Linkuri accesibilitate

Uzbekistanul cere Kievului informații despre uzbecii capturați în timp ce luptau pentru Rusia


Militari ucraineni pe un transportor blindat în regiunea Harkov, 14 septembrie 2022

Ambasada uzbecă de la Kiev a cerut autorităților ucrainene să furnizeze informații detaliate despre doi bărbați în uniformă rusă reținuți de forțele armate ucrainene în ultimele zile după ce s-au prezentat ca fiind cetățeni uzbeci.

Ambasada a precizat într-un comunicat că a trimis o notă Ministerului ucrainean de Externe în care solicită informații „detaliate și concrete” despre cei doi bărbați care apar în înregistrările video postate pe internet în ultimele zile.

În videoclip, soldații ucraineni sunt văzuți interogând doi bărbați capturați, care spun că sunt cetățeni uzbeci care s-au alăturat trupelor rusești care au luat parte la invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina. În declarație se solicită Ucrainei „să nu distribuie informații neconfirmate despre acest videoclip până când toate circumstanțele nu vor fi investigate pe deplin”.

Videoclipul făcea parte dintr-un reportaj realizat la 10 septembrie de jurnalistul ucrainean Iuri Butusov despre contraofensiva Ucrainei împotriva trupelor rusești. Cei doi bărbați se aflau printre un grup de soldați ruși capturați de trupele ucrainene. Ei spun în videoclip că sunt cetățeni uzbeci care au locuit la Moscova înainte de a se alătura unui grup paramilitar privat din Rusia. Luna trecută, ambasada uzbecă de la Moscova i-a avertizat pe cetățenii uzbeci care locuiesc în Rusia că vor avea de suferit repercusiuni grave dacă se alătură invaziei rusești din Ucraina.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG