Linkuri accesibilitate

Věra Jourová vrea o nouă extindere UE, dar temeinică, nu cu realizări doar „pe hârtie” 


Vicepreședinta Comisiei Europene Věra Jourová
Vicepreședinta Comisiei Europene Věra Jourová

Vicepreședinta Comisiei Europene Věra Jourová a apreciat pozitiv ideea extinderii Uniunii Europene cu Ucraina, Moldova sau țări din Balcanii de Vest, dar a insistat că reformele în acele țări trebuie să fie reale și puse în practică, nu doar consemnate ca împlinite, pe hârtie. 

Într-un interviu acordat Europei Libere la Praga, vineri, Jourová a spus că primirea de noi membri ca Moldova, Ucraina sau Georgia va fi de folos Uniunii Europene, care „va crește, va deveni mai puternică, mai rezistentă”, dar a insistat că țările candidate „să-și îndeplinească angajamentele pe care și le-au luat în cursul negocierilor”.

Věra Jourová, al cărei portofoliu în Comisia Europeană (CE) include justiția și combaterea corupției, a evitat să prezică dacă rapoartele CE așteptate în noiembrie, consacrate progreselor țărilor aspirante la integrare, vor fi pozitive sau nu.

Ea nu a vrut să anticipeze nici dacă Moldova și Ucraina vor primi anul acesta invitații de a începe negocierile de aderare, spunând că nu poate ști ce vor cuprinde rapoartele de evaluare.

Jourová a spus că primirea de noi membri ca Moldova, Ucraina sau Georgia va fi de folos Uniunii Europene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00

Politiciana de 59 de ani din Cehia, care a anunțat recent că nu dorește un nou mandat de comisar european și ar putea lua o „pauză” din politică, a insistat însă că indiferent de calendarul extinderii, ea trebuie să fie pregătită temeinic.

„Există o capcană în tot acest efort de reformă”, a mai spus Jourová, anume ca schimbările instituționale să arate bine pe hârtie, dar să nu fie „sustenabile”, adică să nu schimbe cu adevărat calitatea democrației și funcționarea practică a unei țări sau alta.

„Comisia (Europeană) lucrează mai ales cu ce este scris pe hârtie”, a conchis Jourová.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG