Linkuri accesibilitate

Vaccinul AstraZeneca donat regiunii transnistrene riscă să expire


După ce a ținut mai bine de o lună în depozite vaccinul AstraZeneca, la începutul campaniei de vaccinare, administrația de la Tiraspol a decis acum să accelereze imunizarea cu acest ser, reducând perioada la care se administrează cea de a doua doză. Și asta, pentru că termenul de valabilitate al lotului expiră la sfârșitul acestei luni.

Responsabila de domeniul sănătății din executivul transnistrean. Cristina Albul, a emis un ordin prin care perioada dintre cele două vaccinuri este redusă la minima admisibilă de patru săptămâni, față de opt săptămâni cât s-a practicat până acum. Serul face parte din donațiile venite în Republica Moldova din România și pe linia platformei Covax, donații din care Chişinăul trimite 10 la sută în regiunea transnistreană. Valabilitatea lui expiră pe 30 iulie.

În ordinul emis pe 1 iulie se spune că în depozitele din regiunea transnistreană existau la acel moment 6720 de doze de AstraZeneca. „Pentru a nu admite distrugerea produsului biologic, trebuie accelerată acoperirea imunizării populației cu acest vaccin”, se spune în ordinul semnat de Cristina Albul.

La începutul campaniei de vaccinare, la ordinul lui Vadim Krasnoselski vaccinul, ajuns în regiunea transnistreană încă pe 5 martie, a fost ținut în depozit aproape o lună. Pe fundalul discuțiilor despre posibile efecte adverse pe care le-ar avea AstraZeneca, Krasnoselski a declarat că va ține vaccinul în depozit, pentru că nu vrea „să pună în pericol viețile transnistrenilor” și că așteaptă vaccinul rusesc Sputnik V.

Vaccinarea cu Sputnik a început în regiune după aproape două luni, pe 26 aprilie, când Rusia a trimis dozele promise încă la începutul anului. Într-un final, în regiunea transnistreană au ajuns în jur de 62 de mii de doze de Sputnik, cantitate insuficientă nici măcar pentru a vaccina grupurile cele mai expuse sau vulnerabile – vârstnicii, profesorii, medicii și pe cei din structurile de forță.

Decretul departamentului de sănătate emis pe 1 iulie a generat reacții negative în societate, transmite corespondentul nostru la Tiraspol, Serghei Ursul, inclusiv pentru că potrivit informațiilor publicate pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății se recomandă administrarea celei de a doua doze de AstraZeneca la un interval între 8 și 12 săptămâni.

Pe de altă parte, Agenția europeană a medicamentului EMA, vorbește despre posibilitatea de a administra vaccinul și după patru săptămâni, dar recomandarea este făcută pentru versiunea Vaxzevria a serului, elaborată mai târziu, deja după ce primele loturi de AstraZeneca au ajuns în regiunea transnistreană.

Iar Institutul german Robert Koch recomandă administrarea serului cu un interval între 9 și 12 săptămâni între doze. „Studiile au arătat că o eficiență mai mare este obținută atunci când vaccinarea se face la intervale mai mari”, se spune într-o notă informativă publicată pe site-ul institutului.

Statisticile privind vaccinarea în stânga Nistrului diferă la Chişinău și Tiraspol

Potrivit statisticilor de la Tiraspol, peste 40 de mii de locuitori ai regiunii transnistrene au trecut ciclul complet de vaccinare, ceea ce însemnă sub 10 la sută din populație, potrivit datelor oficiale. Iar aproape 70 de mii au primit prima doză de vaccin.

Iar Chişinăul anunța recent că a distribuit în stânga Nistrului peste 126 de mii de doze de vaccin, din loturile de ajutoare umanitare, dar și din achizițiile efectuate din resurse bugetare. Iar În același timp, datele oficiale arătau joi că în stânga Nistrului au fost administrate în total 89.700 de mii de doze de vaccin.

În ultimele săptămâni Tiraspolul raportează un număr relativ mic de noi îmbolnăviri de Covid-19 – în jur de 20-25 de cazuri în fiecare zi, iar proporția de teste pozitive este de 5,5 la sută, față 28 la sută cât era în luna martie.

În regiunea transnistreană au ajuns 17 mii de doze de AstraZeneca, 12 mii 400 de doze de Pfizer, 15 mii și, respectiv 20 de mii de vaccin chinezesc Sinovac și Sinopharm, dar și 62 de mii de doze de ser rusesc Sputnik-V. Autoritățile de la Chişinău spun că „repartizarea vaccinurilor s-a făcut echitabil și proporțional pentru toate unitățile administrativ-teritoriale ale Republicii Moldova”, regiunea transnistreană transnistrene revenind cam 10 la sută din fiecare lot. Lucrul valabil mai puțin pentru vaccinul rusesc, în repartizarea căruia Moscova s-a dat preferință regiunii separatiste.

XS
SM
MD
LG