Linkuri accesibilitate

Tiraspolul începe vaccinarea, după ce a ținut trei săptămâni vaccinul în depozit


Bender, regiunea transnistreană. În plină pandemie, în regiunea transnistreană au fost organizate iarmaroace și petreceri cu ocazia sărbătorii Maslenița.
Bender, regiunea transnistreană. În plină pandemie, în regiunea transnistreană au fost organizate iarmaroace și petreceri cu ocazia sărbătorii Maslenița.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că de luni, 29 martie, începe vaccinarea, cu singurul vaccin care există în regiunea transnistreană – AstraZeneca donat de România și platforma Covax. La ordinul lui Krasnoselski, vaccinul, ajuns încă pe 5 martie, a fost ținut în depozit mai bine de trei săptămâni. Asta, în timp ce peste 5000 de medici s-au înscris pe lista de așteptare pentru a se vaccina.

Krasnoselski a declarat , după ce a primit cele 2410 doze de AstraZeneca, că le va ține în depozit, pentru că nu vrea „să pună în pericol viețile transnistrenilor” și că așteaptă vaccinul rusesc Sputnik V. Promisiunea pentru 30 de mii de doze a fost făcută încă la începutul anului, iar acum două săptămâni o delegație cu reprezentanți din legislativul și executivul de la Tiraspol a fost la Moscova pentru a cere din nou vaccin pentru regiunea transnistreană. Oficialii de la Moscova și-au reluat promisiunile că vor trimite Sputnik la Tiraspol, dar nu s-a spus nimic despre cantități și termene de livrare.

Săptămâna trecută Sovietul suprem de la Tiraspol a adoptat o adresare către președintele rus Vladimir Putin în care cere urgentarea livrărilor de Sputnik în regiunea separatistă, „pentru a salva viețile cetățenilor ruși și a conaționalilor”.

Iar Vadim Krasnoselski, într-o adresare către locuitorii regiunii, în care i-a îndemnat pe toți să se vaccineze, a acuzat autoritățile de la Chişinău că ar bloca intenționat, prin intermediul procedurilor birocratice, livrarea vaccinului Sputnik V în regiunea transnistreană. Niciun oficial rus nu a anunțat până acum că Moscova ar avea pregătite vaccinurile pentru Transnistria și ar fi gata să le livreze.

Chişinăul transmite regiunii transnistrene 10 la sută din vaccinurile pe care le primește în calitate de donație de la partenerii externi. Pe această linie Tiraspolul mai așteaptă 1500 de doze de AstraZeneca și 942 de doze de Pfizer venite prin platforma Covax. În stânga Nistrului ar putea ajunge și alte 5000 de doze de AstraZeneca, din lotul donat sâmbătă de România.

Administrația de la Tiraspol a relaxat în restricțiile la începutul lunii februarie, a deschis școlile, localurile, cinematografele și teatrele și a organizat concerte și târguri de Mărțișor, 8 martie și Maslenița. În consecință, numărul de îmbolnăviri a crescut de mai bine de zece ori, ajungând săptămâna trecută și la 550 de cazuri. Joi, spitalele din regiune erau pline, iar numărul de pacienți în stare gravă este în creștere.

Aproape toate spitalele sunt reprofilate pentru bolnavii de Covid

„Haideți să recunoaștem – medicina noastră este în colaps. Avem în jur de 500 de bolnavi pe zi. Aproape toate spitalele sunt reprofilate pentru bolnavii de Covid”, așa începe postarea unei locuitoare a regiunii transnistrene pe un grup al utilizatorilor din regiune din Facebook. Postarea continuă: „În Bender întreg spitalul este cu bolnavi Covid, în afară de cardiologie. Până și Centrul mamei și copilului din Bender a fost transformat în spital Covid. Din Spitalul clinic republican vin zvonuri care îngrozesc – rețelele sociale sunt pline de relatări terifiante despre lipsa oxigenului și a medicamentelor. Alte boli nu mai sunt tratate în Transnistria. Vaccinarea nu începe, se pare că nu avem nicio șansă să vedem Sputnikul. La Bender e rând la morgă. Avem câte 16 morți pe zi la 300 de mii de locuitori. Ce se întâmplă? De ce conducerea nu depune maximum de efort pentru a începe vaccinarea și a aduce vaccinul în Transnistria? Pentru ce au mai mers la Moscova? Doar ca să-i scrie o scrisoare lui Putin? De ce nu se discută direct cu Chişinăul? În concluzie: este înfricoșător și depresiv”. Postarea publicată miercuri a dispărut de pe rețelele de socializare după câteva zile.

Numărul de persoane care s-au infectat cu Covnd-19 în regiunea transnistreană de la începutul pandemiei se apropie de 40 de mii, la o populație estimată la puțin peste 300 de mii de locuitori. 846 de oameni au murit, dintre care aproape 60 – doar în ultima săptămână. Regiunea transnistreană este pe locul doi după incidența îmbolnăvirilor în Republica Moldova, fiind depășită doar de municipiul Chişinău.

XS
SM
MD
LG