În Statele Unite s-au încheiat alegerile parţiale la jumătatea mandatului prezidenţial. În cadrul acestora a fost realeasă în totalitate Camera Reprezentanţilor formată din 435 de congresmani pentru un mandat de doi ani. În Senat au fost realeşi o treime din senatori, adică 35 din 100. Senatorii au un mandat de 6 ani, iar la fiecare doi ani se realege o treime din Senat.
Datele preliminare sugerează că Partidul Republican al preşedintelui Donald Trump își mențin majoritatea în camera superioară a legislativului american, în Senat. Iar Partidul Democrat aflat acum în opoziţie este pe cale să câștige majoritatea în Camera Reprezentanților. Despre rezultatele preliminare şi despre importanţa acestui scrutin discutăm cu corespondentul nostru în Statele Unite, Valeriu Sela.
Europa Liberă: Până a vorbi despre primele rezultate ale alegerilor la jumătatea mandatului prezidențial în SUA, aş vrea să lămurim ce e cu aceste alegeri, pentru că sistemul electoral american, considerat a fi unul din cele mai democratice, rămâne neclar, mai ales pentru publicul moldovean. Deci care e miza acestui scrutin?
Valeriu Sela: „Miza este foarte importantă în special în contextul președinției Trump aşteptându-se de la aceste alegeri parţiale, în principiu, o reacţie la ceea ce această președinție reprezintă. Miza a fost alegerea întregii Camere a Reprezentanţilor, o treime din Senat - 35 de locuri, sunt două alegeri speciale; o treime din posturile de guvernator şi nenumărate alegeri pe plan local. Am înregistrat prognoze şi în oarecare măsură aceste prognoze s-au adeverit.”
Europa Liberă: Cum vă explicaţi acest fapt, pentru că ne amintim în alegerile prezidențiale sondajele au cam dat-o în bară, acum se pare că au fost apropiate de rezultatele preliminare, cel puţin?
În oarecare măsură, aceste prognoze s-au adeverit...
Valeriu Sela: „Rezultatele sondajelor, sigur, variază de la o alegere la alta. De exemplu, în statul Georgia se prognoza o alegere mult mai echilibrată decât este în realitate. În Florida, de asemenea, prognozele au fost puţin greșite. Ceea ce a fost corect este ansamblul. Ceea ce înseamnă că democraţii vor prelua controlul asupra Camerei Reprezentanților, aşa se anticipa şi se va întâmpla. În timp ce republicanii vor continua să conducă Senatul, probabil însă cu o diferență ceva mai mare decât se anticipa. Este posibil încă, rezultatele sunt consemnate, ca ei să aibă 53 poate chiar 54 de locuri în Senat faţă de cele 51 de până acum. La guvernatori este o noapte bună pentru democraţi poate puţin mai mult decât se anticipa. Tendinţele generale au fost respectate cu variații, sigur, de la sondaj la sondaj, de la stat, la stat. Este o ţară foarte mare şi sigur că alegerile au particularități diferite în funcție de stat.”
Europa Liberă: Un factor cheie a fost prezenţa la vot. Tradiţional, americanii participă mai slab la alegerile parțiale, decât la cele prezidențiale. Acum se pare că a fost o participare mai mare. Cum se explică această mobilizare?
Valeriu Sela: „Încă nu sunt consemnate cifrele generale. Cele precedente scrutinului propriu-zis erau într-adevăr entuziasmante, ceea ce a făcut ca multe dintre statisticile de la sondaje să fie distorsionate. Reacția la președinția Trump, fie de o parte, fie de cealaltă, fie favorabilă, fie nefavorabilă, este explicaţia faptului că mai multă lume s-a prezentat la alegeri. Este sigur un fapt pozitiv, mai ales că printre categoriile reprezentate mai bine la alegeri de această dată sunt tinerii, ceea ce este oricând un fapt pozitiv. Au participat mai mulţi reprezentanţi ai minorităţilor ceea ce este de asemenea un fapt pozitiv. Per ansamblu entuziasmul şi interesul generate de alegerile preliminare de acum este disproporționat mai mare faţă de ceea ce s-a întâmplat în ciclurile anterioare.”
Reacția la președinția Trump este explicaţia faptului că mai multă lume s-a prezentat la alegeri...
Europa Liberă: Avem rezultatele preliminare. Ce semnal transmit acestea?
Valeriu Sela: „Rezultatele au consecințe imediate pe plan intern. Sigur că seismul electoral care se anticipa nu s-a materializat. Nu a fost acea reacţie virulentă împotriva administraţiei Trump pe care unii analişti o anticipau. Există câteva modificări esenţiale care trebuie luate în considerare. Una este faptul că echilibrul de putere în SUA s-a modificat. Până acum, republicanii controlau Casa Albă, Camera Reprezentanților şi Senatul. Acum democraţii vor controla o cameră a Congresului şi asta are consecinţe importante. De exemplu, ei vor putea să blocheze anumite aspecte ale agendei președintelui Trump, pentru că Camera Reprezentanţilor joacă un rol bugetar şi în politica fiscală foarte important. Ei pot face sigur anumite alianţe cu admnistraţia în anumite chestiuni. Pe de altă parte însă pot să investigheze administrația, pot să-l investigheze pe președinte, pot chema martori în sprijinul investigațiilor, pot obține faimoasele declarații de impozit pe care Trump nu le-a oferit în împrejurări anterioare când i s-a solicitat, pot sprijini investigaţia lui Robert Muller cu privire la amestecul Rusiei în alegeri şi eventuala colaborare cu administrația Trump sau cu campania sa din vremea respectivă. Deci se pot folosi de toate aceste prerogative pentru a obţine concesii în alte domenii. Schimbarea este importantă. O altă modificare de care trebuie de ţinut cont este faptul că Partidul Republican, aşa cum se prezintă el acum, datorită a ceea ce s-a întâmplat la aceste alegeri, este mult mai fidel lui Donald Trump. Partidul este într-o mai mare măsură în sprijinul lui Donald Trump decât s-a întâmplat cu fosta configurație a Partidului Republican. Asta sigur are un impact asupra manierii în care ei vor face opoziţie în Camera Reprezentanţilor şi maniera în care se vor raporta la anumite aspecte pe care Senatul le controlează într-o mai mare măsură, cum ar fi politica externă sau numirile în spațiul juridic. ”
Europa Liberă: Pe plan extern ce efecte ar avea rezultatele acestor alegeri?
Acum democraţii vor controla o cameră a Congresului şi asta are consecinţe importante...
Valeriu Sela: „Este sigur greu de anticipat. Politica externă este însă prerogativa importantă a preşedintelui Trump. Imediat după aceste alegeri vor fi schimbări majore în cadrul administraţia. Se vor schimba probabil câţiva dintre consilierii importanţi, între care poate şi de politică externă ai președintelui şi asta va crea în interiorul administraţiei o abordare diferită a diverselor chestiuni. În materie de politică externă principalul colaborator al președintelui este Senatul. Senatul va avea un control republican mai accentuat. Membrii în Senat care în trecut s-au opus anumitor tendinţe de politică externă ale Preşedintelui în general s-au retras şi în cazul lui John Mc Cain desigur care a încetat din viaţă. Trump avea mai puţină opoziţie în interiorul Senatului la politicile sale. Poate doar fostul candidat la președinție Mitt Romney ar putea juca rolul acesta, dar foarte puţine alte figuri vor putea juca un rol esenţial. Aş putea spune că la momentul acesta în materie de politică externă probabil că administraţia Trump va avea un rol mai accentuat faţă de tendinţele ei care au fost semnalate anterior. Locurile în care Camera Reprezentanților pot să pune anumite frâne în procesul respectic sunt locurile care necesită alocări bugetare. Toate programele pe care Trump le are în vedere, de tot felul, care trebuie finanţate trebuie să treacă prin Camera Reprezentanţilor. În acest sens democraţii vor avea un rol mai important de jucat. De asemenea în anumite zone cum ar fi chestiunile legate de securitatea naţională, inclusiv investigațiile care se referă la amestecul Rusiei, membrii democrați care vor conduce comisiile din Camera Reprezentanţilor au sigur cu totul altă atitudine faţă de predecesorii lor republicani. Deci vor încerca să joace un rol mai mare în clarificarea anumitor chestiuni care derivă din investigaţii lui Muller şi să anticipează chiar că şi Muller va prezenta nu foarte îndepărtat un raport cu privire la constatările sale şi sigur că nu se ştie niciodată în ce direcţie ar putea duce respectivele constatări.”
Europa Liberă: Există premise de a se crede că Rusia s-a amestecat şi în aceste alegeri așa cum se spune că a făcut-o la precedentul scrutin, cel prezidențial?
S-au luat măsuri foarte clare menite să împiedice un amestec cibernetic în actul de votare...
Valeriu Sela: „Nu există concluzii clare deocamdată cu privire la această chestiune. Sigur că agenţiile de informaţii şi informaţiile care au circulat în general înainte de scrutin au arătat că Rusia, şi nu doar Rusia, se vorbea şi despre China, Iran, Coreea de Nord, că au încercat modalităţi de influenţare. Sigur că influențare nu directă a procesului de votare. De exemplul, astăzi când am votat aici, în statul Maryland, am constat că procesele tehnologice de votare propriu-zisă au fost mai puţin tehnologice decât au fost anterior, în sensul în care se pare că s-au luat măsuri foarte clare menite să împiedice un amestec cibernetic în actul de votare propriu-zis. Pe de altă parte, ceea ce se întâmplă în spațiul informaţional, ceea ce se întâmplă în încercarea Rusiei şi altor actori de pe scena externă de a influenţa maniera în care publicul american se raportează la alegeri. Toate aceste contradicţii, toate conflictele din sânul societăţii americane, toate lucrurile de care se poate profita pentru a destabiliza o democraţie în America şi nu doar toate aceste tendinţe continuă să se manifeste. Cineva remarca foarte de curând că într-un fel din perspectiva Rusiei şi a altor puteri cu aceleaşi intenţii alegerile acestea preliminare au fost un fel de repetiţie generală pentru ceea ce ar urma să facă peste doi ani. Sigur că anumite tendinţe, procese şi acţiuni care au fost la vedere în ciclul anterior sunt perimate acum şi sigur că există şi în zona asta obscură nevoia de a experimenta. Şi se pare că au experimentat în alegerile astea. Sigur că este mult mai greu de influenţat alegeri de genul acesta decât alegeri prezidenţiale. Cele prezidențiale vizează o singură persoană şi o singură funcţie, alegerile acestea vizează peste 400 de locuri în Camera Reprezentanţilor, 100 în Senat şi nenumărate alte poziţii. E mai greu să dezvălui sau să constați un proces unitar de a încerca să se influenţeze. Fapt este că agenţiile de informaţii şi cei care observă fenomenul continuă să spună că atât Rusia, cât şi alte ţări de același gen şi cu aceleași intenții continuă să încerce.”