Stelele tenisului mondial au salutat decizia asociației tenisului feminin (WTA) de a suspenda toate turneele programate să aibă loc în China din cauza îngrijorărilor legate de soarta jucatoarei chineze Peng Shuai, care a acuzat de abuz sexual un influent politician din țara sa.
Decizia suspendării turneelor de tenis din China a fost anunțată de șeful WTA, Simon Steven, care a motivat-o prin persistența „dubiilor serioase” privind siguranța jucătoarei Peng Shuai, care a spus că fostul vicepremier Zhang Gaoli „a forțat-o” să aibă contact sexual cu el.
Simon Steven a cerut din nou la 1 decembrie autorităților chineze să desfășoare „o investigație completă și transparentă, fără cenzură”.
Suspendarea turneelor din China, inclusiv din Hong Kong, a fost salutată de stelele tenisului mondial, inclusiv de numărul unu în ierarhia ATP, Novak Djokovic, și de fondatoarea circuitului feminin, Billie Jean King.
Decizia ar putea costa WTA sute de milioane de dolari, pentru că China este una din piețele sale cele mai mari.
Djokovic a calificat anunțul ca „foarte curajos”, iar Billie Jean King , câștigătoarea a 12 titluri de Grand Slam, a spus că WTA „s-a plasat de partea corectă a istoriei”.
Altă legendă a tenisului, Martina Navratilova, a îndemnat Comitetul Internațional Olimpic (CIO) să reacționeze, scriind pe Twitter că deocamdată din acea direcție „nu se aude mai nimic”.
China va găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă de la Bejing în februarie.
CIO, al cărui președinte Thomas Bach a vorbit cu Peng o jumătate de oră la 21 noiembrie, a anunțat că miercuri a avut al doilea contact cu jucătoarea. CIO a spus apoi că Peng a părut să fie „bine și în siguranță, dată fiind situația dificilă în care se află”.
Răspunzând criticilor, CIO a spus într-o declarație joi că exercită în acest caz „diplomația tăcută”, care ar fi cea mai potrivită în asemenea chestiuni „umanitare”.
Asociația Chineză de Tenis și-a exprimat joi „indignarea și opoziția fermă” față de suspendarea turneelor WTA din China, iar ministerul de externe chinez a spus că se opune „acțiunilor de amestec politic în sport”, amenințând că China ar putea să boicoteze circuitul feminin.
Peng, care are 35 de ani, se află în atenția presei de o lună, după ce a scris pe rețele la 2 noiembrie că Zhang, acum de 75 de ani, a forțat-o să abiă sex cu el în timpul unei relații mai îndelungate.
Acuzațiile au fost repede îndepărtate de pe internet în China, iar discuțiile pe forumuri pe această temă au fost cenzurate. Zhang nu a reacționat.
AFP scrie că este prima dată când varianta chineză a mișcării #MeToo atinge eșaloanele superioare ale partidului comunist chinez.
Pe lângă forurile sportive mondiale, au cerut până acum asigurări în legătură cu Peng Uniunea Europeană, Statele Unite, Națiunile Unite, Australia și Marea Britanie.
Administrația președintelui american Joe Biden a vorbit un posibil „boicot” diplomatic al olimpiadei de iarnă din China.
Colege celebre de circuit ale lui Peng, ca Serena Williams sau Naomi Osaka, au postat mesaje de solidaritate cu #WhereIsPengShuai.