Linkuri accesibilitate

Vicepreședintele Comisiei Europene confirmă că aprobarea cererilor de finanțare prezentate de Polonia și Ungaria este amânată


Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis

Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a confirmat că aprobarea cererilor de finanțare prezentate de Polonia și Ungaria pentru stimularea economiei afectate de pandemia de coronavirus este amânată din cauza preocupărilor față de protejarea statului de drept în cele două țări. Polonia a cerut din fondul special al Uniuni Europene 24 miliarde de euro ca granturi și 12 miliarde de euro ca împrumuturi cu costuri reduse, iar Ungaria a cerut granturi de 7 miliarde de euro.

Dombrovskis a declarat pe 6 septembrie, după o reuniune a miniștrilor europeni de finanțe, că oficialii UE așteptă mai întâi adoptarea unei hotărâri a Curții Constituționale de la Varșovia, care urmează să transpună în legislația poloneză o decizia a Curții Europene de Justiție în chestiunea apărării independenței magistraților. În cazul Ungariei, Comisia Europeană cere respectarea unor standarde europene de bază în domeniul libertății presei, independenței justiției și prevenirii corupției, oficiali europeni spunând în trecut că au temeri în legătură cu folosirea abuzivă a fondurilor.

Atât Varșovia, cât și Budapesta au spus că reținerea aprobărilor de către Comisia Europeană ar fi motivată ideologic și ilegală.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG