Linkuri accesibilitate

Vicepremierul Alaiba: R. Moldova e una dintre cele mai sărace țări din Europa și oamenii noștri nu merită acest titlu


Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, în timpul interviului pentru Europa Liberă
Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, în timpul interviului pentru Europa Liberă

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, estimează că R. Moldova va avea, la sfârșitul acestui an, o creștere economică de aproximativ 2%, deși pentru a nu „rămâne la coada Europei” ar avea nevoie de o creștere anuală de 8-10 % în următorul deceniu.

„Noi nu ne putem permite luxul să creștem cu 3-5% anual”, afirmă ministrul în podcastul video „Pe Agendă”, de la Europa Liberă, spunând că vede „primele semne de recuperare”.

„Luxul” de a fi săraci

„Ultimele cifre pe care le am sunt din septembrie. Statistic, exporturile sunt plus 9% față de aceeași perioadă anului trecut, industria - plus 1,5%, agricultura - plus 20%, inflația în octombrie deja a coborât la 6,3%”, argumentează ministrul, însă nuanțează că economia „va putea respira ușurat” numai după ce se va încheia războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Noi suntem una dintre cele mai sărace țări din Europa și oamenii noștri nu merită acest titlu pentru că noi suntem un popor muncitor”, susține ministrul, care promite că în 2024 atenția va fi concentrată pe finanțarea antreprenorilor, atragerea investițiilor străine și susținerea mediului de afaceri.

Speranțe în IT

Acum speranța economiei moldovene pare a fi sectorul IT, iar autoritățile de la Chișinău încearcă să atragă în R. Moldova mai multe companii din acest sector, oferindu-le, între altele, o taxă unică de 7 %, dar și mai puțină birocrație.

„Sectorul IT este un generator de locuri de muncă înalt calificate. 5 % din PIB este sectorul IT acum și aici creșterea este posibilă pentru că mai e spațiu. (...) E vorba și despre forța de muncă, pentru că în Republica Moldova poți să angajezi cetățeni din UE fără absolut nicio problemă, inclusiv pentru a lucra de la distanță”.

Ce mai puteți afla din acest interviu:

  • Cum îi va merge Republicii Moldova din punct de vedere economic în anul care vine?
  • De ce guvernul, membrii acestuia se implică și poartă discuții directe cu anumite companii, inclusiv aeriene, încercând să le aducă în R. Moldova? Pentru că – spune ministrul – „în cazuri anumite, când este vorba de companii care pot să revoluționeze un sector sau altul, să crească prestigiul Republicii Moldova ca destinație investițională”, este chiar necesar. Deoarece asta ar schimba „total, tectonic, însăși structura unui sector întreg din economie”.
  • Primele efecte ale reformei interdicției patentelor: din septembrie și până la 15 noiembrie 2023, foștii patentari au adus în economia oficială a R. Moldova 260 de milioane de lei.
  • De ce pachetele de reducere a birocrației pentru mediul de afaceri sunt sau nu sunt în defavoarea consumatorilor?
  • De ce companiile IT ar vrea să investească în R. Moldova?
  • Când vor fi digitalizate toate serviciile pentru antreprenori?

„Pe agendă, cu Cristina Popușoi” este un produs al Europei Libere, în care invitați de prestigiu sunt intervievați săptămânal în studioul nostru din Chișinău. Cu un episod nou publicat în fiecare miercuri seara, aduce 30 de minute de întrebări și răspunsuri la ordine zilei pentru orice spectator din R. Moldova. Noi nu avem datorii, nu jucăm după rating și avem un singur obiectiv: adevărul. Emisiunea poate fi urmărită pe canalul de YouTube Europa Liberă Moldova și pe site-ul moldova.europalibera.org.
  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG