Linkuri accesibilitate

Ce spun cheltuielile planificate în 2024 despre prioritățile guvernului


O parte din resursele bugetului pentru anul 2024 vor fi oferite pentru reforma administrației publice locale care presupune și „amalgamarea” localităților și trebuie să aibă ca rezultat lichidarea unor primării din sate mici.
O parte din resursele bugetului pentru anul 2024 vor fi oferite pentru reforma administrației publice locale care presupune și „amalgamarea” localităților și trebuie să aibă ca rezultat lichidarea unor primării din sate mici.

Cheltuielile pentru sănătate și învățământ vor scădea ușor, dacă proiectul bugetului pe 2024 va fi acceptat de parlament. Cheltuielile pentru apărare se vor dubla față de 2022, dar ponderea lor rămâne mică. Europa Liberă a analizat ce spune propunerea de cheltuieli despre prioritățile guvernului.

Trecut deja prin guvern, proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2024 prevede că cheltuielile vor scădea la anul cu 2 miliarde de lei față de 2023 și vor constitui 82,2 miliarde de lei.

Explicabilă prin reducerea ajutoarelor externe, după un an în care donatorii au sprijinit masiv R. Moldova în fața efectelor economice ale invaziei rusești din Ucraina, micșorarea cheltuielilor este totuși nesemnificativă.

Economista organizației neguvernamentale IDIS „Viitorul”, Diana Enachi, o numește „optimizare” a cheltuielilor și nu „reducere”. Într-un interviu cu Europa Liberă, ea precizează că cheltuielile planificate de guvern rămân mult mai mari decât cele din 2022, când Rusia a început invazia la scară largă în Ucraina.

Sunt tăiate cheltuielile în domeniile cele mai costisitoare

Pe primele locuri printre domeniile în care guvernul cheltuie cei mai mulți bani din bugetul de stat rămân protecția socială, învățământul și ocrotirea sănătății, chiar dacă cheltuielile, în proiectul de buget, scad ușor. Aceste resurse financiare sunt, de regulă, repartizate pentru achitarea salariilor personalului și întreținerea instituțiilor, iar o mare parte din acești bani sunt utilizați pentru programele de dezvoltare a sectoarelor respective.

Guvernul vrea să taie cel mai mult din alocările pentru protecție socială (980 milioane de lei) și învățământ (500 milioane de lei). Ponderea cheltuielilor pentru protecția socială este de peste 26% în totalul cheltuielilor bugetare, iar a învățământului – de 21,1% în totalul alocărilor de la stat. Cheltuielile pentru domeniul ocrotirii sănătății vor scădea mai puțin.

Guvernul propune mai puțini bani și pentru servicii în domeniul economiei, prin care se au în vedere diferite fonduri și programe, cum ar fi fondul rutier sau cel energetic. Dacă propunerea este acceptată, cheltuielile în această categorie vor coborî sub nivelul din 2022 și vor constitui aproape 11% din totalul cheltuielilor bugetare.

În afară de reducerea generală a cheltuielilor pentru servicii în domeniul economiei, guvernul propune în 2024 o repartizare diferită a resurselor în interiorul categoriei: fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial trebuie să crească cu 307,9 milioane de lei, fondul rutier – să scadă cu aproape 560 de milioane de lei, iar fondul pentru susținerea întreprinderilor de stat – cu alte 43 milioane de lei.

Unde se va investi mai mult în 2024

„Serviciile de stat cu destinație generală” reprezintă un domeniu în care guvernul vrea să investească și care poate primi cu peste 60% mai mulți bani decât în 2023.

Domeniul serviciilor de stat cu destinație specială se referă la administrația publică și la serviciile prestate de către aceasta și este unul dintre cele trei sectoare unde se va înregistra o creștere a alocărilor bugetare în 2024. Potrivit autorităților, o mare parte din aceste resurse vor fi oferite pentru reforma administrației publice, digitalizarea serviciilor, recensământul populației și locuințelor din 2024, managementul finanțelor și reîntregirea țării.

Economista Diana Enachi mai explică majorarea cheltuielilor la categoria serviciilor de stat cu destinație generală prin faptul că această categorie acoperă și viitoarea reformă a administrației publice locale. Cu alte cuvinte - include finanțarea procesului cunoscut ca „amalgamarea” localităților, care trebuie să aibă loc în 2024 și care trebuie să aibă ca rezultat lichidarea unor primării din sate mici.

Economista mai spune că din același „buzunar” al bugetului vor fi finanțate și eforturile pentru îndeplinirea mai multor angajamente asumate de autorități pe calea integrării europene.

Apărarea și mediul – bani mai mulți, dar nu suficienți

Proiectul de buget pe 2024 prevede mai mulți bani pentru domeniul apărării. Cheltuielile pentru acest sector se vor majora de la 1,5 la 1,8 miliarde de lei și vor ajunge să fie duble față de 2022.

Diana Enachi consideră că nevoia majorării cheltuielilor pentru apărare este clară, iar R. Moldova trebuie să-și consolideze sistemul de apărare.

Dar ponderea lor rămâne mică, urmând să ajungă în 2024 la numai 2,2% din totalul cheltuielilor bugetare sau la 0,53% din Produsul Intern Brut (PIB) al R. Moldova. Pentru comparație, bugetul pentru apărare în țările NATO trebuie să fie de minim 2% din PIB.

Și protecția mediului, cu o pondere de 0,6% în totalul cheltuielilor, va recepționa resurse bugetare mai mari, de 500 milioane de lei, în creștere cu 90 milioane de lei față de 2023.

Pe de altă parte, cheltuielile pentru ordine și securitate națională se vor diminua de la 6,8 la 6,5 miliarde de lei, iar alocările pentru cultură, sport, tineret, culte și odihnă – de la 1,37 la 1,34 miliarde de lei.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

XS
SM
MD
LG