Amânăm Paștele blajinilor, dar nu renunțăm la aducerea focului haric de Paște, facem slujbele pascale în condițiile stării de urgență (adică fără mult public), dar nu renunțăm de tot la sfințirea bucatelor - cam acesta, plus promisiunea că autoritățile vor căuta ajutoare pentru bisericile ortodocse rămase fără enoriași și fără venituri pe timp de pandemie, cam acesta, așadar, este, pe scurt, rezultatul negocierii de săptămâna trecută între președintele Igor Dodon și mitropolitul Vladimir. O negociere controversată și îndelung comentată, după cum veți auzi și din discuția Lilianei Barbăroșie cu analistul Victor Ciobanu:
Victor Ciobanu: „El în continuare mizează pe biserică, există chestia asta și o știm din campaniile anterioare că preoții noștri fac inclusiv campanie electorală. Am văzut, în primul rând, reacția asta inadecvată a bisericii, care după declararea deja a codului roșu la începutul lunii martie a continuat să oficieze slujbele, ceea ce a fost un lucru grav, pentru că am văzut și cazul acela emblematic cu excursia la Mănăstirea Poceaev și cu cetățenii de la Ștefan Vodă care s-au infectat urmare a acelei călătorii. Probabil că o să mai avem cazuri, nu știu, vedeți că transparența cam șchiopătează la noi, nu știm exact, dar cred că preoții în continuare vor insista pe o formă sau alta de a oficia slujbe.
Am văzut declarațiile unor preoți că vor merge din casă în casă să sfințească și nu e un lucru tocmai fericit, chiar dacă enoriașii vor sta după gard. Nu știu, nu sunt sigur că se va respecta norma epidemiologică în aceste cazuri. Eu zic că ar fi foarte adecvat în situația de pandemie să se renunțe absolut la orice fel de slujbe, orice tentative de a intra în contact cu enoriașii. Este de ajuns să se oficieze slujbele în biserici, televiziunea va transmite de acolo de unde are acces aceste slujbe și asta ar fi o atitudine responsabilă, zic eu, din partea bisericii. Totuși văd că, pe de o parte, premierul Chicu declară că suntem un stat laic, deci încearcă totuși să facă figurația că el ar fi un premier tehnocrat și oarecum independent de președinție, dar îi reușește foarte prost, pentru că imediat apare Dodon care zice: „Focul haric va fi adus!”.
Acum care este sensul acestui lucru, dacă, în primul rând, Israelul a introdus interdicții foarte drastice și a spus că din avion nu va ieși nimeni și focul va fi adus direct în avion și, în al doilea rând, odată ajuns la Chișinău, știm că lumea la noi oricum se îmbulzește pentru a prelua acest Foc haric? Deci, eu cred că ar trebui pur și simplu de explicat că în acest an această procedură nu va fi respectată.
Vai de mine, de sute de ani suntem creștini și doar de vreo 10 ani sau cât acolo de când politicienii au început să „călărească” această temă de a aduce Focul haric la Chișinău. Nu mi se pare deloc o idee fericită acest lucru.
Mai departe venim cu Paștele, cu Blajinii, cu umblatul prin ospeție, cum este obișnuit la moldoveni. Deci, aici iarăși ar fi bine să iasă cel puțin guvernarea, dacă nu biserica, să spună că stăm acasă în continuare, nu mergem la rude, nu mergem la țară, pentru că dacă focarele acum sunt în oraș, noi începem să le transportăm la țară și atunci nu mai scăpăm, fiindcă la țară nu mai vine nicio ambulanță și niciun medic și ar fi un lucru foarte grav. Anume asta aștept eu de la guvernare – să iasă cu niște mesaje foarte clare, explicite: este epidemie, este pandemie la nivel global, deci trebuie să ne comportăm exact așa cum ne spun medicii și nu cum ne spune popa.”
Europa Liberă: Dar nu aveți senzația că aceste contradicții arată că, de fapt, dl Dodon a mers la o înțelegere – ați văzut că, după întâlnirea cu mitropolitul, a zis că Paștele Blajinilor îl amânăm pentru iunie și după asta s-a făcut anunțul cu ajutor bisericii de la stat? Au bătut palma, ce au făcut?
Victor Ciobanu: „Exact, au bătut palma! Este un deal: „eu vă ajut pe voi”. Este și acesta un ajutor material de a schimba calendarul bisericesc și a transfera Paștele Blajinilor, pentru că știm că preoții câștigă exact atunci când umblă prin cimitire cu pomelnicul, în care strâng bani probabil pentru tot anul.
La noi biserica este despărțită de stat și nu cred că preoții sunt cei mai neajutorați...
Iată a venit cu o favoare. Chestia cu ajutorarea din partea statului mi se pare total deplasată pentru că noi, spre deosebire de România, în care statul românesc le plătește salariul, noi nu le plătim. La noi biserica este despărțită de stat și nu cred că preoții sunt cei mai neajutorați în această situație, când sute de mii de oameni și-au pierdut locurile de lucru. Eu cred că preoții până la urmă au anumite economii și atunci iarăși e o idee total deplasată să vii cu acest ajutor, pentru că trebuie să mergem totuși la cei mai neajutorați, care nu au venituri deloc.
Și vedem că iese guvernul cu acest proiect de lege prin asumare cu un pachet de 0,4 din PIB, care nici acela nu a trecut, pentru că la Curte a fost suspendat, pe când toate țările 5-10 la sută din PIB oferă pentru ajutor direct businessului și cetățenilor. Deci, ajutor bisericii care se declară de la tribuna cea mai înaltă și nu vedem măsuri clare pentru business, fiindcă sunt în fond niște scutiri virtuale, impozite aferente salariilor pe care businessul nu are de unde să le plătească. Și vine președintele cu ideea ca antreprenorii să meargă să ia credite pentru trei luni și ei vor achita dobânda, dar nu face niciun business așa ceva, mai ales că la noi 97 la sută este business mic.
Nu te poți împrumuta de la bancă pentru ca să plătești salariile, asta nu este soluție de business absolut. Aici statul trebuie să intervină, așa cum o face în toate țările normale.”