Linkuri accesibilitate

Victor Micușa: Trebuie să dăm voie să vină tineretul, chiar dacă nu sunt experimentați


Victor Micușa
Victor Micușa

Cunoscutul stilist Victor Micușa, proprietarul unui salon de frumusețe din Chișinău urmărește cu interes evoluțiile de pe scena politică. El spune că mediul de afaceri așteaptă ca viitorii parlamentari să nu dezamăgească cetățenii.

Europa Liberă: Ce așteptări aveți de la aceste alegeri?

Victor Micușa: „Noi avem acuma unica șansă, din 2009 încoace, să avem la putere un partid care este votat de majoritatea populației. Avem un lider, un președinte de țară, ar trebui să avem și un partid care să vină la putere, pentru demolarea sistemului vechi. Dacă scăpăm și șansa aceasta, după cum văd eu liderii noștri politici, nu știu dacă mai avem în următorii 10-20 de ani o asemenea șansă.”

Victor Micușa: La alegerile acestea, avem șansa să demolăm vechiul sistem
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:24:23 0:00

Europa Liberă: Dar când ați spus sistemul vechi la ce v-ați gândit?

Victor Micușa: „Păi, de la ᾿90 încoace, ei își schimbă doar partidele, locul de muncă, de la parlament la guvern, de la guvern la președinție etc. Unii și aceiași oameni. Noi trebuie să dăm voie să vină tineretul, chiar dacă nu sunt experimentați. Ei știu buchia legii și știu cum să gestioneze afaceri, înseamnă că vor ști să facă și politică. Deci, noi trebuie să dăm o șansă tineretului.”

Europa Liberă: Și șansa aceasta pe care o oferiți Dvs., inclusiv în calitate de alegător, ar trebui să-i impună pe cei care ajung în următorul parlament să se concentreze asupra câtorva probleme. În opinia Dvs., care ar fi problemele care așteaptă o soluționare imediată?

Victor Micușa: „Eu aș vrea să se termine odată războiul acesta între etnii. Dezbinarea etnică face partide și partiduțe. Doi: partidele care nu trec două scrutine la rând pragul electoral să fie închise. Nouă ne trebuie două-trei partide, patru, maximum.”

Europa Liberă: În această cursă s-au înscris 24 de concurenți electorali. Acest număr credeți că ar putea să influențeze în vreun fel opțiunea alegătorului, să-l zăpăcească sau, din contră, într-o democrație veritabilă să știe cui să dea votul după merit?

Electoratul nostru este altul decât cel care a fost înainte

Victor Micușa: „Electoratul nostru este altul decât cel care a fost înainte, nu este atât de simplu, s-a politizat. Peste tot se vorbește despre persoane și personalități din politică, oamenii știu cu cine să voteze, dar poate să încurce PAS cu PACE, DA cu celălalt DA etc. și tot așa, fel de fel de șmecherii și trucuri care se fac în perioada electorală. Este chiar foarte murdar lucrul acesta.”

Europa Liberă: Dar cum vi se pare că e atât de mare acest număr de partide? Unii au doar ștampila și cu asta se mulțumesc.

Victor Micușa: „Mă gîndesc că iar e vorba de rânza moldoveanului. Eu aș pleda ca un președinte de partid, dacă vrea bine acestei țări și vrea să scăpăm de sistemul acesta, comunist, socialist etc., ar trebui să se ducă la acest partid majoritar și să spună: eu am un partid, identificați cele mai bune persoane, pentru a vă fortifica partidul și care ar putea să aducă voturi în plus, noi cedăm. Și nu înseamnă că dacă n-or să mă aleagă pe mine lider de partid, eu trebuie să mă supăr. Acuma lupta merge pentru a scăpa de sistemul vechi, de politicienii vechi. Nouă ne trebuie un alt sistem.”

Europa Liberă: Dar în acești 30 de ani de ani de independență, pe care-i va marca R.Moldova la 27 august, pentru Dvs. a contat doctrina partidului?

Victor Micușa: „Nu, nu tot timpul am crezut în doctrine, fiindcă au fost sistematic încălcate toate doctrinele, au fost folosite înainte de alegeri, permanent, și toți uitau. Acum e fix același lucru. Despre care doctrine să vorbim? Opțiunile mele erau de dreapta, poate chiar de ultra-dreapta, ca să ne întregim țara. Și dacă acum aceasta nu e posibil și se speculează foarte mult în spațiul public, că să facem unirea și așa mai departe, eu aș pleda acum, mai degrabă, pentru o autonomie largă în cadrul României Mari, ca să împace toate etniile, și acesta ar fi un pas spre unire mai bun și mai rapid decât să strigăm în piață și să nu facem nimic pentru asta.”

Europa Liberă: Dar cetățeanul cu drept de vot își pune întrebarea: totuși, încotro, R.Moldova? Și ce-ar avea de câștigat de pe urma apropierii de Est sau de Vest, își pune omul această întrebare?

Victor Micușa: „Recent am fost la țară și acuma s-a schimbat și acolo politicul. Țăranii lucrau în Rusia și aveau, mai mult, opțiunea pentru Est, însă acuma s-au schimbat foarte mult aceste păreri. Fiindcă s-au dus să lucreze prin Cehia, prin Polonia, cei care n-au fost niciodată în afara hotarelor, au văzut cum trăiește lumea. și au văzut că totul ce a fost până acum a fost o minciună.”

Europa Liberă: Dvs., ca antreprenor, cât de prietenos vi se pare mediul de afaceri?

Victor Micușa: „Eu cred că nu este rău – ca să compari, trebuie să mergi peste hotare și să vezi ce impozite sunt acolo. La noi e ok. Cel mai rău e că noi nu vedem unde se duc impozitele acestea, care se fură și nu se reinvestesc în drumuri, în majorarea lefurilor judecătorilor.”

Europa Liberă: La judecători le-au fost majorate salariile.

Victor Micușa: „Poate mai trebuie, ca să nu poată fi cumpărați și nici să nu se gândească să fie corupți. Dar vin alți judecători, tineri, eu cred că pentru ei ar fi o chestie mai bună. La judecătorii care sunt acum, oricât de mare leafă le-ai da, ei tot o să lucreze pe stil vechi și tot atâta o să ia cât luau și înainte.”

Europa Liberă: Dar cum definiți Dvs. fenomenul corupției în R.Moldova?

Victor Micușa: „Fără bani nu hotărăști nimic. Cu cât mai importantă e afacerea pe care vrei s-o ai, cu atât mai mulți bani trebuie să te împarți și absolut peste tot.”

Europa Liberă: Dar cum s-a ajuns la această situație și cine poate să o schimbe?

Victor Micușa: „N-am să descopăr America, în anii ᾿90, când s-a destrămat Uniunea Sovietică, cei care au rămas la putere aici s-au ocupat de privatizarea obiectelor mari, oamenii mici au rămas fără control, câștiga fiecare cum putea. Acum li s-a dat voie și la cei mici să fure câte puțin, ei furau mai mult. Atunci când cei cu puținul au început să strige wăi, da tu ai ai privatizat ilegal, cel cu pârghiile a zis: ia stai puțin, da tu cum lucrezi? Și te ia lă mărunțișuri și-ți închide gura. Dar cu asta s-a început, celor din generația noastră li s-a dat voie să lucreze din capul lor. Și nu era politica de a plăti impozite, dar era politica de a veni o dată pe lună, cineva de la control, care lua 5000 de lei ca să nu se facă controale. Atât.”

Europa Liberă: Și cine poartă vina: cel care vine să ceară sau cel care îi întinde această mită?

Victor Micușa: „Cei care erau la conducere, că ei dădeau voie să se facă lucrul acesta.”

Europa Liberă: Poate să fie dezrădăcinat acest fenomen, corupția?

Victor Micușa: „Prin legi, sigur că da. 25 de ani de pușcărie la demnitarii de stat, cu confiscarea averilor, e cea mai bună soluție. Atunci fiecare o să lucreze.”

Europa Liberă: E ușor astăzi să faci o investiție în R.Moldova?

Victor Micușa: „Este ușor, dar nu este nimic previzibil. Adică nu știi ce-o să fie până mâine. Uitați-vă cum a fost anul trecut cu Covid-ul. În toate țările, și lucrătorii au fost plătiți, și business-ul a fost susținut. La noi s-a nuit carantină, dar a fost autoizolare. În cazul acesta statul nu-ți dă nimic. Deci, nu este susținere și ești mereu în pericolul de a-ți pierde afacerea, e foarte periculos.”

Europa Liberă: Apropo, cum v-ați descurcat în această perioadă de pandemie de Covid-19?

Victor Micușa: „Sincer, s-a simțit. Dacă nu aveam ceva pus deoparte, ar fi fost destul de greu.”

Europa Liberă: Și perioada post-Covid, eventual, pentru mediul de afaceri, cum credeți că o să fie?

Victor Micușa: „În domeniul nostru se mișcă încet, dar stabil.”

Cred că o să revenim la simplu

Europa Liberă: Adică ați reluat ușor activitatea?

Victor Micușa: „Dar n-o să fie așa ca mai-nainte. Însă, să fiu sincer, poate că e mai bine așa, pentru că nunțile astea cu 2-3 sute de invitați nouă ne aduceau venit, la aranjări, la coafuri etc., dar era exagerat. Acuma, sincer, miresele își fac o cunună pe cap, nu-i clounada aceea de mai nainte, cu machiaje exagerate, cu coafuri de podium, că-ți era frică să dansezi cu ea, nu cumva să se prăbușească capodopera. Acuma e cu mult mai simplu. Și cred că o să revenim la simplu.”

Europa Liberă: Dar care au fost și trebuie să fie lecțiile învățate de cetățeni de pe urmele acestei pandemii?

Victor Micușa: „Trebuie să-i prețuiești pe cei apropiați, trebuie să prețuiești viața. Când am stat la spital, o perioadă, și când ieși afară și simți altfel aerul, atunci începi să prețuiești natura altfel. Se schimbă totul radical. Îți dai seama că tot ce am făcut până acum, am făcut contra naturii, care acuma ne pedepsește. Deci, să fim mai buni!”

Europa Liberă: Revenim la politică. Cât de prețios este votul cetățeanului, pentru că cercetările sociologice arată că foarte mulți cetățeni mai rămân indeciși atunci când e vorba despre participarea lor la alegeri?

Victor Micușa: „Celor indeciși le sugerez ca, în primul rând, să se uite la programele partidelor. Dar, de fapt, nici nu la programe, dar să se uite cine este în listă, cine sunt primii zece, primii 15: oameni integri, oameni deștepți, oameni frumoși, oameni sinceri. Și plus la asta să asculte dezbaterile electorale, că se văd cei care vorbesc din inimă și cei care joacă spectacol.”

Europa Liberă: Dar o promisiune electorală făcută de concurent, pentru Dvs., ce valoare are?

Victor Micușa: „Atâta timp cât nu s-au îndeplinit, niciodată, aceste promisiuni, ele nu au nicio valoare.”

Europa Liberă: Cine ar merita să ajungă în parlamentul R.Moldova? Pentru că e foarte multă dezamăgire în clasa politică, inclusiv în ce ține de instituția legislativă și alte instituții ale statului, cum ar trebui să fie această slugă a poporului numită parlamentar?

Victor Micușa: „Din dreapta trebuie să treacă două partide.”

Europa Liberă: Ce calități trebuie să aibă acești deputați, care își doresc, cu orice preț, un mandat?

Victor Micușa: „În primul rând să fie credibili, să aibă în spate o istorie frumoasă, astfel încât oamenii pe care îi îndeamnă la vot să aibă încredere, să se vadă ce are în spate, nu numai promisiuni și vorbe goale.”

Europa Liberă: Dar cetățeanul îi studiază amănunțit biografia, vede ce urme a lăsat, cunoaște faptele pe care le-a făcut.

Victor Micușa: „Vreau să vă spun că de când au apărut talk-show-urile astea politice, oamenii se uită la ele. Că noi nu avem emisiuni de umor și ei se uită cu plăcere la chestia asta.”

Europa Liberă: Adică emisiunile distractive au fost înlocuite cu emisiunile care abordează problemele politce?

Victor Micușa: „Da, uitați-vă câte au apărut, sunt foarte multe.”

Europa Liberă: Și cine cu cine, ați spus, ar merita să facă o coaliție?

Victor Micușa: „Partidul unionist la sigur trebuie să meargă, pentru că electoratul unionist puțin diferă de electoratul de centru-dreapta sau dreapta.”

Europa Liberă: Dvs. vă considerați unionist?

Victor Micușa: „Eu m-aș considera unionist, dar nu ultranaționalist.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicați că n-au reușit unioniștii să se unească?

Victor Micușa: „În primul rând, vizavi de partidul care s-a creat acuma, pentru mine, sunt multe semne de întrebare.”

Europa Liberă: Partidul...?

Victor Micușa: „AUR. În al doilea rând, eu nu înțeleg cum Dorin Chirtoacă, având un partid liberal cu istorie, cum poți să te culci sub un partid nou-născut și care în România a câștigat accidental. Dacă țineți minte, era Vadim Tudor, care avea un electorat ultranaționalist, care a rămas orfan. Și a găsit acea persoană care vorbește cu o voce mai tare despre unire, dar asta a fost accidental și nu a fost o alegere tare bună.”

Europa Liberă: Dar sondajele de opinie arată că e în creștere segmentul unionist în R.Moldova, dar chiar dacă e în creștere, în parlament politicieni mai greu ajung.

Victor Micușa: „De aceea că nu sunt credibili nici unul din liderii partidelor unioniste, practic. Greșeala lor este că dacă ai fost la putere și ai greșit, trebuie urgent să-i dai altuia cârma, nu tot tu să vii. Dorin chirtoacă a promis la prezidențiale că dacă ia mai puțin de 10% iese din politică. Ce a făcut? S-a culcat sub acest partid nou, ca poate-poate cumva să treacă. Ca și dl Munteanu, care are un partid al său. Dacă simți că nu mai ești o locomotivă și nu mai poți să cari un partid după tine, atunci dă-ți demisia. Pune o altă persoană sau, în genere, du-te din politică. Să rămână doi-trei, că-i mai ușor de descurcat cu două-trei persoane decât cu o masă de unioniști care strigă și nu știi ce să crezi despre ei.”

Europa Liberă: În general, problema liderului în R.Moldova e rezolvată?

Victor Micușa: „A liderului?”

Noi am avut o perioadă de stagnare.

Europa Liberă: A liderului de partid, a liderului la nivel național etc.

Victor Micușa: „Eu cred că încă nu, încă se dezvoltă. Noi am avut o perioadă de stagnare. O perioadă când oligarhii bătrâni politici și-au făcut urmași, am în vedere partea stângă, iar ceilalți au fost, ca boboceii, permanent hrănești din palmă. Îmi amintesc de dna Istrate, de dl Vatamanu, când vorbeau, mi se făcea pielea de găină! Ei puteau să fie lideri politici!”

Europa Liberă: Dar astăzi despre rolul intelectualității în societate ce ne puteți spune?

Victor Micușa: „Mi-e greu să spun. Acuma, sincer, ca lider care ar putea să meargă lumea după ea este Maia Sandu. Ea este mai bună, pe fundalul celorlalți. Oricât ar critica-o și unii colegi, și unii prieteni, dar ea are voința acesta, pare-mi-se, de a face ceva pentru această țară.”

Europa Liberă: Cât de mult contează stabilitatea politică pentru mediul de afaceri?

Victor Micușa: „Contează, unele cu altele sunt legate. Atunci când este stabilitate politică, noi știm sigur că nu se schimbă legile despre impozitare, n-o să se schimbe pesta noapte, așa cum fac acuma, legile care au fost făcute în decembrie. Totul se negociază și trebuie să preîntâmpini, ca în țările civilizate, înainte de a se vota o lege, se discută cu oamenii de afaceri, cu juriști și abia după aceea ajunge în parlament. Nu o desenează acolo și o pun la vot.”

Europa Liberă: Și, pe final, unde a ajuns R.Moldova după 30 de ani de independență?

Victor Micușa: „Acuma suntem la o răscruce între bine și rău. Dacă lumea o să se gândească la ce a fost până acum și la ce va fi de acum încolo, ar trebui să ia acum să ia o decizie și să iasă masiv la vot. Și trebuie să voteze ceea ce e acum nou. Dar nou acuma avem o femeie. Ne-au condus bărbații, hai să vedem ce pot femeile.”

Europa Liberă: Dar, așa se zice, clasa politică este oglinda unei societăți.

Victor Micușa: „Da, avem ceea ce merităm.”

Europa Liberă: Cetățeanul își asumă responsabilitatea atunci când trebuie să delegheze în funcții înalte pe cei care să ajungă la guvernare?

Victor Micușa: E diferit, pot să spun. Pentru că electoratul de stânga n-o să-i înjosească, fie oricât de prost președintele de partid sau partidul acesta, dar dacă vede că are șanse, el n-o să-și irosească votul cu altcineva, care poate e lider de partid, deștept și nou, și încearcă ceva să facă. Ei nu irosesc voturile. La noi, pe dreapta, avem ce avem.”

După atâția ani, aș vrea chiar, să apară o liniște în politică.

Europa Liberă: Dar despre viitorul R. Moldova cetățenii gândesc la fel, cel de la Comrat, cel de la Chișinău, de la Bălți și de la Tiraspol?

Victor Micușa: „Nu, noi suntem foarte divizați, Bălțiul, mai ales partea de nord, Briceniul, încolo, ei parcă-s în altă țară, parcă ești în Transnistria, aproape. Și principalul e că beneficiază de fonduri europene, le folosesc, dar oeicum stau cu șapca ușanka pe cap și tot cu nostalgia vremurilor vechi. La Comrat poate e mai bine ca în zona de nord, acolo gândesc altfel, sunt previzibili. Sunt găgăuzi, sunt autonomie, sunt previzibili. Nu putem aștepta să facă ceva peste noapte, ca ceea ce ar putea să facă la nord.”

Europa Liberă: Ce vă doriți cel mai mult acum?

Victor Micușa: „După atâția ani, aș vrea chiar, să apară o liniște în politică. Aș vrea ca, venind la putere un partid politic majoritar de dreapta, să înceapă lupta la alt nivel. Am privit niște dezbateri care mi-au plăcut mult, că nu s-au înjurat, nu s-au întrerupt, s-au ascultat unii pe alții. Să ajungem la o stare unde vrem să formăm ceea ce facem nu prin sfadă, ci prin discuții și prin consultări. Și politicul, puțin, să se apropie de oameni, nu numai înainte de alegerile parlamentare. Nu i-a încurcat nimeni anul trecut să se ducă să dea măști, așa cum aruncă acuma foi volante la fiecare casă.”

Europa Liberă: Dar, totuși, într-o societate atât de polarizată, ar putea să apară ușor o idee care să consolideze acești oameni atât de divizați?

Victor Micușa: „Eu cred că da. Era cât pe ce să se termine problema asta, până iarăși nu au ridicat iarăși problema limbii etc. Sunt unii care scormonesc și ațâță oamenii unii împotriva altora. Eu am clienți ruși care spun: cui îi trebuie chestia asta? De-acum am trecut prin asta, de-acum nu mai este valabil lucrul acesta! Și eu cred că acuma, la moment, toate etniile s-ar putea de unificat, să fie o forță. Nu trebuie de strigat nici către Est, nici către Vest. Trebuie de făcut regulă în țară, trebuie de dat oamenilor să muncească, trebuie să lucreze legile, trebuie ca oamenii să se simtă bine la ei acasă și atunci o să uite ce naționalitate au, în genere.”

Europa Liberă: Exodul se va opri, credeți, odată cu aceste alegeri din 11 iulie?

Victor Micușa: „Sper că da.”

Europa Liberă: Da despre votul din diasporă ce părere aveți?

Victor Micușa: „Acuma toți vânează voturile din diasporă. Mă uit că la toți retorica s-a schimbat și toți au uitat de alegătorii de acasă, mai mult trag la cei din diasporă. Diaspora o să iasă la vot. Încă vreo câteva ieșiri de acestea, aiurite, ale lui Dodon, că cei de peste hotare să stea acolo și să nu ne voteze aici, și atunci, în genere, o să iasă toată suta de procente. Acolo sunt mai mulți ca în Moldova și au legături. Și atunci vom scăpa de toată problema asta.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG