Linkuri accesibilitate

Victor Orban se declară mîndru să lupte alături de Statele Unite împotriva imigrației ilegale


Premierul Viktor Orban la primirea sa de președintele Donald Trump în Biroul Oval de la Casa Albă, 13 mai 2019, Washington, DC.
Premierul Viktor Orban la primirea sa de președintele Donald Trump în Biroul Oval de la Casa Albă, 13 mai 2019, Washington, DC.

Donald Trump a salutat poziția intransigentă a premierului ungar Victor Orban față de imigranți.

Președintele american Donald Trump a salutat poziția intransigentă a premierului ungar Victor Orban față de imigranți, mai ales în timpul crizei din 2015. Vorbind înainte de discuțiile oficiale de la Casa Albă, Trump a declarat, în prezența presei și a lui Orban: „Respectat, respectat în toată Europa. Poate un pic controversat, cum sunt și eu, dar este în ordine. V-ați făcut treaba bine și v-ați apărat țara”. La rândul său Orban a declarat că este „mândru” să lupte alături de Statele Unite împotriva imigrației ilegale și a terorismului și pentru apărarea comunităților creștine din lumea întreagă.

Promotor al „iliberalismului”, Orban face prima vizită oficială la Casa Albă de la revenirea sa la putere în 2010, iar potrivit unei oficialități a administrației americane, a fost invitat tocmai pentru a semnala un interes renăscut al Statelor Unite pentru Europa centrală și de est. Prezența lui Orban la Casa Albă a fost criticată însă, și în Congresul american, pentru că ar încuraja un lider cu tendințe autoritare, naționaliste și antisemite.

Din cauza derapajelor „iliberale”, Uniunea Europeană și guvernul premierului Orban se află într-un conflict deschis, care a culminat cu campania deschisă dusă de partidului lui Orban, Fidesz, împotriva președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Acesta a devenit peste noapte „inamicul public” numărul unu al Ungariei, alături de filantropul american de origine ungară George Soros.

Soros este privit cu adversitate și de Donald Trump, un alt punct de convergență cu Orban. Aceasta pare să fie una din explicațiile pentru care actualul ambasador american la Budapestea, David Cornstein, un apropiat al președintelui, nu a intervenit mai hotărât în favoarea Universității Central Europene, finanțată de Soros și obligată acum de guvernul maghiar să plece de la Budapesta. Este pentru prima dată de la căderea comunismului în Europa de est, că o instituție occidentală este forțată să-și închidă porțile.

​„Îl cunosc pe președinte de 25 sau 30 de ani și vă pot spune că ar fi fericit să aibă situația pe care o are Orban. Dar nu o are”, a declarat recent ambasadorul Cornstein revistei „The Atlantic”.

În politica externă, Ungaria lui Orban s-a arătat deschis față de Rusia, fiind unul din avocații ridicării sancțiunilor europene impuse Moscovei. Încearcă de asemeni să încurajeze creșterea investițiilor chineze în Ungaria.

„Orban, ca și Putin, este inclinat să reprime libertatea de expresie și libertățile individuale dar este convins că nu va fi sancționat internațional, atâta timp cât nu recurge la forța fizică” remarcau doi analiști ai organizației Amnesty International, într-un editorial publicat înainte de vizita la Casa Albă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG