Partidul aflat la guvernare în Rusia, ce îl sprijină pe președintele Vladimir Putin, și-a păstrat majoritatea parlamentară după alegerile de duminică , chiar dacă și-a pierdut circa o zecime din procentul electoral, arată rezultatele parțiale. O convorbire cu Viorel Cibotaru, expert în securitate și reglementarea conflictelor, fost ministru al Apărării.
Europa Liberă: În Federația Rusă pe parcursul a trei zile au avut loc alegeri. Partidul de guvernământ, susținut de Kremlin, Rusia Unită, s-a declarat încrezător că va recâștiga majoritatea în Duma de Stat. Ce părere aveți Dvs. despre felul cum au fost organizate, cum s-au câștigat aceste alegeri și, mai ales, cum se va clădi relația dintre Moscova și Chișinău după aceste alegeri?
Viorel Cibotaru: „Judecând după toate informațiile care ne vin acum din Federația Rusă, mai ales comentariile mai multor surse alternative puterii, fie din opoziția politică, fie din mass-media necontrolate de trustul de stat și pro-prezidențial de conducere al mass-mediei, ele vorbesc despre o fraudă masivă a alegerilor în Federația Rusă. Și modul cum au fost organizate, sub pretextul pandemiei, refuzul mai multor instituții tradiționale de monitorizare a alegerilor, cum ar fi Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Consiliul Europei, diferitelor grupuri de monitori din Europa Occidentală, le-a fost refuzat accesul, deci au fost invitați doar 60 de observatori la alegeri, ceea ce este absolut insuficient, având în vedere amploarea alegerilor din Federația Rusă și extinderea geografică, plus multiple „pregătiri” către aceste alegeri în cadrul procesului legislativ, introducerea așa-numitului «умное голосование», smart voting, deci „votarea inteligentă”, care a demonstrat o discrepanță absolut inexplicabilă dintre cei care au votat în secțiile de votare și cei care au votat online, ceea ce vorbește iarăși despre o fraudare masivă în cadrul secțiilor tradiționale de votare, dar și această atmosferă apăsătoare, de scârbă, aș spune eu, care amintea ziua după alegerile din Belarus.
Atunci când toată lumea este sătulă de actuala putere din aceste țări, când lumea dorește niște schimbări, nu numaidecât niște schimbări revoluționare, nu numaidecât niște schimbări la care noi am crede că populația din aceste țări ar merita, dar, pur și simplu, fețe noi în politică. Tehnologic, în Federația Rusă au încercat, chiar au introdus așa un partid nou, zic „l-au introdus”, pentru că deloc nu reflectă o inițiativă populară sau o formă de opoziție. Deci, Partidul „Oameni noi”, care a intrat în Duma de Stat, dar, iarăși, aceasta mai degrabă seamănă a o manevră tehnologică, decât expresia unei voințe sau a unor așteptări ale unei părți a electoratului din Federația Rusă. Apoi, votarea în teritoriile controlate de Federația Rusă, mă refer în raioanele de est ale Ucrainei și în raioanele de est ale Republicii Moldova, iarăși vorbește despre...”
Europa Liberă: ...în Georgia...
Viorel Cibotaru: „Da, și în Georgia vorbește despre modul în care iarăși autoritățile regimului din Federația Rusă au folosit toate instrumentele cunoscute, inclusiv cele administrative, inclusiv cele economice, inclusiv cele cu caracter politic, dar și cele coercitive, dacă ne referim la practic excluderea totală a adevăraților lideri ai opoziției politice din Federația Rusă, mă refer și la Hodorkovski, și la Navalnîi, și la Garry Kasparov, și la mulți-mulți alții.”
Europa Liberă: Autoritățile ruse, ați spus și Dvs. că au deschis, inclusiv în regiunea transnistreană, acolo au fost 27 de secții de votare, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de secții deschise până în acest an în regiunea care nu este controlată de autoritățile statului. Nu a fost coordonată deschiderea acestor secții cu autoritățile constituționale și aceasta ar reprezenta totuși o sfidare a acordurilor bilaterale care există între cele două state. Cum se explică acest lucru?
Viorel Cibotaru: „Fără doar și poate, dar eu nu cred că noi trebuie să ne facem în general iluzii. Deci, modul absolut obraznic în care se poartă puterea în Federația Rusă, m-am referit doar la câteva elemente, eu pot să enumăr și enumăr acele fapte de care comunicau practic excluderea totală din procesul social, nu numaidecât politic, dar și din acel social a organizațiilor neguvernamentale din Federația Rusă care practic în marea lor majoritate acei care mai ales pot monitoriza alegerile au fost declarați „agenți străini”. Cât privește controlul în aceste regiuni, încă o dată repet, acea obrăznicie nici nu puteam să ne așteptăm de la Federația Rusă că ea va urma anumite înțelegeri, cutume sau niște standarde internaționale acceptabile de către organizațiile internaționale din care face parte Federația Rusă.
Apropo, ea a și fost cu câțiva ani în urmă întoarsă după acea perioadă îndelungată de sancțiuni drastice pentru anexarea Crimeii și alte ilegalități care se făceau pe arena internațională. Iată sfidează și regulile Consiliului Europei, de exemplu, sau ale OSCE. De aceea, această sfidare a deciziei Guvernului Republicii Moldova de a oferi anumite locuri pentru votare și deschiderea unui număr excesiv al acestor secții de votare vorbește în primul rând despre dorința de a acumula majoritatea, cât mai multe voturi pentru partidul de guvernare fără a avea în vedere în general, poate chiar anume sfidând această poziție pentru a continua această atitudine de control asupra autorităților Republicii Moldova, chiar și după pierderea puterii de către partidele cu orientare pro-rusă. Este o dorință a Federației Ruse de a pune în anumite limite inclusiv comportamentul președintei Maia Sandu sau al noii guvernări conduse de PAS.”
Europa Liberă: Fostul președinte Igor Dodon, liderul socialiștilor, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a adresat un mesaj de felicitare partidului politic Edinaia Rossia din Federația Rusă cu ocazia victoriei în aceste alegeri pentru Duma de Stat și păstrarea majorității constituționale. Cât de ușor îi va fi actualei guvernări să edifice o relație bună, constructivă, în interes național cu partenerii ruși?
Viorel Cibotaru: „Noi trebuie să fim absolut conștienți de acest grad de obrăznicie al Federației Ruse care continuă să fie o forță, o forță care sfidează nu doar interesele Republicii Moldova, nu este un fenomen specific sau o atitudine specifică pentru Republica Moldova, exact aceeași atitudine guvernanții de la Moscova exprimă practic și față de toate țările din Uniunea Europeană, și față de Statele Unite. De aceea era o situație previzibilă, Chișinăul împreună cu Bucureștiul, împreună cu alte țări s-a aliniat la o poziție suficient de clar exprimată cu privire la neacceptarea acestui comportament, dar mai mult decât atât nu are ce face și a aștepta ca Guvernul de la Chișinău să insiste mai mult pe anumite măsuri de răspuns acestor acțiuni neprietenești față de Republica Moldova, față de legislația ei și față de anumite norme nu trebuie de așteptat.”
Europa Liberă: Dar acest mesaj al lui Igor Dodon cum îl descifrați Dvs.?
Viorel Cibotaru: „Nicicum nu-l descifrez. El ține lanțul acelor trădări majore ale intereselor naționale ale Republicii Moldova. Eu demult spuneam că el nu este politician moldovean, ci este reprezentantul, acum e drept că fără actele necesare de credibilitate și legitimitate, al unor cercuri din Federația Rusă în Republica Moldova și ca atare el continuă să se comporte în același mod prin declarațiile sale, prin acțiuni, inclusiv în cadrul alegerilor din UTA Găgăuză, în Adunarea Populară de acolo, care au avut loc duminica trecută.”
Europa Liberă: Așa sau altfel, oricum, autoritățile Republicii Moldova trebuie să aibă un dialog cu partenerii ruși?
Viorel Cibotaru: „Fără doar și poate, dar eu cred că dialogul nu va fi afectat sau facilitat de rezultatele alegerilor din Duma de Stat, ele au fost pregătite, erau prognozabile, inclusiv această obrăznicie de sfidare a normelor elementare. Deci, acele persoane care aruncau teancuri de voturi nici măcar nu se ascundeau, chiar în fața camerelor au făcut-o și sunt multiple exemple de acest fel, au fost înregistrate. Actuala guvernare nu se temea și nu se teme de o anumită revoltă sau opunere, inclusiv din partea oponenților politici ai Partidului Comuniștilor sau Spravedlivaia Rossia, sau altor formațiuni politice, ei știu că acestea nu vor fi capabile și ele se înscriu în sistemul politic actual și nu vor organiza, de exemplu, acțiuni de protest, și nu vor permite ca oamenii să se autoorganizeze în niște proteste, cum s-a întâmplat în Belarus.”
Europa Liberă: Dar în urma acestor alegeri în Duma de Stat a Federației Ruse va rezulta următorul Cabinet de miniștri, Guvernul de la Chișinău va trebui să inițieze negocieri, discuții și cu cei din Moscova?
Viorel Cibotaru: „Eu aș folosi formula „va continua”, pentru că eu nu cred că guvernarea de la Chișinău are acum mari posibilități de a iniția alte forme de cooperare decât cele existente până acum cu Federația Rusă, având în vedere inclusiv multitudinea de probleme care există în relațiile moldo-ruse. Sunt niște probleme care par uneori absolut nesoluționabile. Și aici ne referim și la referendumul transnistrean, și la relațiile economice, ne referim și la situația cu privire la acei migranți moldoveni care mai pleacă la muncă în Federația Rusă și starea cetățenilor Republicii Moldova din Federația Rusă, ca să nu mai vorbim de prețurile la gaz sau problemele de transport, de tranzitare a teritoriului Republicii Moldova și, respectiv, al Federației Ruse de către agenții economici din ambele țări și nemaivorbind desigur că și de niște probleme geostrategice și geopolitice, cum ar fi atitudinea față de sancțiunile europene sau modul în care Republica Moldova își construiește reziliența sa în sectorul de securitate și apărare. Deci, eu cred că rezultatele alegerilor din Duma de Stat nu au cum să afecteze în mod direct, poate autoritățile ruse se vor calma, au mai asociat o problemă și vor reveni la business as usual, inclusiv în privința problemelor. Eu sunt sigur că oricare alt cetățean derutat de această capcană pe care a întins-o Tiraspolul cu aceste plăcuțe este o problemă absolut artificială, indusă special acum în debutul guvernării care este reprezentată de noi forțe pentru a nu permite inițierea unor discuții în probleme cu adevărat serioase, cum ar fi statutul, cum ar fi retragerea trupelor Federației Ruse, statutul acestor forțe pe teritoriul Republicii Moldova, deci, toate aceste probleme legate de drepturile omului în regiunea de est, activitatea agenților economici...”
Europa Liberă: Credeți că președinta Maia Sandu, fiind prezentă la lucrările sesiunii ONU, va aborda aceste subiecte?
Viorel Cibotaru: „Da, deși așteptările mele sunt ca totuși dna președintă să se concentreze pe cea mai mare problemă acum, fără a cărei soluționare eu cred că este greu să vorbim de progrese în alte domenii și aici am în vedere curățarea totală a sistemului politic din Republica Moldova, economic și social prin ținerea sub control a fenomenului corupției.”
Europa Liberă: Dar de la tribuna ONU mereu precedentele guvernări au cerut retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova?
Viorel Cibotaru: „Bine, eu nu vreau să anticipez ceea ce va vorbi dna președintă, dar cu siguranță problema atitudinii față de diferendul transnistrean și dorința de a soluționa această problemă în complexitate se va regăsi. Cât privește problema retragerii trupelor, ea urmează a fi detaliată inclusiv în cadrul actualei guvernări, eufemistic vorbind să așteptăm când vor fi condiții nu doar pentru a cere ceva, ceea ce știi tu că nu se va îndeplini și nu se dorește să se îndeplinească, dar se va reveni sau se va interveni cu niște pași concreți care vor conduce spre o retragere practică, spre o retragere eficientă, dacă ea este posibilă.”
Europa Liberă: Dar este posibilă?
Viorel Cibotaru: „Noi nu am câștigat foarte mult și de la retorica guvernării Partidului Democrat și nu cred că s-a schimbat situația de la neatingerea acestui subiect de către Dodon. Țineți minte cuvântările absolut antinaționale, vasăzică, accentul pe necesitatea dezvoltării limbii ruse în Republica Moldova și alte chestii de acest gen? Deci, retorica în jurul acestei probleme nu va crea o plusvaloare în poziția Chișinăului. De aceea, eu sunt de părere că guvernarea trebuie să-și asume această dorință de a negocia permanent, sub orice formă, de a propune soluții privind retragerea trupelor, reieșind inclusiv din documentele care au fost semnate, acel vestit acord cu privire la retragerea și facilitarea retragerii acestora. Deci, Republica Moldova trebuie să ajute Federației Ruse în a-și evacua contingentul său care nu cred că duce aici o viață prea bună, ar trebui să aibă o atitudine respectivă față de niște trupe paramilitare și trupe militare care continuă să prezinte un pericol real la adresa securității Republicii Moldova.”