Linkuri accesibilitate

Vizita unor politicieni americani în Taiwan stârnește nemulțumirea Chinei


Fostul senator Chris Dodd și fostul secretar de stat adjunct al Statelor Unite Jim Steinberg alături de ministrul taiwanez de externe Joseph Wu în aeroportul Songshan din Taipei, 14 aprilie 2021
Fostul senator Chris Dodd și fostul secretar de stat adjunct al Statelor Unite Jim Steinberg alături de ministrul taiwanez de externe Joseph Wu în aeroportul Songshan din Taipei, 14 aprilie 2021

Discuțiile oficialilor americani cu China perturbate de continuarea relațiilor Statele Unite-Taiwan.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00
Link direct

Un fost senator american și doi foști adjuncți ai secretarului de stat al Statelor Unite au vizitat Taiwanul, stârnind nemulțumiri la Beijing, asta mai ales în condițiile în care Christopher Dodd, fostul senator democrat de Connecticut este foarte apropiat de președintele Biden. Ceilalți membri de rang înalt ai delegației au fost Richard Armitage și James Steinberg.

Vizita a cuprins întâlniri cu președintele Tsai Ing-wen și cu ministrul taiwanez de externe. Această călătorie a coincis cu o prezența importantă americană la Beijin, unde fostul secretar de stat John Kerry s-a aflat pentru a discuta despre cooperare în domeniul combaterii încălzirii globale.

Vizite ca aceea de la Taipei, chiar dacă este vorba despre foste oficialități americane, sînt privite cu suspiciune de către regimul chinez, care consideră Taiwanul o parte componentă a Chinei, comportindu-se în ultima vreme din ce în ce mai agresiv față de insula. În comunicatul taiwanez s-a arătat că este o delegație de rang înalt, trimisă în mod special de președintele Biden pentru a transmite „prietenie și sprijin”.

La Beijing un purtător de cuvînt a spus că „China nu promite că abandonează folosirea forței și menține opțiunea de a lua măsurile care se impun” față de Taiwan. El a avertizat Statele Unite să oprească contactele și a menționat că recente exerciții militare ale armatei chineze demonstrează hotărârea de a descuraja forțele care doresc indepependenta insulei.

Administrația Biden și-a exprimat interesul de a întări legăturile cu Taiwanul, în ciuda presiunilor din ce în ce mai accentuate ale Chinei. Mulți taiwanezi au crezut inițial că Biden va avea o atitudine mai prudentă decât a lui Trump, care a trimis pe insula două oficialități de rang înalt, anul trecut. Statele Unite au întrerupt relațiile diplomatice cu Taiwanul în 1979, dar în același timp legislația americană obligă Washingtonul să se asigure că insula se poate autoapăra.

Dar administrația Biden a continuat în această privință linia predecesorilor, înmulțind contactele cu oficialități taiwaneze. Departamentul de Stat a relaxat luna această restricțiile vizând contacte oficiale cu Taiwanul, argumentând că asta face parte din „întărirea legăturilor noastre neoficiale”.

Sâmbătă, secretarul de stat Antony Blinken a reiterat angajamentul american să ajute Taiwanul să se apere, spunînd „Ar fi o eroare serioasă pentru cineva să încerce să modifice actualul status quo prin folosirea forței”.

XS
SM
MD
LG