Linkuri accesibilitate

Vlad Chițcari (Moscova): „Trebuie să ieșim la vot, să schimbăm soarta țării”


 Vlad Chițcari, unul din primii care a fost la vot la consulatul R. Moldova de la Moscova, 11 iulie 2021.
Vlad Chițcari, unul din primii care a fost la vot la consulatul R. Moldova de la Moscova, 11 iulie 2021.

Vladimir Chitcari, originar din Râbniţa s-a stabilit de cinci ani cu traiul în Moscova. Tanărul a fost printre primii alegători care şi-a exercitat dreptul la vot la secţia amplasată în incinta consulatului RM din Federaţia Rusă. El vorbeşte despre o prezenţă scazută la vot în capitala rusă.

Poze de la secția de votare din St Petersburg, Federația Rusă. Autor: Sorina Cravcenco. In Federația Rusă au fost deschise 17 secții de votare, dintre care 3 la St. Petersburg. Sorina spune că sunt foarte puțini alegători.
Poze de la secția de votare din St Petersburg, Federația Rusă. Autor: Sorina Cravcenco. In Federația Rusă au fost deschise 17 secții de votare, dintre care 3 la St. Petersburg. Sorina spune că sunt foarte puțini alegători.
Votul diasporei. La Moscova și Sankt Petersburg, prezența scăzută
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:53 0:00
Link direct

Europa Liberă: La ce oră ai ieșit din casă ca să mergi să votezi și unde ai votat?

Vlad Chițcari: „Eu am ieșit pe la ora 8 și am fost la ora 9 la secția de votare de lângă Consulatul Republicii Moldova, la Moscova. Trebuie să ieșim la vot, să schimbăm soarta țării noastre.”

Europa Liberă: Ce schimbare doriți voi să se producă, iată, în urma acestor alegeri parlamentare anticipate?

Vlad Chițcari: „Ar fi fost bine să se schimbe regimul politic, să se schimbe țara, să se schimbe toate fețele care-s acum în politica țării noastre, pentru că e corupție mare. Noi vedem ce s-a făcut până acum și cum lumea dorește o schimbare, cum vrea să schimbe situația. Trebuie să ajutăm statul să aducă schimbări adevărate.”

Europa Liberă: La secția unde ai exercitat dreptul la vot era multă lume în această dimineață acolo, la Moscova?

Vlad Chițcari: „Nu, azi deloc nu a fost multă lume, eu am văzut nu mai mult de cinci alegători în timpul cât eu am fost la secția de votare. Peste tot au fost polițiști, totul a fost îngrădit, dar lume nu a fost deloc.”

Europa Liberă: Dar se consideră că totuși în Federația Rusă s-ar afla între 200 de mii și până la 400 de mii. De ce crezi că atât de puțină lume a venit să voteze?

Vlad Chițcari: „Nu știu eu câți moldoveni să fie în Federația Rusă, dar dimineață chiar nu a fost lume deloc și vom vedea până diseară, că aici mai multă lume iese după amiază, mai înspre seară, pentru că omul iese la votare, apoi se mai plimbă.”

Europa Liberă: Dar, în general, ce părere ai despre prezența moldovenilor în Federația Rusă, la învățătură, la muncă, stabiliți cu traiul permanent acolo?

Vlad Chițcari: „Eu m-am stabilit cu traiul permanent, sunt aici deja de cinci ani, lucrez, dar totuși sufletul îmi este și în Republica Moldova. Eu sunt năsut în stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Unde anume?

Vlad Chițcari: „La Râbnița.”

Europa Liberă: Și crezi că poate fi soluționată problema transnistreană, este unul dintre subiectele care se discută inclusiv între Chișinău și Moscova?

Vlad Chițcari: „Problema transnistreană este una complicată, dar pot spune cu certitudine că astăzi locuitorii din partea stângă a Nistrului se consideră cetățeni ai Republicii Moldova, o mare parte din cetățeni desigur au primit pașapoarte moldovenești și dețin cetățenia Republicii Moldova. Eu consider că această problemă poate fi soluționată, dar este nevoie de o voință politică puternică și sinceră din partea conducerii Republicii Moldova ca să fie rezolvată această întrebare fără consecințe dureroase pentru populație, fără provocări de genul celor care au avut loc, bunăoară acum, în ajunul acestor alegeri parlamentare anticipate. Eu înțeleg că mulți au speranțe absolut proeuropene, dar ar trebui de înțeles faptul că asta ar putea avea o acțiune nefastă asupra acelor oameni care se află într-un alt câmp de informare și care au frică și nu se văd într-o altă stare decât cea pe care o au în prezent și se conduc de propaganda care este desfășurată de partea stângă a Nistrului. Cu toate acestea, foarte mulți cetățeni, îndeosebi cei tineri, de exemplu, cei de vârsta mea, cu care am avut legături foarte strânse pe când mă aflam în Transnistria, sunt desigur pentru întregirea Republicii Moldova, ca să fim în continuare o republică întregită.”

Europa Liberă: Dar moldovenii aflați în Federația Rusă votează neapărat cu forțele politice de la Chișinău care au viziuni pro-Kremlin sau nu neapărat?

Vlad Chițcari: „Cunosc foarte mulți cetățeni proveniți din Republica Moldova care votează neapărat cu forțele pro-Kremlin, dar nu sunt puțini și acei care votează pentru vectorul proeuropean. Desigur, majoritatea susțin forțele pro-Kremlin, fiindcă așa este propaganda și foarte mulți oameni se află în afara unui câmp informațional veridic. Este un lucru de înțeles, pentru că nu poți fiecărui cetățean în parte să-i explici sau să-i recomanzi unele surse alternative de informație și ei se conduc după cele pe care le au la îndemână.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să se dezvolte relația dintre Republica Moldova și Federația Rusă după aceste alegeri parlamentare anticipate?

Vlad Chițcari: „În principiu, cu Federația Rusă e complicat să comunice pentru oricare țară din lume, întrucât Rusia își impune condițiile sale și ea este obișnuită să-și impună condițiile sale. De fapt, în realitate aceasta-i o problemă complexă, dar cu toate că pot apărea anumite complicații, indiscutabil, de Rusia depinde reglementarea transnistreană, întrebările legate de securitatea energetică și cea alimentară, de exporturile mărfurilor care se produc în Moldova, de care depinde securitatea financiară a Republicii Moldova ș.a.m.d. De aceea trebuie căutate acele soluții care sunt convenabile pentru Republica Moldova. Rusia la momentul de față și-a pierdut statutul de țară în care venea lumea să muncească și să câștige niște bani, pentru că evenimentele care au avut loc aici au slăbit economia și stabilitatea ei politică. Actualmente nu mai este posibil de câștigat acei bani pe care îi puteai câștiga pe timpuri, de aceea tot mai mulți oameni care munceau în Rusia acum se întorc în Moldova sau pleacă în Europa. În acest sens, desigur că Rusia și-a pierdut acel statut de țară care asigura muncitorii străini cu un loc de muncă și un salariu bun.”

Europa Liberă: Și cum vezi tu viitorul Republicii Moldova, iată, peste patru, peste zece ani, cum ai dori să arate Republica Moldova?

Vlad Chițcari: „Aș vrea să văd o Republică Moldova schimbată, nu așa cum arată astăzi, întrucât orice guvernare a fost până acum, în principiu, n-a dus la niciun fel de schimbări cardinale. Ne-am dori să vedem schimbări și ele deja încep să se vadă. Am fost nu demult în Republica Moldova și pot spune că am mers dintr-un capăt al republicii în altul, am observat că se reconstruiesc drumurile, se reconstruiesc unele obiecte de infrastructură, se vede că țara se reface, au început să se facă multe lucruri pentru oameni, dar cu toate acestea este încă mult de lucru până populația va trăi mai bine și în bunăstare.”

Europa Liberă: Și te-ai întoarce în Republica Moldova de acolo, de la Moscova, ai reveni acasă la Râbnița?

Vlad Chițcari: „Nu sunt convins că aș reveni la Râbnița, dar în Republica Moldova, da, într-un oraș mai mare m-aș întoarce fără nicio reținere. În primul rând, deja m-am obișnuit cu viața într-un oraș mare, cu o zarvă specifică, dar în Râbnița e destul de plictisitor. Probabil din aceste considerente nu m-aș întoarce acolo, dar Moldova, în general, îmi place și mă întorc acolo destul de des. Chiar și în perioada pandemiei, nu mai puțin de cinci ori mi-am vizitat părinții și, evident, în fiecare concediu mă strădui să iau avionul și să revin în Republica Moldova, pentru că acolo-i casa mea.”

Anticipate 2021: rezultate

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost câștigate de Partidul „Acțiune și Solidaritate” (PAS) iar în noul Parlament vor intra trei partide/blocuri electorale.

Pentru a accede în Parlament, partidele politice trebuiau să întrunească 5% din voturile valabile ale alegătorilor, iar blocurile electorale – 7%. Candidații independenți numai 2%.

Rezultatele parțiale, prezentate de CEC, după numărarea a 100% din voturi.

Prezența la vot a fost de 48,41 la sută.

  • Pe teritoriul R. Moldova, prezența a fost de 44,56%.
  • Peste hotare au votat pese 212 mii de persoane, aproape jumătate fiind între 26 și 40 de ani, arată datele CEC. PAS a obținut peste 86% din voturi, în timp ce Blocul electoral al Comniștilor și Socialiștilor, numai 2,47%.
  • Cei mai mulți alegători din diaspora au fost în Italia, peste 66 de mii. Urmează Germaia cu aproape 26 de mii de votanți, Marea Britanie cu aproape 24 de mii și Franța cu aproape 23 de mii. În România au votat 15.123 de alegători iar în Rusia numa 6.153.
  • La secțiile de votare alocate locuitorilor regiunii transnistrene, 62,21 la sută dintre alegători au votat pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar 13,59 la sută – cu Partidul Acțiune și Solidaritate. 6,25 la sută au votat pentru Partidul Șor.
  • În total, la cele 41 de secții arondate regiunii transnistrene s-au prezentat la votare 28.780 de alegători.

Previous Next

Radio Europa Liberă în alegeri

RADIO EUROPA LIBERA reamintește ca nu susține nici un partid politic înscris în cursa electorală pentru alegerile anticipate din 11 iulie 2021. Emisiunile noastre electorale, în română și rusă, oferă același condiții de exprimare tuturor candidaților, iar materialele analitice caută să prezinte cât mai exact informațiile publice despre trecutul partidelor aflate în competiție, astfel încât publicul (cititorii si ascultătorii) Europei Libere să facă o alegere informata și la scrutinul din 11 iulie 2021.

XS
SM
MD
LG