Linkuri accesibilitate

Marina Tauber (Partidul „Șor”) a câștigat clar priml tur al alegerilor pentru primăria Bălți


Alegeri pentru funcția de primar în orașul Bălți
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:40 0:00

Actualizare, 22 noiembrie: Vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber a provocat surpriza alegerilor de duminică de la Bălți pentru funcția de primar, câștigând detașat scrutinul, potrivit datelor preliminare ale CEC.

Marina Tauber a obținut 47,93% din voturi, fiind urmată, la mare distanță, de fostul primar interimar al orașului – care a candidat ca independent - Nicolai Grigorișin, cu 20,93% din voturi. Urmează un tur de balotaj în două săptămâni.

Municipiul Bălți are o tradiție de a vota partidele de stânga, dar sodajele de opinie care fuseseră făcută înainte de scrutin, arătau că lupta s-ar da între Grigoriși și candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Alexandr Nesterovschi – care s-a clasat însă numai pe locul patru, cu circa 4.600 de voturi.

Participarea la vot duminică a fost slabă la Bălți, de numai 32%.

Au avut loc alegeri pentru primari și în alte 14 localități: 7 primării au fost câștigate de candidații partidului de guvernământ PAS, informează Comisia Electorală Centrală. Tot din primul tur au câștigat și patru candidați independenți.

--------------------------------------------------------------------

Actualizare: Comisia Electorală Centrală (CEC) a anunțat că scrutinul în cele 15 localități care își aleg duminică, 21 noiembrie, primarul, poate fi declarat valabil, după ce prezența la vot în fiecare localitate a depășit, către ora 18.00, prezența minimă de 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele de alegători.

---------------------------------------------------------------------

Duminică au loc alegeri pentru funcția primar la Bălți și în alte 14 localități.

Alegerile locale urmau să aibă loc în mai, dar au fost amânate din cauza stării de urgență în sănătatea publică, declarată în urma pandemiei de coronavirus.

Alegerile pentru primar, la Bălți au fost necesare din cauza retragerii în vară a fostului primar Renato Usatîi, în urma înfrângerii suferite în oraș de formațiunea sa politică, Partidul Nostru, în alegerile generale din iulie, când a fost înfrânt de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor și de PAS.

În cursa pentru funcția de primar s-au înscris 11 candidați, 10 dintre ei reprezentând partide politice.

Pe primul loc în sondaje este fostul primar interimar Nicolai Grigorișin, care a căutat să se distanțeze de Renato Usatîi: pe 5 octombrie el a demisionat din Partidul Nostru, candidând acum ca independent la funcția de primar

Formațiunea lui Usatîi Partidul Nostru nu a prezentat niciun candidat.

Din partea Blocului PCRM-PSRM candidează Alexandr Nesterovschi, șeful organizației teritoriale PSRM din Bălți.

Candidata Partidului Șor este deputata Marina Tauber, vicepreședinta acestei formațiuni politice.

Candidatul partidului de la guvernare PAS este deputatul Boris Marcoci, care a promis că va transforma Bălțiul într-un „oraș european” cu sprijinul guvernului și al proiectelor finanțate de Uniunea European[.

Este de așteptat ca lupta pentru primărie să se dea, și de această dată, între candidații de stânga, favoriți fiind Nicolai Grigorișin și Alexandr Nesterovschi, dar candidata Partidului ȘOR - cred unii analiști - ar putea furniza surpriza acestor alegeri.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG