Linkuri accesibilitate

Votul electronic în proiectul noului Cod Electoral din R.Moldova


Stop-cadru dintr-un video online al Comisiei Electorale Centrale din Rusia intitulat „Cum funcționează votul electronic de la distanță”, 23 septembrie 2021.
Stop-cadru dintr-un video online al Comisiei Electorale Centrale din Rusia intitulat „Cum funcționează votul electronic de la distanță”, 23 septembrie 2021.

Comisia Electorală Centrală a propus introducerea votului online/prin internet, ca alternativă pentru cetățenii care nu pot ajunge la secțiile de votare în ziua alegerilor. Un capitol cu privire la sistemul de e-votare ar urma să fie inclus în noul Cod Electoral, relatează IPN.

Votul pe internet nu înlocuiește votul tradițional, ci reprezintă o alternativă pentru alegător, a precizat Alexandru Musteața, membru CEC. Alegătorul va putea să aleagă să meargă la secția de votare sau să voteze online. Votul prin internet ar putea fi și anticipat. În opinia experților, alegerile prin internet trebuie să se desfășoare câteva zile la rând, mai devreme de ziua alegerilor tradiționale.

Cel mai mare semn de întrebare legat de votul electronic este securitatea cibernetică, însă acest domeniu nu este de competența CEC, a mai spus Musteața.

„Implementarea sistemului de vot prin internet trebuie să se facă în paralel cu fortificarea securității cibernetice, astfel încât acest sistem să fie bine protejat, iar cetățeanul să fie sigur că votul dat de el rămâne neschimbat și este cuantificat până la urmă”, a precizat Alexandru Musteața, citat de IPN.

Votul online ar facilita participarea moldovenilor din diaspora la procesul electoral din țară, ezolvând totodată problema disputelor care apar regulat despre numărul centrele de votare care se deschid în străinătate. Autoritățile prezintă cifre diferite în ce privește numărul potențial de votanți aflați peste hotare - de la 800 de mii la peste un milion.

XS
SM
MD
LG