Favoritul și cel care a obținut cele mai multe voturi, dar nu 218 cât are nevoie, este deputatul de California Kevin McCarthy, cel care de la alegerile din noiembrie încoace a încercat să adune suficient sprijin, într-un grup parlamentar extrem de divizat, care are în Cameră o majoritate minusculă.
Dacă la începutul zilei de ieri se presupunea că McCarthy va fi contestat de 4-5 colegi de partid, ieri, în primele două tururi au fost 19 pentru ca ulterior, în cel de-al treilea să fie douăzeci. Și această modestă modificare ilustrează și riscul la care e supus deputatul de California și anume că, dacă și primul vot de azi, nu îi este favorabil, deputați moderați care îl susțin acum ar putea recunoaște că nu există o cale de alegere și să încerce să se alăture altui candidat.
Până și fostul președinte Trump, considerat până acum un aliat al lui McCarthy, probabil nedorindu-și să își alăture numele de un alt candidat perdant a spus doar „vom vedea ce se va întâmpla”.
Indiferent dacă McCarthy este în cele din urmă ales, perioada următoare nu se anunță una ușoară pentru republicanii de la conducerea Camerei, pentru că urmează să fie discutate dosare complicate – cum este de exemplu creșterea limitei datoriei naționale – și chiar dacă McCarthy ar încerca să se bazeze pe sprijin democrat pentru a aproba această lege, care se poate dovedi decisivă pentru economie, el riscă să piardă conducerea pentru că a acceptat de-acum concesia ca doar cinci membrii să-i poată contesta președinția Camerei și solicita un vot de înlocuire.
Cât timp democrații au condus Cameră și Nancy Pelosi era președintă numărul era de cincizeci. Semnificativ este și faptul că doar 2 dintre cei 20 care i s-au opus lui McCarthy nu sprijină ideea lui Trump că alegerile din 2020 ar fi fost fraudate. Între cei 18 care susțin acest lucru, 14 au fost membrii și în trecut și au votat împotriva certificării votului la 6 ianuarie, 2021. Firește că ei nu sunt singurii care se poziționează astfel, trei pătrimi dintre cei 222 de deputați republicani susțin marea minciună, promovată de Trump.
Însuși McCarthy a îmbrățișat ipoteza că alegerile au fost falsificate, la fel cum a făcut și Jim Jordan, beneficiarul celor 20 de voturi disidente. Camera își reia lucrările cu un nou vot miercuri la orele 1900, ora Moldovei.