Linkuri accesibilitate

Zeci de morți și răniți în gara din Kramatorsk după un atac rusesc cu rachete


Numărul morților la Kramatorsk, în estul Ucrainei, a crescut acum la 40, potrivit primarului orașului. Vorbind la BBC World Service, primarul Oleksander Honcharenko a precizat că printre morți s-ar număra și 10 copii.

Primarul a declarat că o „rachetă uriașă” a lovit gara orașului: „S-a întâmplat la ora 10:30, la acea oră aveam vreo 4.000 de oameni în gara, care așteptau primul tren”, a spus el.

El a adăugat că este sigur că este o rachetă rusească și că nu există ținte militare ucrainene în jurul gării.

Ministerul rus al Apărării a respins orice amestec în atacul de la Kramatorsk, din estul Ucrainei, la fel cum respinsese orice responsabilitate și pentru crimele comise împotriva civililor din orașul Bucea, din apropiere de Kiev.

Peste 100 au fost rănite în atacul de vineri, au mai informat autoritățile ucrainene, în timp ce președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre un atac „deliberat” împotriva populației civile.

Victimele sunt civili, locuitori ai orașului care încercau să se refugieze în zone mai sigure ale țării, a anunţat Compania ucraineană de Căi Ferate, potrivit Reuters.

Încă joi, autoritățile ucrainene avertizaseră din nou locuitorii din estul țării că armata rusă pregătește o ofensivă majoră, motiv pentru care ar trebui să plece cât mai repede din regiune.

Conform companiei feroviare, două rachete ruseşti au lovit gara din Kramatorsk.
Trei trenuri cu persoane evacuate erau deja blocate de joi în această regiune după un atac aerian asupra liniei ferate, potrivit şefului companiei feroviare ucrainene.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că Rusia a lovit una dintre principalele gări folosite de civilii care se fug dintr-o regiune în care Rusia și-a intensificat acțiunile militare.

„Condamn ferm atacul din această dimineață... din partea Rusiei”, a declarat într-o postare pe Twitter și Josep Borrell, șeful politici externe și de securitate europene, care se află în vizită la Kiev.

„Neavând puterea și curajul de a ne înfrunta pe câmpul de luptă, ei [armata rusă] lovesc în mod cinic populația civilă”, a spus Zelenski într-un comunicat. „Acesta este un rău care nu are limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată."

Poliția ucraineană inspectează resturile unei rachete, în apropiere de gara din Kramatorsk, pe care scrie „pentru copii noștri”, Ucraina, 8 aprilie 2022
Poliția ucraineană inspectează resturile unei rachete, în apropiere de gara din Kramatorsk, pe care scrie „pentru copii noștri”, Ucraina, 8 aprilie 2022

Ulterior, Zelenski a declarat într-o adresare video către parlamentul finlandez , că nici o unitate militară ucraineană nu se afla la în gară, în momentul atacului.

Mașini arse în fața gării din Kramatorsk, după atacul cu rachete rusești, Ucraina, 8 aprilie 2022.
Mașini arse în fața gării din Kramatorsk, după atacul cu rachete rusești, Ucraina, 8 aprilie 2022.

Atacul a avut loc în vreme ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful diplomației europene, Josep Borrell, și premierul slovac Eduard Heger urmau să poarte discuții la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski.

Tot vineri, Uniunea Europeană a anunțat că a adoptat al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care include un embargo pe importurile de cărbune, lemn, produse chimice și alte produse.

Măsurile împiedică, de asemenea, multe nave și camioane rusești să intre în UE, paralizând și mai mult comerțul. Totodată sunt interzise toate tranzacțiile cu patru bănci rusești, inclusiv VTB.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG