Linkuri accesibilitate

Zelenski cere aderarea imediată a Ucrainei la UE


Volodimir Zelenski

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cărui țară se confruntă cu o invazie masivă și neprovocată din partea Rusiei vecine, a cerut Uniunii Europene să acorde imediat Ucrainei statutul de membru al UE în cadrul unei proceduri speciale, ceea ce, potrivit oficialilor blocului, este puțin probabil.

Zelenski a făcut apel la UE luni, 28 februarie, „pentru aderarea imediată a Ucrainei printr-o nouă procedură specială”. Într-un videoclip distribuit pe rețelele de socializare, Zelenski a declarat că obiectivul Ucrainei „este de a fi alături de toți europenii și, cel mai important, de a fi egală”.

Oficialii blocului au minimizat rapid probabilitatea unei astfel de mișcări din mai multe motive, inclusiv prin faptul că nu există o astfel de procedură rapidă.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că aderarea la grupul celor 27 de țări nu este ceva ce se poate face în câteva luni, dar Ucraina face parte din „casa Europei” în care este binevenită. Ea a adăugat că aderarea Ucrainei nu ar semnala faptul că UE dorește să o despartă de Rusia, ci ar reflecta dorința de a îndeplini dorința multor ucraineni de a adera.

De obicei, membrii potențiali au nevoie de ani de zile pentru a parcurge procesul lung și complex de atingere a standardelor UE, prin intermediul unor reforme în mai multe domenii politice.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG