Linkuri accesibilitate

Zelenski cere Rusiei tratative, dacă vrea să-și reducă pierderile


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi discuții cu Moscova la mai bine de trei săptămâni de la invadarea țării sale de către Rusia. Pe fundalul luptelor care au continuat în nordul, estul și sudul țării, Zelenski a spus într-un nou mesaj video că acesta este momentul unei întrevederi și discuțiilor pentru „reînnoirea integrității teritoriale și a corectitudinii față de Ucraina”.

„Negocieri de substanță privind pacea, securitatea pentru noi, pentru Ucraina, sunt singura șansă pentru Rusia de a-și reduce pagubele suportate din cauza propriilor greșeli”, a spus liderul de la Kiev în mesajul postat pe Facebook la 19 martie.

Armata rusă a suferit pierderi grele de la invadarea Ucrainei, pe 24 februarie, acestea fiind estimate de oficiali din Statele Unite la cel puțin 7.000 de militari uciși, Kievul spunând că Rusia a pierdut de două ori mai mulți soldați și sute de unități de tehnică militară, inclusiv tancuri și avioane. Rusia nu a reușit să ocupe capitala ucraineană sau alte orașe mari pe flancul nordic, dar a anunțat că trupele sale au intrat în portul strategic de la Marea Azov, Mariupol, după săptămâni de asediu, bombardamente și distrugeri la scară largă.

Un bombardament rusesc a distrus, între altele, un teatru unde se adăposteau sute de civili, cauzând noi îngrijorări și acuzații că Rusia ar comite crime de război.

În timpul unei convorbiri telefonice de o oră cu președintele rus Vladimir Putin, pe 18 martie, președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat „îngrijorarea extremă” în legătură cu situația din Mariupol, a cerut ridicarea asediului și respectarea dreptului internațional.

Țările occidentale au impus Rusiei sancțiuni economice și financiare fără precedent, excluzând-o între altele din sistemul de plăți SWIFT și blocându-i rezervele valutare. Numeroase companii occidentale, de la McDonalds la Ikea, Visa și Netflix s-au retras din Rusia, iar zboruri de pasageri între Rusia și Occident nu mai au loc.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG