Linkuri accesibilitate

Zelenski: Dați-ne armele voastre și vom recuceri teritoriul pierdut!


Un tanc ucrainean T-72 manevrează prin pădure, în regiunea Donețk, 18 ianuarie 2023. Ministrul britanic al apărării a confirmat că Marea Britanie va trimite Ucrainei 14 tancuri Challenger 2.
Un tanc ucrainean T-72 manevrează prin pădure, în regiunea Donețk, 18 ianuarie 2023. Ministrul britanic al apărării a confirmat că Marea Britanie va trimite Ucrainei 14 tancuri Challenger 2.

Forțele ucrainene au continuat să ducă bătălii crâncene împotriva unei neîncetate ofensive rusești în estul țării, unde președintele Volodimir Zelenski spune că situația rămâne „dură” .

Zelenski le-a cerut, din nou, aliaților occidentali ai Ucrainei să accelereze luarea deciziei de a furniza Kievului arme grele moderne, cum ar fi tancuri.

„Dați-ne arme să ne luăm pământul înapoi!”

Președintele Ucrainei a lansat o critică voalată la adresa Germaniei, când a vorbit despre ezitarea aliaților de a livra tancuri de luptă Kievului. „Aș dori să le mulțumesc din nou partenerilor noștri”, a declarat Zelenski în fața unui grup de discuții care includea premierul olandez Mark Rutte și fostul premier britanic Boris Johnson, în marja Forumului Economic Mondial. „Dar, în același timp, există momente în care nu ar trebui să ezităm și să spunem: Voi da tancuri dacă dau și alții tancuri. Nu cred că aceasta este strategia corectă de urmat.”

Zelenski cere de mai multă vreme Germaniei să trimită tancuri de luptă Leopard 2. Dar până acum, cancelarul Olaf Scholz s-a împotrivit, spunând că trebuie să-și coreleze deciziile cu aliații din NATO, mai precis cu Statele Unite. Presa germană, inclusiv Süddeutsche Zeitung, a relatat miercuri seară că Scholz este acum gata să furnizeze tancuri Leopard, cu condiția ca Washingtonul să furnizeze tancuri comparabile.

„Avem nevoie de toată forța de acolo”, a afirmat Zelenski în cadrul panelului prin legătură video de la Kiev. Întrebat de moderatorul Fareed Zakaria dacă intenționează să recupereze peninsula Crimeea de la Rusia, el a răspuns: „Dați-ne armele voastre și vom recuceri teritoriul pierdut.” „Dați-le tancurile. Nu este absolut nimic de pierdut”, a spus și Boris Johnson, o poziție împărtășită de colega sa de dezbatere, Chrystia Freeland, viceprim-ministrul Canadei.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, este așteptat la Berlin pe 19 ianuarie, unde urmează să discute despre potențialele livrări de tancuri germane către Ucraina.

Țintele civile rămân în pericol

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a declarat în informarea sa din 19 ianuarie că, în ultimele 24 de ore, a respins 14 atacuri rusești în regiunile Luhansk și Donețk. Rușii au vizat în principal Bilohorivka în Luhansk, precum și Bahmut, Soledar și Avdiivka în orașul vecin Donețk.

„În același timp, inamicul a efectuat 25 de atacuri aeriene și a lansat peste 85 de atacuri cu sisteme de rachete”, a precizat Statul Major General, adăugând că amenințarea atacurilor aeriene și cu rachete asupra țintelor civile „rămâne ridicată pe întreg teritoriul Ucrainei”.

Armata precizează că a continuat să monitorizeze mișcările trupelor rusești și belaruse către granița cu Ucraina, dar nu au fost detectate până acum mișcări ofensive.

Într-un discurs transmis online la reuniunea Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, la 18 ianuarie, Zelenski a spus că livrările occidentale de tancuri și sisteme de apărare aeriană ar trebui să vină mai repede pentru a depăși atacurile rusești. „Situația de pe linia frontului rămâne cruntă, Donbasul fiind epicentrul celor mai aprige și cruciale bătălii”, a afirmat Zelenski.

Ucraina înregistrează o creștere treptată a bombardamentelor și a încercărilor de acțiuni ofensive ale forțelor rusești de acolo, a spus el, mulțumind „tuturor luptătorilor noștri care își mențin pozițiile”.

„Timpul pe care lumea liberă îl folosește pentru a gândi este folosit de statul terorist pentru a ucide”, a spus Zelenski: „Ajutorul venit din partea tancurilor occidentale trebuie să facă față unei alte ofensive a tancurilor rusești”.

Zelenski a declarat că aliații Ucrainei au fost în mod repetat prea „ezitanți” să acționeze de teamă să nu sfideze Rusia, chiar dacă în cele din urmă iau decizia corectă, într-o aparentă referire la Germania.

Kievul a cerut în mod repetat Berlinului să trimită tancuri Leopard 2 fabricate în Germania, considerate a fi printre cele mai bune din lume.

Cancelarul german Olaf Scholz, vorbind anterior la forumul de la Davos, a declarat că Germania va sprijini Ucraina „atât timp cât va fi necesar”.

„Furnizăm în mod continuu Ucrainei cantități mari de armament, în strânsă consultare cu partenerii noștri”, inclusiv artilerie, sisteme de apărare aeriană și vehicule blindate, a declarat Scholz.

Dar Scholz, în ciuda criticilor venite nu doar de la Kiev, ci și de la aliații din NATO și de la membrii propriei sale coaliții, s-a opus până acum trimiterii tancurilor Leopard 2.

Se pare că Germania leagă decizia de a trimite tancuri Leopard 2 de decizia SUA de a trimite tancuri Abrams.

Subsecretarul american al apărării pentru politică, Colin Kahl, a declarat jurnaliștilor la Pentagon la 18 ianuarie că Statele Unite nu sunt pregătite în prezent să furnizeze tancurile.

„Pur și simplu nu cred că putem s-o facem deocamdată”, a spus Kahl, deși nu a exclus această posibilitate pe viitor.

„Tancul Abrams este un echipament foarte complicat. Este scump, personalul este greu de antrenat, are motor cu reacție.... Nu este cel mai ușor de întreținut sistem”, a spus Kahl.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, vizitează pe 19 ianuarie Berlinul, iar pe 20 ianuarie va găzdui o reuniune a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina la baza militară americană din Ramstein, pentru a discuta cu aliații despre continuarea sprijinului - inclusiv a ajutorului militar - pentru Ucraina.

Se așteaptă ca Austin să facă presiuni asupra noului ministru german al apărării, Boris Pistorius, pentru a permite transferul de tancuri de fabricație germană către Ucraina, au declarat oficiali americani.

Zelenski a declarat pe 16 ianuarie că se așteaptă la „o decizie-cheie privind livrările de arme din partea partenerilor noștri” la reuniunea de la Ramstein.

La rândul său, Michel a declarat pe Twitter, la 19 ianuarie, că se află în drum spre Kiev.

„Ucrainenii luptă pentru pământul lor, pentru viitorul copiilor lor”, a scris Michel. „Dar ei luptă, de asemenea, pentru valorile noastre europene comune de pace și prosperitate. Ei au nevoie și merită sprijinul nostru”, mai scrie în postarea sa Charles Michel, președintele Consiliului European.

XS
SM
MD
LG