Știrile presei moldovene
- Fostul primar interimar al Chișinăului Ruslan Codreanu va candida, în 2023, pentru funcția de primar al capitalei, după ce Partidul Puterea Oamenilor, formațiune pe care o conduce, a luat o decizie în acest sens. Ziarul de Gardă amintește că Ruslan Codreanu a asigurat interimatul funcției de primar al municipiului Chișinău din 2018 până în 2019, după care a fost demis. El a fost ales lider al Partidului Puterea Oamenilor în februarie 2021. Recent, actualul edil Ion Ceban a anunțat că va candida și el la șefia Capitalei.
- Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții vor realiza un studiu de prefezabilitate pentru modalitățile optime de conectare a căilor ferate din Ucraina și Moldova la rețeaua transeuropeană de transport. Mold-Street scrie că studiul ar urma să fie terminat în mai 2023. Sursa precizează că ecartamentul căilor ferate din cele două țări e diferit de cel din Europa de Est, fapt ce îngreunează transportul de mărfuri în ambele direcții. În cazul Republicii Moldova, se ia în calcul extinderea legăturii feroviare din România de la Iași la Chișinău și mai departe la Odesa.
- După o pauză de patru luni, instanța revine la dosarul deputatului din Partidul Șor Petru Jardan, învinuit de abuz în serviciu. Pe 24 octombrie ar urma să aibă loc o ședință pe acest dosar la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Portalul Anticorupție observă că, la mai bine un an de la trimiterea cauzei în judecată, nicio ședință nu a fost dusă la capăt. Dosarul lui Petru Jardan, fost director al Aeroportului Chișinău, a fost trimis în judecată în data de 21 iunie 2021, iar de atunci au avut loc șapte ședințe. Jardan consideră „nedrept” dosarul în care este învinuit, pretinzând că nu are nicio bază juridică și este cu substrat politic.
- Autorităţile de la Chişinău nu-și propun să rezilieze contractul cu Gazprom şi nici nu încearcă să dea motive gigantului energetic rus pentru a lua o astfel de decizie. Este declarația lui Andrei Spînu, vicepremier pentru Infrastructură, făcută într-un interviu pentru NewsMaker. Spînu a spus că a discutat recent cu şefa departamentului GazpromExport Elena Burmistrova despre livrările de gaze pentru luna noiembrie, însă nu a primit un răspuns clar. Asigurarea populației cu gaze naturale și electricitate este prioritatea autorităților, a spus Spînu.
- Mai multe linii de transport al energiei electrice, în special de conexiune cu Uniunea Europeană, vor fi construite şi reabilitate, a declarat la postul public de radio Carolina Novac, consilieră pe domeniul energetic a premierului de la Chișinău. Novac a precizat că linia Vulcăneşti-Chişinău va fi construită până în anul 2025, iar autoritățile doresc să dea prioritate și construcției liniei Bălţi-Suceava. Consiliera a spus că întreprinderile Moldelectrica şi Transelectrica lucrează deja la acest proiect și că există un „interes mutual” de susținere financiară din fonduri europene.
Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore
- Potrivit aplicației de monitorizare a rețelelor CrowdTangle, una dintre cele mai populare știri pe Facebook-ul moldovean este cea în care se relatează despre cum a mers președinta Maia Sandu în Codrii Călărașilor la cules de ghindă de stejar, alături de mai mulți tineri. Șefa statului s-a alăturat Campaniei naționale de înverzire „Plantează-ți viitorul”, prin care autoritățile ăîi propunem să restabilească și să extindă suprafețele împădurite.
- O altă știre care s-a bucurat de interes este despre faptul verificările beneficiarilor de compensații la facturi pentru perioada rece a anului dacă au introdus corect datele în sistemul informațional. Potrivit știrii, persoanele care au oferit în mod premeditat date false vor fi penalizate.
- Pe Instagram, atenția publicului a fost suscitată cu deosebire de declarațiile ministrului moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, care a spus într-un interviu pentru Europa Liberă că sistemele de apărare antiaeriană nu pot să intercepteze toate tipurile de ținte aeriene. Întrebat câte sisteme antiaeriene are în dotare armata moldoveană, ministrul a spus că acestea nu sunt suficiente pentru apărarea spațiului aerian, evitând să dea o cifră exactă.