Afirmațiile lui Igor Dodon că preferințele diasporei „se află în disonanță” cu cele ale „populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova” au stârnit nenumărate critici.
Observatorii electorali ai OSCE/ODIRH au constat că primul tur al alegerilor prezidențiale a fost „competitiv” şi a respectat, în general, standardele democratice și libertățile fundamentale.
Scena politică se reconfigurează în pregătirea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.
Aproape 15 mii de alegători din regiunea transnistreană, domiciliați în localitățile necontrolate de autoritățile de la Chișinău, au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale în secțiile de votare dedicate lor.
La alegerile de duminică, diaspora a bătut recordurile din anii precedenți.
Președintele PUN, Octavian Țîcu a obținut 2% din voturi în cadrul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. „Pentru partid este un rezultat satisfăcător", a declarat politicianul pentru Europa Liberă.
Primul tur îi pune iar față în față pe Maia Sandu și Igor Dodon, ca acum patru ani. Dar, spre deosebire de alegerile precedent, în primul tur de scrutin Maia Sandu l-a întrecut pe Igor Dodon cu ajutorul substanțial al votului din străinătate.
Programul electoral special al Europei Libere, moderat de Valentina Ursu. De luni până vineri, de la ora 13.00, radio Europa Liberă prezintă interviuri cu candidații în alegerile prezidențiale din 15 noiembrie, discuții cu analiști și formatori de opinie, vocea străzii și cea a diasporei.
Surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale: Maia Sandu a câștigta în fața președintelui Igor Dodon.
Încarcă mai mult
Un episod nou în fiecare vineri
Săptămânal, în zi de joi
Un episod nou în fiecare luni
Odată la două săptămâni, marțea
De patru ori pe săptămână: luni, marți, miercuri și joi