Decizia a fot adoptata „în principiu”, în ciuda faptului că mai multe ţări din cele 28 ale Uniunii ar fi dorit abordarea unui ton mai pașnic cu Moscova. Acum, ministrii comunitari urmeaza sa aprobe si ei decizia ambasadorilor – ceea ce este foarte posibil sa se intimple vineri, iar saptamina viitoare liderii tarilor Uniunii vor trebui să încuviinţeze şi ei decizia de marți.
Your browser doesn’t support HTML5
Sancţiunile vor fi extinse pina în ianuarie 2017 si ele vor afecta pe mai departe sistemul energetic, financiar-bancar si militar al economiei rusesti.
Ele au fost impuse pentru prima data in vara lui 2014, dupa ce, în primvăcara Moscova anexase Crimeea de la Ucraina şi începuse să-i sprijine – financiar si militar – pe separatistii din estul Ucrainei.
Saptamina trecuta Uniunea Europeana a introdus sancţiuni si impotriva autorităţiloe actuale ale Crimeii. Sancţiunile europene impuse unor persoane - cetateni ruşi si ucrainieni – pentru rolul jucat in anexarea Crimeii si in razboiul din estul Ucrainei expira in luna septembrie – daca nu vor fi si ele prelungite.
Corespondenţii nostri la Bruxelles spun ca un rol hotaritor in decizia de marți a ambasadorilor tarilor comunitare l-a avut cancelarul Germaniei Angela Merkel, care i-a convins pe liderii de la Roma, Budapesta si Bratislava sa renunţe la obiecţiile lor faţă de prelungirea sancţiunilor impotriva Moscovei.
Pe de alta parte, decizia de marți e considerata o victorie pentru tarile care promoveaza o politica mai dură fata de Rusia, precum Polonia si Lituania, politica susţinută si de presedintele Consiliului European polonezul Donald Tusk.
Decizia a fost salutata de presedintele de la Kiev Petro Poroşenko, care a spus ca sancţiunile sunt singurul instrument care mai exista pentru a face presiuni asupra Rusiei ca sa respecte angajamentele pe care si le-a asumat la Minsk in februarie anul trecut. Poroşenko a vorbit si despre nevoia de unitate in cadrul tarilor comunitare:
„Am dori sa vedem o Uniune Europenă puternică şi unită. Asta ar fi garanţia ca Uniunea Europeana va continua sa aibă succes, ceea ce coresponde aspiraţiilor noastre, ale poporului ucrainian. De asemenea am vrea să vedem ca Uniunea Europeana este solidara cu Ucraina. De aceea speram ca Marea Britanie va decide cu inţelepciune daca să iasa sau nu din Uniunea Europeana. Si suntem increzatori ca valorile care unesc Uniunea Europeana sunt intacte, că Europa va depăsi provocarile prezentului si va continua sa ramina puternică şi unită în viitor.
Poroşenko a facut declaratiile inaintea inttrevederii de marți cu omologul sau francez Francois Hollande.
„Indiferent ce simpatii avem pentru poporul rus si pentru Rusia, trebuie să spunem raspicat că acordurile de la Minsk trebuie puse în practică şi respectate”, a spus luni ministrul francez de externe Jean Marc Ayrault.
Să menționăm și fapul că Slovacia va prelua preşedinţia prin rotație a Uniunii Europene in luna iulie pentru șase luni, adică exact cînd ar urma - eventual - sa fie reinnoite aceste sancţiuni impotriva Rusiei.
Bratislava a fost una din tarile care inițial a pledat acum pentru relaxarea lor.