Economia Rusiei a suferit anul trecut de pe urma unor presiuni fără precedent: combinația dintre prăbușirea prețului petrolului pe piața mondială și sancțiunile internaționale impuse ca urmare a anexării peninsulei Crimeea.
În discursul din parlament, ținut pe 21 aprilie, premierul Dmitri Medvedev a declarat că experții estimează la aproximativ 25 de miliarde de euro pierderile suferite de Rusia în 2014 ca urmare a sancțiunilor. Pierderi care ar putea crește semnificativ anul acesta, a mai avertizat Medvedev.
Condițiile în care economia Rusiei a fost obligată să evolueze anul trecut au fost descrise de premier în termeni mai mult decât dramatici:
„Pentru prima dată de la destrămarea Uniunii Sovietice, chiar în istoria Rusiei în secolul 20, țara noastră nu fost pusă să facă față unor șocuri externe de această amploare: prăbușirea prețului petrolului și sancțiuni fără precedent”.
Sancțiunile după cum se știe au fost impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări după anexarea forțată a peninsulei Crimeea în martie 2014 și ca urmare a sprijinului direct acordat de Rusia separatiștilor din estul Ucrainei.
Lucrurile sunt văzute însă altfel la Moscova:
„Pentru mulți revenirea Crimeei la Rusia este un act de justiție istorică, comparabil ca impact cu căderea Zidului de la Berlin și reunificarea Germaniei…”
S-ar putea ca viziunea premierului rus să nu fie împărtășită de Berlin.
În acest moment, consideră premierul Medvedev, economia Rusiei s-a stabilizat, dar este vorba de o stabilitate fragilă, care s-ar putea prăbuși în fața unor noi sancțiuni internaționale. Mai ales dacă prețul petrolului rămâne atât de jos.
În cel mai rău caz, Rusia se va adapta la o „nouă realitate economică”, a mai declarat Dimitri Medvedev.
Pe 1 aprilie, Banca Mondială prognoza că economia Rusiei va intra într-o recesiune profundă, cu o contracție de aproape 4%.