Pe Platon nu-l cheamă Platon. Și nici cetățean moldovean nu mai este - afirmă soția și avocatul omului de afaceri reținut la Kiev

(©Shutterstock)

Avocatul și soția lui Veaceslav Platon au acuzat astăzi puterea moldoveană în frunte cu democratul Vlad Plahotniuc că i-ar fi fabricat dosarul omului de afaceri. Fost deputat la Chișinău în anii 2009-2010, Platon a fost arestat săptămâna trecută în capitala Ucrainei, la cererea procurorilor moldoveni, care îl bănuiesc de complicitate la furtul din sistemul bancar și spălare de bani. La conferința de presă susținută astăzi la Kiev, unde Platon locuia permanent din 2014, avocatul și soția sa au insistat că acesta are de vreme îndelungată cetățenia ucraineană, cu numele Veaceslav Kobalev, și au cerut Ucrainei să nu-l extrădeze Chișinăului.

Your browser doesn’t support HTML5

Apărarea lui Veaceslav Platon

Omul de afaceri și fostul deputat moldovean Veaceslav Platon ar fi un martor cheie în ceea ce privește furtul miliardului, fapt pentru care apărătorii acestuia insistă către autoritățile ucrainene să nu-l extrădeze în Moldova.

Într-o conferință de presă organizată astăzi la Kiev, unul dintre avocați, Denis Șkiptan, a anunțat că Platon și-a exprimat disponibilitatea să colaboreze cu FBI-ul american, care în opinia omului de afaceri, ar trebui să desfășoare o anchetă în cazul furtului miliardului, asta după ce ambasadorul american la Chișinău a dezmințit zilele trecute că în Statele Unire s-ar investiga furtul din sistemul bancar moldovenesc.

Denis Șkiptan: „Statul ucrainean trebuie să înțeleagă că Veaceslav Platon are nevoie nu doar de protejarea drepturilor, dar și de protejarea propriei vieți. Sunt anumite temeri că pe Platon, în calitate de martor al furtului miliardului din Republica Moldova, îl vor izola și nu-i vor oferi posibilitatea să vorbească. Veaceslav Platon și-a exprimat dorința de a colabora cu autoritățile americane în privința dosarului în care este cercetat.”

Anterior, Platon a anunțat că ar deține dovezi cu privire la implicarea mai multor politicieni de la Chișinău în furtul miliardului, dar care deocamdată nu sunt cunoscute opiniei publice.

La conferința de astăzi a participat și soția lui Platon, Evghenia Tulcevskaia, care a făcut un apel către președintele ucrainean:

„Autoritățile Republicii Moldova vor ca Platon să fie extrădat pentru a fi arestat, chiar dacă nu există nici o condamnare care să confirme vinovăția lui. De aceea, îl rog pe președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, să se implice în acest caz.”

Evghenia Tulcevskaia mai spune că soțul ei s-ar afla în pericol dacă acesta va fi extrădat în Republica Moldova. Potrivit ei, acesta ar avea un conflict cu fostul partener de business, Vladimir Plahotniuc, care i-ar fi cerut lui Platon 50% din afacerile sale. Cel din urmă ar fi refuzat solicitarea, ceea ce ar fi provocat neînțelegerile dintre cei doi. Nu este prima dată când apărătorii lui Platon îl acuză pe prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, că ar sta în spatele arestului. Politicianul nu a reacționat însă la nici una dintre acuzații. La apelurile noastre a răspuns doar președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care a declarat însă că Partidul Democrat nu va comenta insinuările:

„Partidul n-are nimic cu asta și dacă aveți întrebări le adresați domnului Plahotniuc. Eu n-am idee ce și cum. Asta niciodată nu s-a discutat... Ei au acolo relații, au făcut business împreună, o să se clarifice, pentru că eu n-am idee ce-i acolo.”

Între timp, avocații lui Veaceslav Platon au contestat arestarea lui atât la Curtea de Apel de la Kiev cât și la Chișinău. Ambele instanțe urmează să se pronunțe la data de 4 august. În ceea ce privește extrădarea lui Veaceslav Platon, avocații acestuia insistă în continuare că omul de afaceri este cetățean ucrainean, iar legea interzice extrădarea propriilor cetățeni.

Denis Șkiptan: „Veaceslav Kobalev a renunțat la cetățenia Federației Ruse și a Republicii Moldova, de aceea Ucraina trebuie să-l trateze doar ca pe un cetățean ucrainean.”

În momentul reținerii, asupra lui a fost găsit un pașaport ucrainean cu numele Veaceslav Kobalev, despre care presa a scris că ar fi fals. Avocații au negat această informație și au declarat că Platon și-ar fi schimbat numele pentru a-și asigura securitatea.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, spune că nu a primit nici o confirmare oficială din partea ucrainenilor cu privire la faptul dacă Veaceslav Platon ar fi sau nu cetățean al statului vecin:

„Noi nu avem confirmarea că el e cetățean, fie ucrainenii ne informează imediat despre faptul că el are cetățenie, fie în cadrul examinării demersului privind extrădarea ei ne informează că-l resping deoarece el este cetățean al Ucrainei.”

Viorel Morari dezminte și faptul că Veaceslav Platon ar fi renunțat la cetățenia Republicii Moldova, așa cum au anunțat avocații acestuia anterior:

„Nu a renunțat și nici nu a solicitat renunțarea. La data când a fost reținut în Ucraina nu a fost înregistrată oficial vreo cerere de renunțare la cetățenia Republicii Moldova.”

Veaceslav Platon se află în arest la Kiev din 25 iulie pentru 40 de zile, după ce Procuratura Generală de la Chișinău a anunțat darea lui în căutare internațională. Controversatul om de afaceri a fost reținut în cadrul unei anchete extinse privind furtul miliardului şi operațiuni de spălare a banilor.