Tricouri, șepci și pancarde, sau cine mai votează cu primarul Orheiului Ilan Shor

„Uite, copiii plâng! Plâng nepoții după dânsul și îmi spun: bunică, atâta ne-a făcut! Stadionul ni l-a făcut, școala, grădinița, terenuri sportive…”

Magistrații Curții de Apel de la Chișinău au decis transferarea primarului de la Orhei Ilan Shor în arest la domiciliu timp de 30 de zile. Astfel, cererea procurorilor de a-l ține în arest preventiv nu a fost satisfăcută. Businessmanul nu are dreptul să iasă din țară și va trebui să se prezinte în instanță ori de câte ori va fi nevoie.

În timp ce Curtea de Apel era în ședință, cam o sută de persoane au manifestat în fața clădirii cerînd eliberarea primarului de la Orhei. Relatează Natalia Sergheev:

Orice învinuirea adusă lui Ilan Shor este nedreaptă, de această părere este Alla Victorovna, o doamnă care a venit din Orhei ca să lupte pentru libertatea primarului său favorit.

„El pur și simplu îndeplinea ce se cerea de la dânsul, își îndeplinea responsabilitățile. Și eu mi-aș face datoria dacă directorul meu mi-ar da ordin să semnez ceva sau să fac ceva. Cred că a fost manipulat!”

Pe 22 iunie, Ilan Shor a fost reținut pentru 72 de ore, fiind învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani. Două zile mai târziu, businessmanul a fost pus în arest preventiv pentru 30 de zile, iar la sfârșitul lui iulie judecătoria de la Buiucani i-a prelungit arestul cu încă 30 de zile.

O tânără care s-a prezentat Aliona spune că nu se va întoarce acasă fără Ilan Shor.

„A făcut în timp de un an foarte multe lucruri. Nu ne ajung degete la mâini și picioare ca să enumerăm câte lucruri bune a făcut. Îl vrem pe primarul nostru acasă, să vie să se ocupe de gospodăria orașului.”

Un grup de orheience se alătură discuției și insistă pe nevinovăția businessmanului.

„De dânsul s-au folosit că e un copil, dar au furat cu totul alții. La spatele lui stau vreo două sute de oameni și l-au folosit ca pe un copil de 29 de ani. Ca pe o marionetă l-au folosit.”

„Uite, copiii plâng! Plâng nepoții după dânsul și îmi spun: bunică, atâta ne-a făcut! Stadionul ni l-a făcut, școala, grădinița, terenuri sportive…”

Pe pancartele protestatarilor scria: „Libertate lui Shor”, „Orhei îl vrea pe Shor acasă”, „Stop abuzurilor procurorilor”. O doamnă care s-a prezentat Galina consideră că Ilan Shor este deținut politic.

„Aici totul e minciună. L-au găsit pe cel mai mic să-l ia. Ei cred că dacă nu-i moldovean, trebuie pe dânsul să-l pască! Poate cu ajutorul lui Shor am avea de lucru la noi, în Orhei, s-ar deschide uzinele. Iar atunci când copiii vor crește, nu vor merge peste hotare la lucru, ca noi.”

La miting a luat cuvântul și mama businessmanului, Maria Shor. Protestatarii au întâlnit-o cu aplauze, iar cineva din mulțime i-a mulțumit pentru așa un fiu cumsecade.

Membrii echipei de fotbal Milsami Orhei, finanțate de Ilan Shor, au venit și ei să-și susțină patronul. Fostul antrenor al clubului de fotbal, Vladimir Gosperschi:

„Chiar dacă e tânăr, e ca un tată pentru noi. Noi suntem copiii lui. Politica e un domeniu foarte murdar, dar totuși vom apăra acest om, fiindcă ne-a făcut mult bine.”

Decizia magistraților de la Curtea de Apel de a-l transfera pe Shor în arest la domiciliu a fost pe placul protestatarilor. Mitingul s-a încheiat cu scandări: „Victorie!”.