România. De ce a fost schimbat ministrul apărării

Gheorghe Șimon și Mihai Fifor.

Noul ministru al apărării este un personaj foarte important, fiindcă România urmează să cumpere în următorii ani tehnică militară de miliarde de euro

Președintele Klaus Iohannis a fost consultat încă de luni asupra propunerilor de remaniere a celor doi miniștri. Șeful coaliției de guvernământ, Liviu Dragnea a făcut de fapt o permutare: l-a luat pe Mihai Fifor de la ministerul Economiei și l-a mutat la Apărare, iar în locul lui l-a adus pe Gheorghe Șimon, deputat PSD de Maramureș.

Schimbarea ministrului apărării nu a fost încă lămurită, este a treia din acest an, are loc înaintea unei întâlniri cu omologul american, întâlnire care a fost de altfel amânată pentru a doua oară, din cauza acestei noi remanieri guvernamentale.

Fostul responsabil al apărării Adrian Țuțuianu și-a dat demisia săptămâna trecută după ce ministerul a publicat un comunicat din care rezulta că nu mai are bani pentru normele de hrană ale militarilor.

Acest comunicat nu a fost retras, însă, nici după demisia ministrului și nici după declarațiile liniștitoare ale premierului român, care a dat asigurări că soldele militarilor vor fi plătite la timp.

Incidentul care a avut loc sugerează că ar putea exista o breșă între conducerea politică și cea militară a ministerului și că fostul ministru a fost obligat să plece fiindcă nu era agreat de generalii care asigură funcționarea tehnică a instituției.

Noul ministru Mihai Fifor este șeful Consiliului Național al PSD, organismul care conduce partidul între două congrese și a fost ales de Liviu Dragnea, liderul social-democrațiilor fiindcă „este un om responsabil” și ca ministru al economiei a lucrat îndeaproape cu cel al apărării. Fifor este licențiat în filosofie și acum doi ani președintele Klaus Iohannis l-a refuzat la portofoliul transporturilor pe motiv că nu are expertiză în domeniu.

Are un doctorat în antropologie din 2003, dar în 2009 a urmat cursurile Colegiului Național de Apărare, ceea ce îi face pe mulți să creadă că fostul senator PSD în vârstă de 47 de ani ar avea legături strânse cu sistemul de forță al țării. De altfel chiar Liviu Dragnea l-a ironizat atunci când a vorbit despre specializările sale spunând că și „în serviciile secrete sunt mulți filosofi”.

Există o obsesie națională, alimentată de liderii politici din arcul guvernamental cu privire la faptul că toate domeniile ar fi împânzite de agenți și informatori ai Serviciului Român de Informații.

Fostul șef al SRI, George Maior, acum ambassador în Statele Unite a declarat în urmă cu doi ani că Serviciul are ofițeri acoperiți în presă.

În orice caz, noul ministru al apărării este un personaj foarte important, fiindcă România urmează să cumpere în următorii ani tehnică militară de miliarde de euro și fiindcă rolul țării în NATO și ca partener privilegiat al americanilor depinde foare mult de acest minister.

2% din Produsul Intern Brut al România urmează să ajungă în bugetul Apărării în următorii zece ani, ceea ce ar însemna 30 de miliarde de euro.

Dacă cel puțin jumătate vor fi destinați înzestrării armatei, România urmează să planifice în viitorul apropiat ce cumpărături vor fi făcute din acești bani.

Rachetele Patriot pe care le va importa din Statele Unite costă aproape 4 miliarde costă, de pildă, cea mai mare cheltuială destinată apărării din istoria modernă a acestei țări.