O delegație a Comsiei de la Veneția s-a informat despre modul cum s-au făcut modificările la legea electorală și mai ales cum au fost aplicate recomandările făcute anul trecut după ce majoritatea deputatilor din Parlamentul de la Chsinau a decis trecerea la sistemul electoral mixt. Opoziția parlamentară a încercat să-i convingă pe experții Comisiei să ceară anularea sistemului de vot mixt, dar democraţii au apărat reforma Codului Electoral. Delegaţia Comisiei de la Veneţia şi a Oficiului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului ar urma să-şi prezinte în luna martie concluziile după vizita la Chişinău. Expertul în cadrul comunităţii WatchDog.md, Valeriu Paşa a participat la una din întîlnirile cu reprezentanții Comisiei de la Veneția carora le-a vorbit despre abaterile comise în timpul înființării circumscripțiilor electorale din R.Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Urmează să reveniți la subiectul alegerilor parlamentare din toamnă care vor fi organizate în baza noii reforme, inclusiv o să discutăm despre felul cum s-a reușit croirea circumscripțiilor, pentru că e și preocuparea Dvs. Ați găsit ceva care nu se leagă?
Valeriu Pașa: „Aici nu doar că trebuie să revenim asupra alegerilor, dar chiar asupra acestei reforme și, mai ales, a felului în care aceasta a fost implementată prin trasarea acestor circumscripții. Din analiza pe care am realizat-o, în primul rând, am observat că încă la etapa de legislație, atunci când a fost modificat Codul Electoral, nu s-a ținut cont de peste jumătate din recomandările Comisiei de la Veneția anume pe criteriile și modul în care se formează aceste circumscripții, fiindcă aproximativ o treime dintre ele au fost cumva doar așa formal sau parțial respectate. Respectiv, redactarea finală a Codului Electoral, așa cum îl avem noi, tot ce înseamnă reglementarea acestor circumscripții nu a ținut cont de absoluta majoritate a recomandărilor Comisiei.”
Europa Liberă: Din aceste 51 de circumscripții, câte au fost trasate în baza celor care arată și recomandările Comisiei de la Veneția?
Valeriu Pașa: „Comisia de la Veneția spune clar și de fapt o spune și Codul Electoral: toate circumscripțiile trebuie să corespundă criteriilor și aici nu este vorba doar câte, dar o să ajungem acuși la câte. Acum, dacă mergem mai departe, partea și mai proastă este că nu doar de recomandările Comisiei de la Veneția nu s-a ținut cont, ele sunt recomandări, chiar dacă pentru o țară care pretinde a fi pe calea integrării europene ele trebuie să fie legi, dar nu sunt, totuși, legi, dar am descoperit 13 încălcări ale Codului Electoral.”
Europa Liberă: Care sunt aceste încălcări?
Valeriu Pașa: „În primul rând, despre această comisie. Și Comisia de la Veneția, și legea noastră prevede că această comisie trebuie să fie independentă, că această comisie trebuie să aibă un regulament propriu, adică, mai întâi se constituie comisia, se adună acești membri ai comisiei și ei elaborează un regulament.”
Europa Liberă: Dl Pașa, asta a fost și știm cu ce s-a terminat.
Valeriu Pașa: „Exact.”
Europa Liberă: Comisia și-a încheiat activitatea.
Valeriu Pașa: „Da, dar abia acum putem să apreciem la modul just cum a lucrat. Acum componența comisiei. Conform legii, de exemplu, Partidul Democrat trebuia să aibă un singur membru al acestei comisii, ca reprezentantul fracțiunii parlamentare. În loc de asta, Partidul Democrat a avut cinci reprezentanți membri de partid și încă opt persoane care sunt direct afiliate Partidului Democrat sau Guvernului. Adică, din start, conform legii, trebuia să fie 25 de membri în total în comisie, 13 ei și i-au asigurat din prima, chiar dacă legea spune că ea trebuie să fie independentă politic. Și asta o spune și Comisia de la Veneția. Și să vedeți încă cum i-au introdus. Adică, prin tot felul de șarlatanii, că altfel nici nu știu cum să le spun. De exemplu, reprezentanța administrației publice locale. A apărut brusc o oarecare asociația a consiliilor raionale care, de fapt, lucrează doar în raionul Criuleni și a delegat președintele raionului Criuleni, care, întâmplător, este membru PD; sau Guvernul a decis că reprezentant din partea Adunării Populare a Găgăuziei să fie președintele Adunării, adică, asta nu a decis Adunarea Populară, dar Guvernul a decis, care, întâmplător, este unicul reprezentant PD în Adunarea Populară; sau reprezentanții minorităților etnice – trei persoane – de la ruși, bulgari și ucraineni. Au fost alese trei organizații despre care nu se știe nimic, dar dacă o să căutați despre ei pe Google, o să-i găsiți cu o singură referință – în anul 2014, aceste trei persoane deschis, public au susținut Partidul Democrat și au făcut apel să voteze pentru ei. Sau dl Ciocanu, care este un angajat al Guvernului, care numai independent nu este, și acesta a ajuns chiar președinte al acestei comisii; sau Biroul pentru relații cu diaspora, cărui i s-au dat tocmai doi reprezentanți, care este condus de un membru PD, și nu a fost ales prin concurs, a fost numit politic. Și iată prin astfel de tertipuri, ei și-au asigurat o majoritate absolută din prima. Același lucru și cu reprezentantul societății civile, care este dl Ostaf, care numai societate civilă nu este.”
Europa Liberă: Haideți să vorbim despre acești 51 de deputați din 101, care urmează să fie aleși în circumscripții.
Valeriu Pașa: „Și având această comisie, ce au făcut ei? Au aplicat legea cum le-a abătut, n-au ținut cont absolut, deci au inventat criterii acolo pe loc, drept rezultat, noi avem circumscripții în care la ultimele alegeri au votat 6-7 mii de oameni, cum s-a făcut pentru Transnistria și avem o circumscripție în care au votat peste 120.000 de oameni, mă refer la Europa și…”
Europa Liberă: Deci, e mare disproporția numărului de alegători?
Valeriu Pașa: „Și lucrul acesta este strict interzis de regulile internaționale, dar de fapt și de legislația națională. Procedeul acesta se numește „alocarea defectuoasă de mandate”. Cum tu dai la șase mii de oameni un mandat și la 120.000 tot unul, dar de fapt știm foarte bine că în țările UE sunt peste jumătate de milion, acesta este un abuz. Mai mult ca atât, având în vedere niște prevederi din ultima decizie a Curții Constituționale, care a fost publicată așa cum știm noi, cu mari peripeții, acolo în principiu scrie negru pe alb că este interzisă această diferență și trebuie să se respecte strict criteriile care sunt puse de Comisia de la Veneția. Anume faptul că discrepanța între numărul de alegători într-o circumscripție nu trebuie să fie mai mare de 10%, mai ales când e vorba de circumscripțiile din interiorul țării, adică care cumva trebuie puse în condiții egale. În loc de asta, din aceste 43 de circumscripții, dacă nu luăm Găgăuzia și Taraclia, Transnistria și diaspora, cea mai mică are 55.000, iar cea mai mare are 67.000. Diferențele nu că-s 10 la sută; sunt 17 circumscripții din 43 unde diferența e mai mare de 15%, ceea ce contravine legii, Codului Electoral, contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția și, mai nou, vedem că contravine conceptului de egalitate al votului care iată a fost descris mai nou de către Curtea Constituțională. Respectiv, această hotărâre de Guvern, pe care eu, unul, o să recomand juriștilor să o atace în judecată, pentru că eu o consider ilegală din moment ce încalcă Codul Electoral, să fie atacată și la Curtea Constituțională. Ce înseamnă „vot egal”, așa cum scrie în Constituție, nu se știa? Uite, mai nou Curtea Constituțională prin jurisprudența sa a explicat că „vot egal” este ceea ce crede Comisia de la Veneția, ceea ce deja este o sursă de drept și jurisprudență constituțională. Respectiv, acum Curtea Constituțională nu ar trebui să aibă niciun fel de temei să nu declare neconstituțională hotărârea de Guvern privind crearea circumscripțiilor. Și dacă va fi anulată prin declararea neconstituționalității, alegeri după sistemul uninominal nu mai pot avea loc în acest an, pentru că chiar Guvernul, care a scris acel regulament al comisiei, l-a scris abuziv, că nu era treaba lui să-l scrie, a scris că „circumscripțiile trebuie aprobate cel puțin cu un an înainte de alegeri”.”
Europa Liberă: Și Dvs. chiar credeți că buturuga mică poate răsturna carul mare?
Valeriu Pașa: „Eu cred că da, dacă se respectă măcar un pic bunul-simț și legea, dar nu trebuie să uităm că suntem în Republica Moldova. Da, eu nu exclud ca mâine justiția moldovenească, chiar și Curtea Constituțională să
Ar fi cazul să mergeți până la urmă și să respectați măcar acea lege pe care tot voi ați scris-o.
poată anula chiar și legile matematicii. Deci, dacă vorbim la modul serios, temeiuri pentru a declara neconstituțională această hotărâre de Guvern sunt câte vrei, la fel cum sunt pentru a o declara ilegală, pur și simplu. Dacă nu se va respecta acest principiu, dacă justiția și Curtea Constituțională vor respinge acest demers, asta va însemna un abuz foarte grav la statul de drept. Se poate întâmpla, pentru că suntem în Republica Moldova și de puține ori ne mai mirăm, dar pe exterior va genera o reacție extrem și extrem de dură și, cred eu, de data asta personalizată la adresa celor care vor impune-o. Dincolo de toate, noi nu vorbim că așa am inventat eu sau altcineva, ne referim la o lege care a fost scrisă de majoritatea parlamentară, la două hotărâri aprobate de Guvern și la o Curte Constituțională, care au generat niște jurisprudențe care această Curte Constituțională este și ea, practic, parte a acestei guvernări. Voi ați scris toate lucrurile astea; cum ar veni – v-ați făcut-o cu mâna voastră și, respectiv, ar fi cazul să mergeți până la urmă și să respectați măcar acea lege pe care tot voi ați scris-o, acea jurisprudență pe care tot voi ați construit-o.”
Europa Liberă: Apropo, când discut cu cetățeanul cu drept de vot și-l întreb dacă-i este clar cum ar trebui să-și aleagă el sluga poporului în următoarea legislatură în baza acestui sistem mixt, omul simplu ridică din umeri și zice că nu înțelege nimic.
Valeriu Pașa: „Poate nu ar fi atât de complicat, dacă nu ar fi existat atâta manipulare la etapa de promovare a acestui sistem, pentru că oamenii au fost mințiți cu revocarea deputatului, cu deputat din raionul lor, inclusiv cu minciuni curate, care nici nu s-au regăsit în proiectul de lege măcar. Și omul a fost, pur și simplu, tulburat, bulversat, dincolo de faptul că el înțelege un lucru...”
Europa Liberă: Cine îl lămurește acum?
Valeriu Pașa: „Chiar nu știu. Mie îmi vine greu să înțeleg…”
Europa Liberă: Sunteți activist civic.
Valeriu Pașa: „Noi facem tot ce putem să explicăm esența acestui sistem electoral și, inclusiv, de ce el este nociv, rău.”
Europa Liberă: Dvs. explicați lacunele sistemului.
Valeriu Pașa: „Nu, încercăm să explicăm și procedural, cum are loc votarea, dar e greu, pentru că, în primul rând, avem destul de puțin acces la public, dar oricum muncim câte reușim noi. Eu nu exclud că asta are și o explicație foarte oportunistă din partea autorilor acestui sistem electoral; nu exclud că anume au dorit să bulverseze cât mai mult oamenii, ca să-i facă să se dezamăgească și în genere să nu vină la vot, pentru că asta este una dintre mizele principale – cu cât mai mică va fi prezența, cu atât mai mare va fi impactul acestor tehnici murdare, nu știu, cumpărarea alegătorilor, pentru că, dacă tu cumperi 10.000 de alegători dintr-un milion, asta-i puțin, dar, dacă cumperi 10.000 din 100.000, asta-i foarte mult.”
Europa Liberă: Votanții din diasporă s-au împăcat cu gândul că vor avea trei reprezentanți ai lor în Legislativ?
Valeriu Pașa: „Care-i mai vedem că sunt și repartizați foarte inechitabil, cel puțin, dacă tratăm după numărul de cetățeni, care au venit la vot. În CSI au venit la vot cu 13 mii de oameni mai puțin. S-a dat un mandat; în America de Nord au venit ceva mai mult de 11 mii în turul doi al alegerilor prezidențiale, iar în țările UE, Turcia și Israel au venit împreună aproape 120 de mii și s-a dat un singur mandat. Chiar și după cifrele oficiale, numai în Italia locuiesc peste 170 de mii de moldoveni. Unde este echitatea? Adevărul este că atât pentru Transnistria, cât și pentru diaspora, dl Ciocan, că nu vorbim de toată comisia, fiindcă comisia a fost dl Ciocan, dacă o să vă uitați la ședință, 80 la sută vorbește el; el decide, întoarce, le drege pe toate acolo. Ei au decis absolut după bunul plac câte circumscripții în Transnistria, câte în diasporă și anume unde vor avea loc ele, pentru că soluții pe care le permite legea sunt mult mai multe decât s-a făcut.”
Europa Liberă: Socialiștii au spus că au ripostat, inclusiv în cadrul acestei comisii…
Valeriu Pașa: „Socialiștii să nu umble cu minciunile, să povestească mai întâi cine le-a impus lor să înregistreze proiectul de lege scris la PD în Parlament și să explice Dodon de ce a ieșit și a prezentat public inițiativa lui Plahotniuc, iar după asta putem să vorbim cu ei despre sistemul electoral, în general, și despre toată situația asta. Da, să nu creadă că s-a uitat despre minciunile lor că ar fi fost proiectul lor. Nu e proiectul lor și a fost demonstrat.”
Europa Liberă: Dle Pașa, v-ați întâlnit cu reprezentanții Comisiei de la Veneția care au fost la Chișinău, urmează să anunțe și ei un verdict în primăvară. Care au fost subiectele pe care ați insistat mai mult?
Valeriu Pașa: „Delegația venită de la Comisia de la Veneția puține ne-a spus, mai mult au ascultat. Ce i-a interesat în mod special, a fost anume cum a avut
Au nevoie să pună control total asupra primăriilor și să-și asigure un climat favorabil înainte de alegeri.
loc acest proces de formare a circumscripțiilor, cum a lucrat comisia, cum s-a respectat legea. Partea de… în ce măsură s-a respectat avizul Comisiei de la Veneția când s-a modificat Codul Electoral, ei pot s-o vadă și singuri – citesc legea și apreciază, iar lucrurile care nu pot fi documentate atât de ușor le-au solicitat de la actorii locali. Am insistat pe mai multe aspecte. În primul rând, am prezentat despre cum a funcționat această comisie, cum a fost creată, cum a fost manipulată legea, cum și de ce această comisie nu este deloc independentă, cum a încălcat legea și cum a încălcat chiar propriile planuri de lucru și cât de netransparent a fost tot procesul acesta. Colegii s-au referit foarte mult la pericolul fraudării alegerilor prin corupție, prin implicarea resursei administrative, în primul rând, a justiției și a mass-media. Foarte mult s-a vorbit despre procesul absolut nesănătos de presiune și, pur și simplu, de bătaie de joc de administrațiile publice locale, de primari, de consilieri, care are loc anume în contextul acesta cu sistemul mixt, că au nevoie să pună control total asupra primăriilor și să-și asigure un climat favorabil înainte de alegeri, pentru că, dacă nu era sistemul acesta mixt, nu erau chinuiți atât de tare acești primari.”
Europa Liberă: Autoritățile spun că 95 la sută din recomandările Comisiei de la Veneția au fost îndeplinite.
Valeriu Pașa: „Sergiu Sârbu nu este autoritate în acest domeniu. În primul rând, el s-a referi la lucrul acesta. A spus că, practic, 95. Matematica dlui Sârbu îmi scapă. Eu punctual, verificând recomandările Comisiei de la Veneția, am văzut că în practică propriu-zis au fost implementate doar 5 din 27 de recomandări, ceea ce ține de constituirea circumscripțiilor uninominale.”
Europa Liberă: Dar când ei spun 95 la sută din recomandări respectate?
Valeriu Pașa: „Spun minciuni, pur și simplu, spun minciuni sfruntate.”
Europa Liberă: Și reprezentanții Comisiei, experții acestei Comisii cunosc realitatea?
Valeriu Pașa: „Cu siguranță, o cunosc. Delegația Comisiei de la Veneția nu dă aprecieri, în special în cadrul acestor întâlniri. Ei vor da aprecieri în cadrul opiniei comune, pe care o vor aproba la sesiunea din martie. Ei nu pot să ne spună opinia lor. Există niște reguli, dacă vreți, protocolare.”
Europa Liberă: Și această opinie pe care o vor elabora experții, reprezentanții Comisiei de la Veneția ce mai poate schimba?
Valeriu Pașa: „Îmi vine greu să spun. Cert este că experții Comisiei de la Veneția sunt mai mult decât calificați, sunt informați; vom expedia absolut toate studiile de expertiză pe care le avem, le vom traduce în engleză, le vom pune la dispoziția Comisiei de la Veneția. Cetățenii trebuie să știe că acești experți își fac lucrul foarte onest – orice opinie care a venit din Republica Moldova și când s-a aprobat sistemul mixt și după aceasta este studiată atent. Ei iau absolut totul în considerare, ei vor emite opinii, care vor fi urmările politice depinde, cel mai probabil, de Comisia Europeană, de comunitatea internațională, în general. Bine, depinde foarte mult de autorități, de majoritatea parlamentară din Republica Moldova, dacă vor ține cont, pentru că dacă ar ține cont de lucrurile astea în mod normal ar trebui să anuleze acest sistem mixt și să se liniștească.”