Război în Ucraina | Pregătiri pentru o „luptă decisivă” în est

O imagine din satelit înfățișează un convoi de vehicule militare rusești, lung de 13 kilometri. îndreptându-se spre sud, către regiunea ucraineană Donbas, 10 aprilie 2022

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Autoritățile ucrainene cer populației din estul țării să evacueze zona de urgență, așteptând o ofensivă majoră pe întreaga graniță estică cu Rusia, dar și în sud. „Vedem pregătiri pentru o bătălie importantă, unii spun că decisivă, în estul țării noastre”, a spus președintele Volodimir Zelenski.
  • Un general rus cunoscut pentru tactici nemiloase cu civilii, Aleksandr Dvornikov, a fost numit la comanda războiului purtat de Rusia în Ucraina. Dvornikov a servit în Cecenia în anii 1990, iar în 2015 - în Siria.
  • Autoritățile locale din regiunea Kiev spun că un mormânt cu zeci de civili a fost găsit în satul Buzova, în cea mai recentă descoperire a unui mormânt comun la nord de capitala ucraineană în urma retragerii recente din regiune a forțelor ruse.
  • Prim-ministrul britanic Boris Johnson a vizitat sâmbătă Kievul în semn de solidaritate, anunțând noi pachete de sprijin financiar și militar pentru Ucraina, inclusiv 120 de vehicule blindate, peste 800 de tunuri sisteme antitanc portabile și un nou lot de sisteme de apărare antiaeriană Starstreak.
  • Cel puțin 50 de persoane au fost ucise și aproape 100 au fost rănite într-un atac rusesc cu rachetă asupra unei gări din orașul Kramatorsk folosită pentru evacuarea civililor din estul Ucrainei. Rusia neagă că ar fi lansat racheta.

Donbas: de ce se reorientează campania Rusiei spre est

Serviciile de informații militare ucrainene, dar și britanice spun de mai multe zile că trupele rusești se regrupează pentru o ofensivă majoră în regiunea Donbas din estul Ucrainei. Aflați mai multe aici.

Ursula von der Leyen: „Ucraina se îndreaptă spre un viitor european”

Aflat în vizită la Kiev, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui ucrainean chestionarul în vederea aderării Ucrainei și a spus că acest proces o să dureze „săptămâni, nu ani”, fiindcă a fost cumva accelerat de război. Aflați mai multe aici.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dând mâna cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Kiev, 8 aprilie 2022

Drum însângerat | Cum vrea să transforme Putin dezastrul militar și umanitar în victorie

Observatori politici se întreabă ce ar putea Vladimir Putin să facă pentru a transforma ceea ce este acum un dezastru militar, într-o aparentă victorie, fie și limitată. Citiți opinii ale experților americani sintetizate de Valeriu Sela aici.

VIDEO: Groapă comună într-o fostă tabără pentru copiii din Ucraina

Your browser doesn’t support HTML5

Groapă comună într-o fostă tabără pentru copiii din Ucraina

Poate fi judecat Vladimir Putin pentru crime de război în Ucraina?

Joe Biden spune că trebuie adunate dovezi în legătură cu atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina. Citiți mai multe aici.

VIDEO: Cum reacţionează ruşii la acuzaţiile de la Bucea?

Your browser doesn’t support HTML5

Ce au văzut și au auzit rușii despre orașul ucrainean Bucea?

VIDEO: Atrocitățile armatei ruse: de la al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina

Acțiunile din prezent ale Rusiei în Ucraina se aseamănă, spun istoricii, cu cele ale armatei germane în al Doilea Război Mondial sau cu cele ale armatei sovietice (iar mai apoi ruse) în Afganistan și Cecenia.

Your browser doesn’t support HTML5

Atrocitățile armatei ruse: de la al Doilea Război Mondial la războaiele din Cecenia și Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea provoca o criză alimentară globală

Faptul că războiul compromite recolta de cereale în Ucraina, o mare exportatoare, va afecta țări din toată lumea, dar mai ales cele din Orientul Mijlociu și Africa, care sunt dependente de exporturile ucrainene. Prețurile sunt deja în creștere vertiginoasă ceea ce face dificilă misiunea organizațiilor umanitare. Citiți mai multe aici.

Valul de refugiați din Ucraina depășește 4,4 milioane de persoane.

Agenția ONU pentru refugiați afirmă că peste 4,4 milioane de ucraineni au fugit din țara lor de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie, în cel mai mare val de refugiați din Europa de la Al Doilea Război Mondial până astăzi. Aflai mai multe aici.

Victoria Nuland: Pentru negocieri serioase, Rusia trebuie să înceteze focul în Ucraina

Statele Unite sprijină decizia Ucrainei de a se așeza la masa negocierilor cu Rusia în ciuda unor cereri rusești „absolut inacceptabile”, dar Rusia trebuie să accepte o încetare a focului deplină ca negocierile să poată „deveni serioase”, a declarat Victoria Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice într-un interviu cu televiziunea Current Time. Mai mult, aici.

Your browser doesn’t support HTML5

Victoria Nuland: Rușii încă nu au înțeles încă bine cât de tare este armata ucraineană

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare data, denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.