Alegători din Nisporeni şi Orhei „lăsaţi cu ochii în soare” după plecarea din ţară a lui Plahotniuc şi Şor

Fostul lider al democraţilor, Vladimir Plahotniuc

Primarul comunei Cioreşti, Valeriu Guțu, spune că situația i-a luat pe nepregătite pe votanți, care nu prea știu cum să reacționeze la absența de la muncă a deputaților care, teoretic, le reprezintă interesele.

La scurt timp după schimbarea guvernării de la Chișinău, democratul Vlad Plahotniuc a anunțat că renunță la funcția de lider al formațiunii, însă își păstrează mandatul de deputat, fără a spune și când va fi prezent la ședințele Parlamentului. Și fostul primar de Orhei, Ilan Șor, devenit legiuitor, a absentat de la muncă, ministrul de Interne Andrei Năstase declarând că, potrivit investigațiilor sale, acesta ar fi plecat în Israel. Ambii deputați au fost aleși în circumscripții uninominale, altfel spus, au ajuns în Parlament pentru a reprezenta interesele alegătorilor de la Nisporeni și Orhei, circumscripțiile în care au candidat. Care-i starea de spirit în localitățile care i-au votat? O întrebare la care a căutat răspuns corespondenta Europei Libere.

Your browser doesn’t support HTML5

Alegători din Nisporeni şi Orhei „lăsaţi cu ochii în soare” după plecarea din ţară a lui Plahotniuc şi Şor


De la distanță, pe pagina sa de Facebook, democratul Vlad Plahotniuc le-a promis alegătorilor săi că își va păstra mandatul de deputat, deoarece, notează fostul lider al PD, asta înseamnă în primul rând respectarea votului pe care l-au dat oamenii. „Nu doresc acest mandat pentru imunitate sau pentru altceva, este însă mandatul dat de oameni și orice decizie pe această temă urmează să fie luată de mine împreună cu ei, este mandatul care aparține cetățenilor din Nisporeni”, a scris Vlad Plahotniuc pe pagina sa oficială, la scurt timp după anunțul PD-ului că trece în opoziție. Deputatul Plahotniuc și-a avertizat însă susținătorii că se va află peste hotare pentru că „în această perioadă Moldova nu este o țară sigură”.

Atunci când s-a lansat în campania electorală pentru alegerile din 24 februarie, Vlad Plahotniuc a promis să contribuie la construcţia reţelelor de apeduct şi gazoduct în raionul său de baştină, la reparaţia drumurilor şi la crearea a noi locuri de muncă. La cinci luni distanță, nu este limpede cum anume deputatul are de gând să își onoreze promisiunile.

Comuna Ciorești face parte din circumscripția nr. 17 care l-a delegat pe Vlad Plahotniuc în Parlament. Primarul comunei, Valeriu Guțu, spune că situația i-a luat pe nepregătite pe alegători care nu prea știu cum să reacționeze la absența de la muncă a deputatului care, teoretic, le reprezintă interesele.

„Cei care au fost aleși pe circumscripții sper să-și onoreze obligațiunile pe care le-au făcut în fața cetățenilor. Cum va fi în situația asta chiar nu-mi dau seama. Mulți cetățeni își pun întrebarea respectivă, dar e o întrebare retorică, o întrebare fără răspuns, la care fiecare răspunde în felul lui”.

O recentă anchetă reportericească semnată de RISE Moldova arată că cheltuielile de promovare a lui Vlad Plahotniuc pe circumscripția Nisporeni s-a ridicat oficial la peste un milion de lei, devenind astfel „cel mai scump” deputat ales.

Și deputatul Ilan Șor a promis alegătorilor din Orhei, atunci când s-a lansat în campania electorală, că va construi întreprinderi „chiar din prima lună de mandat”, locuri de muncă bine plătite și infrastructură „ca pe timpurile sovietice”.

Dispariția alesului poporului i-a cam descumpănit pe alegători, spune jurnalista Tatiana Djamanov, directoarea postului de radio „Orhei”:

Sper că oamenii se vor dumiri că banii, în esență, au fost ai lor, ei au plătit cu vârf și îndesat toate atențiile pe care le-au primit...

„E o încâlceală în mințile oamenilor, ceea ce a fost și din start. Exact așa s-a derulat întreaga perioadă de administrare sub egida dlui Șor aici, la Orhei, și exact așa a dispărut. Atențiile de care se bucurau orheienii veneau inclusiv din buget, sumele care se acordau din fondul de rezervă cu titlu de ajutor material-financiar au atins cote mari, de sute de mii de lei, bugetul a crescut. Limpezirea doar urmează și eu sper că oamenii se vor dumiri că banii, în esență, au fost ai lor, ei au plătit cu vârf și îndesat toate atențiile pe care le-au primit”.

Un recent studiu al Institutului „Viitorul” arată că municipiul Orhei, pe timpul administrării lui Ilan Șor, a devenit lider la capitolul achiziții publice, acestea fiind făcute, afirmă experții, cu multiple abateri de la norma legală. Șor a respins acuzațiile, fără să insiste pe argumente.

### Vezi și... ### Igor Boțan: „Partidul Democrat este în derută. Acest lucru se vede”

Atunci când au modificat sistemul electoral, democrații, sprijiniți de socialiști, au dat asigurări alegătorilor că deputatul ales le va reprezenta interesele și chiar îl vor putea revoca dacă nu-și onorează promisiunile. Numai că acea reformă îi lovește ca un bumerang. Ce-i drept nu foarte dureros, deocamdată.

Într-un recent interviu pentru Radio Europa Liberă, analistul politic Igor Boțan preciza că deputații care lipsesc nemotivat de la muncă pot fi lăsați fără salariu și dreptul de a lua cuvântul la tribuna Parlamentului.