Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan a îndemnat cetățenii să iasă la vot și să decidă singuri viitorul țării (VIDEO)

Ambasadorul Statelor Unite în R. Moldova, Dereck J. Hogan, ţinând un discurs în faţa studenților de la științe politice și relații internaționale

Totodată, a cerut autorităților să asigure un proces electoral corect, liber și transparent.

Alegerile din 24 februarie reprezintă un test crucial pentru democrația moldoveană și pot determina relația viitoare a Chișinăului cu Statele Unite, a declarat astăzi ambasadorul american Dereck J. Hogan, într-un discurs în fața studenților Facultății de Relații Internaționale și Științe Politice a Universității de Stat (USM). Nu este primul îndemn american la garantarea unui scrutin liber și corect, iar repetarea sa este și ea semnificativă.

Your browser doesn’t support HTML5

Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan a îndemnat cetățenii să iasă la vot și să decidă singuri viitorul țării


În fața studenților Facultății de Relații Internaționale și Științe Politice a USM, ambasadorul american și-a ținut discursul în limba română. Dereck J. Hogan a vorbit în special despre importanța alegerilor parlamentare din 24 februarie, relația Republicii Moldova cu Estul și Vestul și viitorul cooperării moldo-americane.

În discursul său intitulat „Un test crucial – alegerile parlamentare din Republica Moldova și viitorul relațiilor cu Statele Unite ale Americii”, Dereck J. Hogan a calificat scrutinul de la finele acestei luni drept „un moment de cotitură” pentru dezvoltarea țării, îndemnând alegătorii să iasă la vot și să „decidă de sine stătător viitorul Republicii Moldova”. De asemenea, a cerut autorităților moldovene să asigure un proces electoral corect, liber și transparent, în care toții participanții pot participa fără teama de a fi hărțuiți și intimidați.

Unii actori din afara țării și unii politicieni autohtoni preferă să se concentreze pe lucrurile care dezbină societatea...

„Suntem alături de voi în promovarea unor instituții democratice puternice și independente și a unui sistem judiciar care apără statul de drept și respinge corupția și mita. Totuși, cu toții recunoaștem că unii actori din afara țării și unii politicieni autohtoni preferă să se concentreze pe lucrurile care dezbină societatea, urmărind să utilizeze tensiunile etnice, lingvistice sau geopolitice pentru a vă dezbina și distrage de la problemele reale cu care se confruntă Republica Moldova.”

Mai în glumă, mai în serios, ambasadorul Hogan a menționat că „democrația poate fi și dezordonată”, iar exemplul Statelor Unite, care și după 200 de ani de democrație se confruntă cu provocări politice, ar proba acest lucru. Care-i secretul unui stat democratic? Angajamentul și implicarea cetățenilor, o societate civilă robustă și lideri politici cinstiți, a precizat ambasadorul american, adăugând că Republica Moldova are suficiente provocări în față: drumuri de proastă calitate, lipsa apei potabile, școli sub-finanțate și migrația care desparte familii.

După un discurs în care a vorbit despre provocările cărora le-au făcut faţă Statele Unite în calea spre o democrație stabilă, ambasadorul Dereck J. Hogan a invitat studenții la dialog, îndemnându-i să pună întrebări „cât mai incomode”.

Relaţia Republicii Moldova cu Federaţia Rusă, corupţia, reformarea justiţiei şi problema știrilor false – sunt doar câteva dintre subiectele de care au fost interesați tinerii de la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice.

I-am întrebat pe câțiva cu ce impresii pleacă de la discuția cu ambasadorul Hogan.

Your browser doesn’t support HTML5

Ambasadorul SUA în R. Moldova, Dereck J. Hogan, despre alegerile din 24 februarie

„S-a dat întrebarea dacă va fi susținută Republica Moldova în continuare în cazul în care se va schimba parcursul țării sau se va schimba guvernarea care va adopta un alt vector de dezvoltare? Dumnealui a menționat că Statele Unite oricum vor continua să susțină Republica Moldova.”

Europa Liberă: Credeți că a fost sincer?

„Eu cred că a fost mai mult un limbaj diplomatic. Sunt de părere că totuși se va schimba atitudinea față de Republica Moldova oricum, dar sperăm că nu va fi atât de dramatic și că nu o să ne lipsim de asistența atât financiară, cât și politică a Statelor Unite pe parcurs.”

Europa Liberă: Republica Moldova balansează între Est și Vest, cum poate fi găsită calea de mijloc?

„Cred că Moldova trebuie să opteze pentru Moldova. E bine să întreții relații internaționale cu orice stat, fiecare are beneficiul său și din punct de vedere comercial, și din punct de vedere politic.”

Europa Liberă: Dar ce împiedică astăzi politicienii să se gândească la Moldova și să nu caute beneficii într-o parte sau alta?

„Deja interesele lor meschine, asta este clar, mai ales acum când vin alegerile parlamentare își dau seama că problema nu este atât în politica din Republica Moldova, cât în politicienii pe care îi avem.”

Europa Liberă: Ce ar fi să învețe politicienii moldoveni de la colegii lor din Vest?

„Răbdare și perseverență. Eu, de exemplu, mi-am făcut așa o impresie că trebuie să mă duc la votare.”

Europa Liberă: De ce? Până acum stăteați la dubii?

„ Nu stăteam la dubii, astăzi însă am înțeles că părerea noastră este importantă și merită să fie expusă.”

### Vezi și... ### De ce ar putea fi îngrijorat Departamentul de Stat al SUA în legătură cu alegerile din R.Moldova?

„Statele Unite sunt cele mai democratice state. Asta poate fi sub semnul întrebării văzând acțiunile în ce privește politica externă a SUA, însă pe intern, da, putem spune că este un stat de drept. În această privință noi suntem corigenți.”

Ambasadorii occidentali și-au făcut deja un obicei din a ține lecții publice în fața studenților de la Facultatea de Relații Internaționale și Științe Politice și de a aduce în discuție probleme pe care le are de înfruntat societatea moldavă. Un exemplu pentru viitorii guvernanți – să comunice direct cu oamenii, nu din spatele tribunelor și camerelor de luat vederi.