Situația de criză de la Chișinău ar putea fi depășită prin întoarcerea la electorat, iar Bucureștiul trebuie să-și fortifice poziția de „partener strategic” a României în relația cu Republica Moldova, pentru că îngrijorează o posibilă consolidare a forțelor pro-ruse în Republica Moldova, declară Europei Libere eurodeputatul român Andi Cristea, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cum se vede această criză politică din R. Moldova și acest blocaj care există de ceva timp, după verdictul Curții Constituționale?
Andi Cristea: „Este un moment foarte tensionat, pentru că miza este controlul politic și strategic al R. Moldova și încercarea Moscovei ca după vreo 10 ani de stat pe tușă să recapete inițiativa strategică și, ulterior, controlul a ceea ce se întâmplă în R. Moldova. Este un subiect care trebuie să ne preocupe. R. Moldova este una din prioritățile de top ale politicii noastre externe la București, avem legături istorice și un angajament de a aduce R. Moldova mai aproape de Europa. Și cu o Rusie extrem de agresivă, și cu un arsenal de metode neconvenționale în continuă perfecționare cred că pericolul securitar pentru România va fi semnificativ, dacă se ajunge ca planul nășit de Kozak să devină realitate la Chișinău. Vedeți, România și Bucureștiul au o expertiză foarte bună în ceea ce privește evoluțiile din R. Moldova și m-aș bucura dacă partenerii noștri europeni s-ar uita mai atent la pozițiile exprimate în aceste zile nu doar la Chișinău, dar și la București. Pe mine personal, dincolo de patimi politice, m-a bucurat reținerea arătată de oficialii de la București și abordarea prudentă a acestora. Nu se poate nimeni entuziasma la ideea că Putin, prin oamenii săi, se instalează la șefia Parlamentului de la Chișinău sau a Ministerului Apărării. R. Moldova nu este doar într-un impas politic, dar este mai ales într-unul constituțional. Dacă decizii obligatorii ale Curții Constituționale nu se respectă, atunci orice idee de stat de drept e pusă sub semnul întrebării.”
M-a bucurat reținerea arătată de oficialii de la București...
Europa Liberă: Ce ar trebui să întreprindă Bucureștiul din moment ce există declarații separate dacă ținem cont de ceea ce a vorbit președintele Klaus Iohannis și reacția Ministerului de Externe român, care crede că soluția crizei din R. Moldova ar fi alegerile anticipate pe 6 septembrie, dar alți actori politici aflați în opoziție acolo, la București, au recunoscut Guvernul Maiei Sandu?
Andi Cristea: „Noi ar trebui să facem – și e părerea mea personală – următorul lucru: să avem o abordare coerentă la nivelul principalelor instituții, prudentă și să încurajăm un dialog sincer, onest între partide pentru găsirea unei soluții. Cred sincer că având în vedere cum s-a desfășurat campania electorală și ținând cont practic de ultimele evoluții, soluția cea mai bună ar veni din partea cetățenilor – întoarcerea la popor, cum se spune. Ținând cont de consecințele unei guvernări ACUM-PSRM, vocea poporului cred că ar fi esențială, ar fi importantă, ar fi, practic, ca un referendum pentru această nouă coaliție, oamenii ar arăta dacă doresc sau nu doresc această cale. Cred că ar fi soluția optimă și din punct de vedere constituțional, și din punct de vedere democratic.
Și pentru că vorbeam de constituțional, vedeți, deciziile Curții Constituționale se respectă, la fundamentul statului de drept stă respectarea deciziilor Curții Constituționale, nici Comisia de la Veneția, nici alt organism consultativ nu poate deveni organ suprastatal pentru o Curte Constituțională națională, mai ales că, dacă ne uităm în trecut, conduita constantă a Comisiei de la Veneția în recomandările pe care le-a emis a fost ca această conduită să protejeze rolul și statutul Curților Constituționale naționale, mai ales când au fost atacuri la adresa acestora. Eu înțeleg, din ce am vorbit la Chișinău, că deciziile Curții Constituționale de la Chișinău au fost luate cu unanimitate. Și asta-i foarte important, pentru că oferă o perspectivă diferită acuzațiilor de politizare care au fost aduse Curții Constituționale. Și apropo de politizare, vreau să vă spun care este practica europeană a unor state puternice din cadrul Uniunii Europene. Acolo, judecătorii Curții Constituționale pot fi sau chiar sunt membri de partid.”
Europa Liberă: La Chișinău pentru unii e văzută această Înaltă Curte ca un fel de instituție de buzunar a Partidului Democrat, pentru că ei și-ar fi delegat acolo membrii, simpatizanții lor și de asta s-ar pune sub semnul întrebării credibilitatea Curții Constituționale.
### Vezi și... ### Siegfried Mureșan: Nu trebuie să fim naivi. Este o soluție de momentAndi Cristea: „Știți, e un răspuns scurt. Dacă era un scor, nu știu, cu doi mai mulți judecători pentru o decizie sau alta, dar când ai unanimitate, cred că nu mai putem să vorbim de nicio politizare.”
Europa Liberă: Dvs. lăsați să se înțeleagă că dl Meleșcanu a avut dreptate atunci când a spus că un deznodământ al acestei crize politice ar fi totuși un scrutin parlamentar anticipat?
Andi Cristea: „Da, eu cred că un scrutin anticipat este soluția ideală. Reacția autorităților române a fost una prudentă, pentru că lasă loc coordonării între Guvern și președinte. De altfel, dna prim-ministru Dăncilă a spus că se va consulta cu președintele și subliniez că trebuie lăsată politica deoparte. Este o temă majoră pentru România care are loc, e drept, pe final de președinție, dar în timpul președinției noastre a Uniunii Europene. Interesul strategic al României nu poate fi murdărit pentru a încerca să faci puncte politice în plan intern și mai spun un lucru – cred că atât în România, cât și un Uniunea Europeană s-ar fi putut face mai mult pentru a crea punți de dialog între partidele proeuropene din R. Moldova.
Este o temă majoră pentru România...
Polarizarea în plan intern prezentă în România și partizanatul din Parlamentul European pe care îl cunosc foarte bine au fost, din păcate, exportate și dincolo de Prut, unde oricum lucrurile nu stăteau foarte bine între ACUM și PDM, „foarte bine” este un eufemism. Și vă mai spun un lucru: eu, personal, în mandatul meu de cinci ani ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru R. Moldova am evitat să transform și funcția, și prerogativele mele într-un vehicul electoral sau de imagine pentru mine sau pentru familia mea politică. Și acum ajung la ce e dureros: din păcate, prea mulți politicieni, inclusiv la nivel european, caută notorietatea publică și comentează în mod partizan sau subversiv chiar, fără a avea o cunoaștere reală a dosarului R. Moldova și a implicațiilor pentru România și asta este inclusiv una din cauzele care ne-au adus în situația asta aparent imposibilă.”
Europa Liberă: Îngrijorările care vin din partea României, dar și îngrijorările care vin din partea Ucrainei, pentru că și Kievul se arată îngrijorat de rolul pe care l-ar putea juca Rusia în criza politică din R. Moldova și se acreditează ideea că o federalizare a R. Moldova ar însemna extinderea Rusiei până la Prut, iar acesta ar fi cel mai rău scenariu posibil de imaginat.
Andi Cristea: „O federalizare a R. Moldova ar reprezenta un pretext pentru ca acest proiect să fie importat/exportat – cum vreți să-l numiți – și în Ucraina. Și înțeleg perfect preocupările și îngrijorările Kievului și oficialilor ucraineni. Au dreptate!”
### Vezi și... ### Ion Leahu despre federalizare: „Noțiunea nu trebuie să fie la propriu o sperietoare”Europa Liberă: Pentru că atât Igor Dodon, cât și Vladimir Plahotniuc, ambii au mers cu această idee la Kremlin, ce trebuie să se întâmple în cazul acesta când politicienii ar fi greșit?
Andi Cristea: „Vedeți, PSRM are nu doar cel mai mare potențial de coaliție, dar și de șantaj, pentru că ei pot oricând destabiliza R. Moldova și pot chema întăriri dinspre Moscova. Și asta este încă o veste foarte proastă, putem vedea o criză în fiecare săptămână în R. Moldova, în funcție de interesele socialiștilor și, evident, ale celor care-i controlează pe socialiști. Pe mine mă îngrijorează profund faptul că ACUM nu spune nimic despre potențiala finanțare ilegală a lui Dodon dinspre Moscova. Influența Moscovei era și până acum foarte mare în R. Moldova, dar gândiți-vă unde se va ajunge dacă socialiștii vor avea control peste instituțiile esențiale din zona de securitate. Și aici aș vrea să parafrazez un analist politic român, care are multă substanță în întrebarea retorică: „Maia, de ce? De ce ai făcut asta”?”
Europa Liberă: Și acum cine ar putea totuși să aibă influență asupra realităților de la Chișinău – Estul sau Vestul?
Andi Cristea: „Cel mai sincer și cel mai corect răspuns este ca nici Estul, nici Vestul să nu se amestece în jocul de acolo, că trebuie ei singuri să ajungă la masa dialogului și cea mai bună soluție ar fi întoarcerea la popor.”