O ședință a noului guvern condus de Maia Sandu; declarații ale președintelui Igor Dodon care cere sprijin occidental pentru reformele propuse de cabinetul Sandu; apeluri la dialog venite din partea comunității internaționale; Moscova salută guvernul Maiei Sandu, iar Partidul Democrat cheamă partidele la dialog, dar adună şi semnături pentru demiterea președintelui Igor Dodon... Evenimente politice continuă să evolueze la Chișinău în pas grăbit.
Pentru prima dată de la declanşarea ofensivei socialiştilor şi blocului ACUM, democraţii au făcut astăzi ceea ce poate părea un pas spre conciliere. Acesta a luat forma unei invitaţii la dialog. „Deciziile Curţii Constituţionale nu se revizuiesc. Deciziile Curţii Constituţionale nu pot fi anulate”, a declarat apăsat Andrian Candu într-o conferinţă convocată în după-amiaza zilei şi a continuat:
„Şi dacă nouă ni se recomandă, ni se solicită să respectăm legea şi statul de drept, chemăm la dialog politic”, a mai spus Candu, sugerând că, de fapt, forţele politice invitate altă soluţie juridică pur şi simplu nu ar avea.
Recomadări de felul celei invocate de Andrian Candu au venit de la UE, SUA, NATO, OSCE, România sau Ucraina, aşa că ar putea fi o încercare a democraţilor să lase tuturor acestor entităţi impresia de deschidere. La fel de valabilă, însă, pentru toate aceste mesaje e şi recomandarea să se respecte voinţa cetăţenilor, exprimată deja într-un scrutin, cel din 24 februarie, iar UE a mers mai departe şi s-a declarat deja pregătită să colaboreze cu noul guvern.
Într-o primă reacţie, socialiştii şi blocul ACUM au spus că aşteaptă mai întâi de la democraţi să elibereze instituţiile statului de „sportivi” şi „trupe paramilitare”. Candu a sugerat din nou, însă, astăzi că instituţiile statului ar trebui apărate în faţa a ceea ce a numit „omuleţii verzi” - aluzie clară la o pretinsă invazie rusească:
„Nu înţelegeţi ce înseamnă omuleţii verzi? N-aţi văzut experienţa Crimeii şi Ucrainei? Trebuie să aducem aminte cetăţenilor ce înseamnă trupe de ocupaţie în Transnistria?”
„Vreau să fie foarte clar: nici discuţiile cu PSRM, anterioare formării guvernului, nici la întrevederile cu delegaţiile străine, nici votul din Parlament nu a fost vreodată despre federalizarea R. Moldova. Votul a fost despre deoligarhizare. Vă rog să înceteze toate speculaţiile”, i-a răspuns Maia Sandu, astăzi, în timpul primei şedinţe a executivului său.
Acesta s-a văzut nevoit să se convoace nu în clădirea executivului, blocată ca şi alte instituţii de oameni şi corturi, ci în cea a Parlamentului. Iată ce a explicat în legătură cu această decizie ulterior Sandu:
„Nu vrem să mergem la confruntări, este presiune externă şi, dacă nu va fi suficient, atunci o să chemăm oamenii la proteste.”
„Fac un apel către toţi poliţiştii cinstiţi din R. Moldova: vă rog să nu vă compromiteţi, vă rog să înţelegeţi că nici o instituţie aflată în slujba regimului, cel mai bun exemplu fiind Curtea Constituţională, nu se poate plasa deasupra legii”, a spus în timpul şedinţei Andrei Năstase, care ulterior l-a demis pe şeful comisariatului general, Alexandru Pînzari, cel care semnalase ieri în faţa presei că nu l-ar recunoaşte ca ministru.
Despre cum va arăta mai departe situaţia politică de la Chişinău a vorbit astăzi Igor Dodon.
„Începutul activităţii legale în toate instituţiile de stat şi transmiterea puterii către noul guvern în frunte cu Maia Sandu. Nici un fel de paşi înapoi nu vor fi. Nu vom ceda”, a spus şeful statului, semnalând totodată că s-ar confrunta cu ameninţări fără precedent. Candu a numit însă „iresponsabile” declaraţiile preşedintelui şi a negat cu tărie că partidul său s-ar deda unor astfel de acţiuni.