Rezultatul conflictului favorizat de Autoritatea Palestiniană și SUA ar fi ca gruparea militantă Hamas, considerată organizație teroristă de SUA și UE, forța care controlează Gaza, să devină un partener minor în cadrul Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), și să ajute la fondarea unui nou stat independent care să includă Cisiordania, Gaza și Ierusalimul de Est, a declarat joi Shtayyeh, care se află la Ramallah, într-un interviu pentru Bloomberg News.
„Dacă ei (Hamas) sunt pregătiți să ajungă la un acord și să accepte platforma politică a OEP, atunci va fi loc de discuții. Palestinienii nu ar trebui să fie divizați", a spus Shtayyeh, adăugând că obiectivul Israelului de a învinge complet Hamas este nerealist.
### Vezi și... ### Palestinienii caută refugiu în timp ce Israelul încercuiește un comandant HamasLuptele continuă cu intensitate
Forțele israeliene au încercuit centrele urbane încercând să distrugă Hamas în urma atacului fără precedent de la 7 octombrie, când militanții au străpuns granița militarizată din Gaza. Ei au ucis atunci aproximativ 1.200 de persoane și au luat 240 de ostatici, dintre care 138 sunt încă captivi.
De partea cealaltă, după cum afirmă Ministerul Sănătății din Gaza controlată de Hamas, peste 17 mii de palestinieni au fost uciși și 46 de mii au fost răniți de când Israelul a început să bombardeze Gaza. În dimineața zilei de vineri, autoritățile medicale din Gaza au informat că s-au înregistrat încă 40 de morți în urma loviturilor din apropierea orașului Gaza și „alte zeci” de morți în Jabalia și Khan Yunis.
Poetul palestinian Refaat Alareer, unul dintre liderii tinerei generații de autori din Gaza, a fost ucis într-un atac israelian, au anunțat prietenii săi în noaptea de joi spre vineri.
### Vezi și... ### Israelul luptă împotriva Hamas în toată Gaza, în vreme ce armata houthi atacă nave israeliene în Marea RoșieIsraelului i se cere insistent să protejeze civilii
Israelul susține că face tot posibilul pentru a proteja civilii de pericole, inclusiv prin avertismente privind operațiunile militare. Secretarul de stat american Antony Blinken este de altă părere. El a lansat joi cea mai dură critică publică din partea SUA la adresa modului în care Israelul poartă războiul împotriva Hamas în sudul Fâșiei Gaza, spunând că există o discrepanță între intențiile declarate ale guvernului de a proteja civilii și numărul victimelor civile.
„Rămâne imperativ ca Israelul să pună accent pe protecția civililor", a declarat Blinken în cadrul unei conferințe de presă, după întâlnirea pe care a avut-o joi, la Washington, cu ministrul britanic de externe David Cameron. „Și constatăm o diferență între intenția de a proteja civilii și rezultatele reale pe care le vedem pe teren," a adăugat secretarul american de stat.
În cadrul unei convorbiri telefonice pe care a avut-o joi cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, și președintele american Joe Biden „a subliniat necesitatea fundamentală de a proteja civilii și de a separa populația civilă de Hamas”, după cum informează un comunicat publicat de Casa Albă. Biden a cerut, de asemenea, organizarea unor „coridoare care să le permită oamenilor să se deplaseze în siguranță pentru a evacua zonele unde au loc ostilitățile”.
### Vezi și... ### Statele Unite și Gaza: Mai multă atenție la civili„Suntem deja morți”
Sprijinite de aviație, tancuri și buldozere blindate, trupele israeliene luptă în Khan Yunis, cel mai mare oraș din sudul Fâșiei Gaza, precum și în orașul Gaza și în districtul Jabalia, din nord. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu spunea joi că trupele s-au apropiat de locuința din Khan Yunis a șefului Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, în vârstă de 61 de ani, adăugând că „este doar o chestiune de timp până când îl vom găsi”.
Televiziunile israeliene au difuzat joi imagini cu bărbați palestinieni legați la ochi, purtând doar lenjerie intimă, păziți de soldați israelieni în Gaza, imagini care au declanșat reacții puternice pe rețelele de socializare. „Investigăm pentru a vedea cine are legături cu Hamas și cine nu”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, în cadrul unei conferințe de presă.
Luptele i-au împins pe locuitorii din Gaza spre sud, transformând Rafah, o localitate din apropierea graniței egiptene, într-o vastă tabără pentru mulți dintre cei 1,9 milioane de oameni refugiați din calea conflictului, adică 80% din populația din Gaza.
Alte opt atacuri aeriene au lovit Rafah în cursul nopții. Numărul masiv de victime civile în conflict a stârnit îngrijorare la nivel mondial, accentuată de penuria cumplită cauzată de un asediu israelian care a dus la un acces limitat la alimente, apă, combustibil și medicamente. Israelul a aprobat o creștere „minimă” a livrărilor de combustibil pentru a preveni un „colaps umanitar și izbucnirea unor epidemii”.
Șeful agenției ONU pentru ajutor umanitar, Martin Griffiths, a declarat că există „semne promițătoare” că Israelul ar putea deschide punctul de trecere Kerem Shalom din sudul țării pentru livrările de ajutoare, pentru prima dată de la declanșarea ostilităților.
Hamas a declarat „stare de foamete” în nordul Fâșiei Gaza, susținând că în acea zonă nu a ajuns niciun ajutor de pe 1 decembrie. Grupul israelian pentru drepturile omului B'Tselem spune că „volumul infim de ajutor” permis în teritoriu „echivalează cu înfometarea deliberată a populației”.
### Vezi și... ### ONU: Gaza se află în pragul foameteiPresiuni pentru încetarea focului
Guvernul Netanyahu a reacționat cu furie la faptul că secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a invocat articolul 99 din Carta organismului mondial, prevedere rar folosită, prin care cere Consiliului de Securitate să facă presiuni pentru încetarea focului.
Emiratele Arabe Unite au pregătit un proiect de rezoluție care va fi supus la vot în Consiliul de Securitate vineri, a declarat delegația Ecuadorului, care prezidează Consiliul în această lună.
Ultima versiune a acestui document, văzută joi de jurnaliștii de la AFP, califică situația umanitară din Gaza drept „catastrofală” și „cere o încetare imediată a focului din rațiuni umanitare”.
Tensiuni în Liban
Vineri dimineață, armata israeliană a transmis că trupele Hezbollah au lansat mai multe rachete de pe teritoriul Libanului, vecinul de la nord al Israelului. A devenit o rutină: aproape zilnic au loc schimburi de focuri peste granița dintre Israel și Liban, patrulată de ONU, implicând în principal Hezbollahul libanez, organizație islamistă care, ca și Hamas, este susținută de Iran.
Joi, o rachetă antitanc trasă din Liban a ucis un civil în Israel, a anunțat armata israeliană. Netanyahu a avertizat Hezbollah că „dacă alege să înceapă un război global, atunci va transforma Beirutul și sudul Libanului... în Gaza și Khan Yunis”.
Ce este Hamas și ce scopuri urmărește?
- Hamas este un grup militant islamist palestinian, cu o ramură politică și o ramură armată.
- Nu recunoaște statul Israel și, conform propriilor declarații, vrea să-l distrugă.
- Uniunea Europeană, Statele Unite și unele state arabe clasifică Hamas drept organizație teroristă.
- Hamas a fost fondat la sfârșitul anilor 1980, în opoziție cu Organizația pentru Eliberarea Palestinei a fostului președinte al Autorității Naționale Palestiniene, Yasser Arafat.
- Fâșia Gaza a ajuns sub controlul Hamas în 2007, după un scurt război civil cu Fatah, o facțiune palestiniană rivală care este coloana vertebrală a Autorității Palestiniene.
- De atunci, Hamas controlează Fâșia Gaza, în timp ce Autoritatea Palestiniană, dominată de partidul Fatah, guvernează teritoriile parțial autonome din Cisiordania.
- Hamas este o organizație umbrelă pentru diverse facțiuni militare, inclusiv Brigăzile Qassam, care au organizat numeroase atacuri și atentate sinucigașe împotriva Israelului în ultimii ani.
- Hamas are, de asemenea, un partid politic și organizații de ajutorare.
- Israelul și Organizația pentru Eliberarea Palestinei au inițiat procesul de pace de la Oslo în 1993, când s-au recunoscut reciproc. Hamas respinge acest acord istoric și continuă să organizeze atacuri teroriste pe teritoriul israelian.
(Sursă: DW, Reuters)