Linkuri accesibilitate

Încă patru moldoveni evacuați din Gaza cu ajutorul României


Refugiați moldoveni din Gaza întâmpinați la Chișinău de premierul Dorin Recean, luna trecută. (Sursă: MAEIE Moldova)
Refugiați moldoveni din Gaza întâmpinați la Chișinău de premierul Dorin Recean, luna trecută. (Sursă: MAEIE Moldova)

Ministerul de Externe al României a anunțat miercuri seară că patru cetățeni moldoveni au fost evacuați din Gaza împreună cu 30 de români, ajungând la 6 decembrie cu o aeronavă la București.

Autoritățile române spun că au ajutat la evacuarea moldovenilor „la solicitarea autorităților din R. Moldova”, iar cei patru moldoveni se aflau „în atenția misiunii diplomatice” a R. Moldova.

Diplomații români au spus că cei 30 de români și patru moldoveni au fost aduși în România cu o aeronavă militară, în cooperare cu Ministerul Apărării.

Ei fuseseră preluați mai devreme la punctul de trecere a frontierei Rafah, dintre Gaza și Egipt, fiind apoi duși la Cairo, de unde au zburat spre România.

Ministerul de Externe de la București spune că până acum au fost evacuați 249 de români din Gaza, iar efortul continuă.

Presa românească scrie că încă aproximativ 100 de români așteaptă să fie evacuați.

Nu se dau informații despre identitatea celor evacuați, nici nu se spune când ar putea să ajungă moldovenii acasă.

Potrivit presei de la Chișinău, Ministerul moldovean de Externe a părut să nu aibă cunoștință dinainte de evacuarea celor patru cetățeni moldoveni.

Reacționând la relatările inițiale din presa românească, care vorbeau de șase moldoveni ce urmau să fie aduși miercuri la București, MAEIE a spus că evacuarea cetățenilor moldoveni din Gaza a fost încheiată mai demult.

Într-o declarație citată de ProTV, MAEIE spunea că „printre cetățenii români evacuați astăzi, cetățeni ai R. Moldova nu sunt”.

Ministerul de Externe moldovean declarase închisă operațiunea de evacuare la 17 noiembrie, după „scoaterea” din Fâșia Gaza, inclusiv cu ajutorul României, a 53 de moldoveni.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG