Invitaţi să vorbească despre calitatea clasei politice, în cadrul unei dezbateri organizată de Agenţia de ştiri IPN, reprezentanții partidelor politice nu au ezitat să lanseze acuzaţii reciproce. Formațiunile de la guvernare au reproşat adversarilor că nu ar fi constructivi, în timp ce opoziţia consideră că partidele din Parlament pun mai presus interesele personale decât pe cele ale cetăţenilor.
Your browser doesn’t support HTML5
Cel mai recent Barometru al Opiniei Publice arată că opt din zece cetăţeni nu au încredere în partidele politice.
În opinia analistului Igor Boţan explicaţia este simplă: de-a lungul anilor, politicienii şi-au făcut o obișnuință din a lansa promisiuni pe care mai târziu să nu le onoreze. În alte democraţii, constată Igor Boţan, clasa politică e mult mai responsabilă în faţa alegătorilor:
„Şi pot să vă dau un exemplu unde clasa politică, chiar în detrimentul intereselor sale, ia anumite decizii numai ca să nu existe discrepanţă dintre vorbe şi fapte. Marea Britanie – Brexitul – oare nu David Cameron îi implora pe britanici să voteze pentru rămânerea Britaniei în Uniunea Europeană după ce el a declanşat acest joc cu referendumul, după care şi-a dat demisia. Apoi aflăm că premierul actual Theresa May, care era categoric împotriva ieşirii Marii Britanii din UE, actualmente spune: acesta e votul cetăţenilor. V-am dat un exemplu ca să vedem contrastul”.
PD, PSRM, PAS şi PPDA sunt formaţiunile politice care au fost invitate la dezbatere.
Pe rând, exponenţii lor au explicat din ce motive partidele nu respectă promisiunile pe care le fac alegătorilor.
Socialistul Grigore Novac spune că vina ar purta-o… oponenţii:
„Este bine cunoscut că orice acţiune dă naştere la contracțiune, să zic aşa. Este clar că fiecare partid îşi promovează vectorul de dezvoltare a ţării cum o vede el, ghidându-se de programul cu care a venit în faţa cetăţenilor. Noi consecvent mergem pe acest program şi atunci când din criză de idei ale unor oponenţi politici ni se aduc fel de fel de învinuiri din domeniul fantasticului, asta nu prea prinde.”
Secretarul Platformei Demnitate şi Adevăr, Chiril Moţpan, crede că actuala situaţie din politica moldoveană se datorează faptului că guvernările, indiferent de culoarea lor politică, ar fi preocupate, întâi de toate, de propriile interese:
„Din păcate, mi se pare că este o lipsă de calitate, de aici lipsa de încredere şi comunicare între clasa politică şi partidele extraparlamentare. Nu are cum să fie altfel pentru că actuala clasă politică îşi doreşte menţinerea la putere cu orice preţ, iar cetăţenii vor altceva. Schimbarea clasei politice ar fi o soluţie.”
Sociologul Vitalie Sprînceană constată că problema ar fi în modul în care înţeleg politicienii să comunice cu alegătorii. Majoritatea îşi aduc aminte despre problemele cetăţenilor o dată la patru ani, în special în campaniile electorale. În rest, mai greu îşi fac drum în teritoriu. O altă problemă în opinia lui ar fi că de 26 de ani, mesajele partidelor politice către alegători nu s-au schimbat:
„Partidele moldovenești sau actorii politici stau în câteva teme de peste 20 şi ceva de ani. Sunt temele alea mari: integrarea europeană, integrarea cu spaţiul rusesc şi Unirea cu România. Astea sunt trei teme şi dacă le suprapuneţi cu problemele care cu adevărat îi interesează pe oameni vedeţi o discrepanţă.”
Participanţii prezenţi la dezbatere au concluzionat că şi alegătorii au o parte din vină pentru calitatea clasei politice. Şi asta pentru că nu au învăţat încă să ceară socoteală guvernanţilor.