Pe 7 martie, comisia vetting a publicat imaginile video cu cei cinci candidați care au fost invitați la audieri pentru a confirma valabilitatea informațiilor oferite în răspunsurile în formă scrisă la întrebările comisiei.
Cel mai ușor a promovat evaluarea scrisă judecătoarea Diana Stănilă, de la Curtea de Apel Bălți. Ea a fost rugată să răspundă la 10 întrebări și 15 sub-întrebări.
Cele mai multe întrebări în scris a primit actualul procuror general interimar, Ion Munteanu. El a trecut prin două runde de evaluare și a primit 43 întrebări și 132 sub-întrebări.
De asemenea, comisia vetting a trimis între șapte și 13 întrebări și 44 – 57 de sub-întrebări judecătorilor Stela Procopciuc, Stella Bleșceaga și Adrian Cerbu.
Toate audierile au durat până la 10 minute, iar fiecare dintre candidați le-a mulțumit membrilor comisiei pentru efortul de a-i evalua. „Mulțumesc pentru răbdarea de a intra în esența celor declarate de mine în cadrul rundelor de întrebări”, a spus Ion Munteanu.
Stela Procopciuc a informat comisia că, din 19 februarie, este transferată temporar de la Curtea de Apel Bălți la CSJ.
Stella Bleșceagă, de la Judecătoria Chișinău, a explicat că a decis să treacă prin verificare pentru că vrea să schimbe „percepția publicului privind nivelul înalt de corupție în sistemul judecătoresc”.
... putem demonstra că lucrurile în justiție stau altfel
„Eu cred într-o reformă autentică a justiției și atâta timp cât legislația actuală și societatea solicită să trecem acest proces al evaluării externe, consider că doar așa putem demonstra că lucrurile în justiție stau altfel”, a declarat judecătoarea. Ea crede că în sistem există un potențial pentru „atingerea unui standard înalt al integrității”.
După audieri, comisia vetting va întocmi un raport de evaluare, care urmează să fie confirmat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și, ulterior, publicat. Consiliul va organiza concursul și va decide în ultimă instanță cine va fi angajat la CSJ.
Jumătate din candidați au fost audiați
Vettingul este o procedură de evaluare a integrității etice și financiare a actualilor și viitorilor judecători ai CSJ. Comisia vetting este alcătuită din trei experți naționali și trei internaționali.
Un candidat poate primi un aviz negativ dacă diferența dintre cheltuielile și veniturile sale din ultimii 12 ani depășește 234.000 de lei (20 de salarii medii pe economie) sau dacă în ultimii 10 ani nu a plătit impozitul pe venit în cuantum de 58.500 lei (cinci salarii medii pe economie).
Pe lista de așteptare a audierilor au mai rămas 14 candidați. Din cei 15 care au fost deja intervievați, cinci au promovat evaluarea, unul a fost respins, iar restul așteaptă deciziile comisiei. Încă trei candidați nu vor fi supuși verificărilor, pentru că au primit avize favorabile de la comisia pre-vetting atunci când au candidat pentru consiliile magistraților și procurorilor.
### Vezi și... ### „Aproape o mie de dosare per judecător”. Problemele CSJ, discutate public, în premierăDupă reformare, instanța superioară va fi compusă din 20 de persoane: 11 judecători de carieră și nouă juriști. Potrivit președintelui interimar al CSM, Sergiu Caraman, în timp ce comisia vetting evaluează integritatea candidaților, consiliul va acorda atenție profesionalismului acestora.
„CSJ va fi instanța care va da tonul justiției din țara noastră. La CSJ trebuie să ajungă cei mai buni”, a spus Caraman.