Cine îl mânie pe Dumnezeu: legea egalității, sau sărăcia și migrația?

Cine îl mânie pe Dumnezeu: legea egalității, sau sărăcia și migrația?

Marș ortodox la Chișinău împotriva comunității LGBT din Moldova.

Mitropolia Moldovei a organizat azi un marș al tăcerii pentru susţinerea familiei „tradiționale” la Chișinău, unde tot azi se marchează Ziua Europei. Detalii are Alla Ceapai:

La marş au participat sute de persoane, asistate de un grup de de slujitori ai Bisericii Ortodoxe, în frunte cu Mitropolitul Moldovei, Vladimir. Participanţii au purtat pacarde pe care se putea citi „Viva familia tradiţională!” şi „promovăm valorile familiei” şi au intonat cântece bisericeşti.

Marşul a început de la Mănăstirea Ciuflea, care se află la capătul răsăritean al bulevardului Ştefan cel Mare şi s-a încheiat la Catedrala Mitropolitană din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde participanţiilor la marş li s-a alăturat preşedintele Igor Dodon.

În discursurile ţinute în scuarul Catedralei, Mitropolitul Vladimir şi preşedintele Dodon şi-a reluat criticile la adresa legii privind asigurarea egalităţii, singura care apără şi drepturile comunităţii LGBT, pe lângă alte minorităţi, dar şi reproşurile aluzive la adresa parlamentarilor care au acceptat să o voteze.

Şeful statului a reamintit că sâmbătă la iniţiativa sa are loc un festival al familiei la Comrat,care va continua dumică la Bălţi, și va fi organizat la Chişinău în 15 mai de Ziua Internațional a Familiei. Dodon a făcut aluzie la marşul comunităţii LGBT care se va desfăşura sâmbăta viitoare:

„În fiecare an sunt încercări de a atenta asupra valorilor noastre, legi care au fost aprobate în Parlament şi care trebuie revăzute, marşuri care nu ne sunt nouă proprii moldovenilor şi nu au fost niciodată. Noi trebuie să face tot posibilul să nu permitem acestor … să ne distrugă valorile noastre naţionale. Eu tot timpul am fost, sunt şi voi fi un apărător fidel al acestor valori: credinţa ortodoxă, familia tradițională, istoria şi tradiţiilor moldoveneşti.”

Mitropolitul Moldovei Vladimir i-a mulţumit şeful statului că sprijină al doilea an consecutiv acest marş în sprijinul familiei tradiţionale cum a numit-o el. L-am întrebat pe Mitropolitul Vladimir cine sau ce ameninţă azi cel mai mult familia:

„Sunt unele persoane tinere care propun că este bine să trăiască bărbat cu bărbat, soţie cu soţie, ceea ce nu este firesc, ceea ce nu este binecuvântat de Dumnezeu. De aceea îi îndemnăm să revină la credinţa strămoşească.”

Europa Liberă: Dar oare aceasta este cea mai mare amenințare şi nu sărăcia, migraţia, divorţurile?

„De aceea şi apare şi sărăcia şi migraţia că noi îl supărăm pe Dumnezeu.”

Participanţii la marş cu care am stat de vorbă au dezaprobat şi ei familiile pe care le numesc netradiționale, chiar dacă cuplurile dintre persoanele de acelaşi sex nu sunt legalizate în Moldova:

„Suntem o societate ortodoxă în proporţie de 97 la sută. Pledăm pentru o familie sănătoasă creată de însăşi Dumnezeu formată din două persoane bărbat şi femeie.”

Europa Liberă: Avem în Moldova şi familii nesănătoase?

„Cred că suntem la un start de implementare a familiei nesănătoase, a cuplurilor formate din bărbat şi bărbat sau femeie-femeie.”

„Prezența mea aici înseamnă o ţară, un neam, o familie sănătoasă binecuvântată de Dumnezeu.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă o familie sănătoasă?

„Înseamnă o familie cu mamă, tată şi copil.”

Europa Liberă: Dar familiile care sunt monoparentale sau fără copii nu sunt sănătoase?

„Sunt şi ele sănătoase, dar noi pledăm pentru familiile aşa cum le-a binecuvântat Dumnezeu.”

Europa Liberă: Există în Moldova şi familii nesănătoase?

„Aici nu comentez.”

Europa Liberă: Cine sau ce amenință azi cel mai mult familia?

„Sunt mai multe şi sărăcia, şi situația socială, şi migrația.”

„Am venit să sprijinim marşul familiei pentru că în ziua de astăzi sunt alte orientații.”

Europa Liberă: Ce aveţi în vedere?

„Anume homosexualismul acesta care este banal şi nu trebuie promovat.”

La marşul activiștilor ortodocși, care are loc cu o săptămână înainte de marşul comunităţii LGBT a participat şi preotul Ghenadie Văluţă, cel care anii trecuţi și-a mobilizat enoriaşii să protesteze împotriva marşului LGBT. L-am întrebat dacă intenţionează şi în acest an să organizeze contramanifestaţii:

„Deja m-am plictisit sincer să vă spun. Dar o să vedem. Este binecuvântare, este propriu-zis ameninţare. Poate s-au răsuflat ei deja şi nu mai este nevoie să le atragem atenţie. O să decidem în funcţie de solicitările creştinilor.”

Reprezentanții clerului, care şi-au asumat organizarea marșului de sâmbătă în sprijinul familiei tradiționale, au declarat ca nu şi-au propus să îl contrapună neapărat cu festivitățile dedicate Zilei Europei care au loc la tot sîmbătă la Chişinău.