Gheorghe Cojocaru: „Partidele de dreapta nu-și doresc să dea vrabia din mână pe cioara de pe gard”

Gheorghe Cojocaru

Un punct de vedere săptămânal în dialog.

Your browser doesn’t support HTML5

Comentariul lui Gheorghe Cojocaru


Gheorghe Cojocaru: „Subiectul referendumului privind demiterea primarului general al capitalei, stabilit pentru ziua de 19 noiembrie, determină ieșirea rând pe rând la rampă a partidelor politice pentru a-și face cunoscute punctele de vedere într-o chestiune care nu poate lăsa indiferentă, mai ales, populația cu drept de vot a Chișinăului. Dacă decizia de a desfășura referendumul a fost luată la inițiativa și cu participarea consilierilor socialiști și cu votul unui consilier din partea Partidului Democrat, până la urmă această chestiune se va tranșa, într-un fel sau altul, în fața urnelor de vot.”

Europa Liberă: Și totuși, odată cu apropierea datei referendumului, spiritele se încing, se fac declarații contradictorii și se aduc acuzații. Ce să înțeleagă din toate acestea alegătorii?

De cele mai dese ori, toate aceste declarații, atacuri și acuzații, care au ca sursă mediul politic, nu sunt întâmplătoare, ci fac parte din recuzita de campanie a partidelor politice, prin care se urmărește sensibilizarea și cucerirea unui segment cât mai cuprinzător al electoratului.

Gheorghe Cojocaru: „De cele mai dese ori, toate aceste declarații, atacuri și acuzații, care au ca sursă mediul politic, nu sunt întâmplătoare, ci fac parte din recuzita de campanie a partidelor politice, prin care se urmărește sensibilizarea și cucerirea unui segment cât mai cuprinzător al electoratului. Odată cu apropierea zilei de 19 noiembrie, temperatura confruntărilor va crește și mai mult, importantă fiind, totuși, menținerea unui climat care să asigure și libertatea de expresie a actorilor politici, și accesul liber al oamenilor la toate sursele de informare, pentru a putea să-și formuleze un punct de vedere adecvat.”

Europa Liberă: Liderul liberal, Mihai Ghimpu, contestă legitimitatea referendumului de demitere a primarului Dorin Chirtoacă și mai multe partide politice, de dreapta, în special, au declarat că vor boicota acest plebiscit, dând semnale clare în acest sens alegătorilor lor. Ce efect ar putea avea o asemenea atitudine?

Gheorghe Cojocaru: „Boicotarea masivă a referendumului, prin neatingerea pragului de validare, ar putea da peste cap planurile socialiștilor de înlăturare din funcție a lui Dorin Chirtoacă, fiind, evident, un îndemn clar adresat electoratului de dreapta. Cu gândul la viitoarele alegeri parlamentare, partidele de dreapta, după cum se vede, nu-și doresc să dea vrabia din mână pe cioara de pe gard, preferându-l, mai curând, pe actualul primar suspendat din funcție, decât să riște, în eventualitatea unor alegeri locale anticipate, aducerea unui reprezentant al stângii în fruntea Primăriei Chișinăului.”

Europa Liberă: Dar și liderul democraților, Vlad Plahotniuc, a anunțat că PD va boicota referendumul de revocare din funcție a primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă?

Gheorghe Cojocaru: „Da, această decizie a conducerii Partidului Democrat este una surprinzătoare, aici impunându-se o paralelă cu anunțul democraților din campania prezidențială de anul trecut privind retragerea din cursă a lui Marian Lupu și disponibilitatea de a pune umărul la promovarea Maiei Sandu. Mai ales că decizia organizării referendumului a fost luată și cu votul singurului consilier democrat.”

Europa Liberă: Unele voci spuneau că domnul Plahotniuc ar dori să transmită tuturor un mesaj că el este omul care rezolvă problemele în Republica Moldova. Or, chiar s-au răzgândit, între timp, democrații?

Gheorghe Cojocaru: „Democrații sunt un partid pragmatic, care pot și știu să-și facă imagine, să-și negocieze interesele și să-și deschidă oportunități pentru un parcurs ulterior. În situația de astăzi, ignorarea sau respingerea poziției exprimate de liderul democrat, Vlad Plahotniuc, ca și a altor partide politice, nu pare a fi de bun augur pentru primarul aflat sub anchetă.”