Consiliul Audiovizualului, criticat dur în comisia parlamentară de profil

Imagine generică

Demisia membrilor CA este una dintre cerințele ce se regăsesc într-o declarație votată de Parlament, ce constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare a Partidului Democrat.

Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a respins azi raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) pentru anul 2018. Deputaţii au decis crearea unui grup de lucru care va analiza situaţia mass-media şi va verifica dacă actualii membri ai reglementatorului corespund condițiilor de alegere în funcții. Totodată, unii dintre membrii comisiei parlamentare a propus demisia in corpore a Consiliului Audiovizualului.

Tolerarea monopolurilor în presă şi a politizării radiodifuzorului public, obstrucţionarea televiziunilor de opoziţie, ignorarea ştirilor false şi atacurilor la adresa opoziţiei, sunt doar câteva din reproşurile formulate de deputaţi la adresa membrilor Consiliului Audiovizualului.

Consiliul a devenit o bâtă în mâna unui regim pentru decapitarea presei şi televiziunilor de opoziţie...

„Chestiunea majoră la care Consiliul Audiovizualului este complice este instaurarea monopolului pe piaţa media din partea unui singur om, din partea unui holding care a sufocat toată mass-media, a îngenuncheat-o şi a transformat acest stat într-o dictatură. Ignorarea faptului că acestui om îi aparţine monopolul este una din clauzele fundamentale de ordin penal pe care trebuie să şi-o asume fiecare din membrii acestui Consiliu al Audiovizualului. CA-ul a devenit pur şi simplu o bâtă în mâna unui regim pentru decapitarea presei şi televiziunilor de opoziţie”, a declarat deputatul blocului ACUM, Octavian Ţîcu, acuzând autoritatea din domeniul audiovizualului că ar fi contribuit la capturarea statului.

Octavian Țîcu

„Considerăm că acţiunile tuturor membrilor CA, inclusiv ale preşedintelui Dragoş Vicol au circumscris capturării statului şi au fost unul din instrumentele prin intermediul căruia regimul s-a instaurat în R. Moldova. Prin urmare, vă propunem să ne conformăm acestei decizii a Parlamentului privind demisia in corpore a membrilor CA.”

Demisia membrilor Consiliului Audiovizualului este una dintre cerințele ce se regăsesc într-o declarație votată de Parlament, care constată uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare a Partidului Democrat.

Olga Guţuţui, care deseori a făcut opoziţie în cadrul Consiliului Audiovizualului, a fost singura care a replicat: „Aş avea o rugăminte – atunci când vorbiţi despre activitatea unui Consiliu ar fi bine să examinaţi şi activitatea fiecărui membru în particular. V-aş ruga foarte mult să nu generalizaţi.”

Dragoș Vicol

Anticipând asemenea critici, preşedintele Consiliului Audiovizualului, Dragoş Vicol, a spus încă în debutul şedinţei că orice putere politică are tentația să-și fidelizeze şi chiar subordoneze această autoritate.

„CA este o instituţie apolitică. Pe de altă parte, cum este posibil să-şi păstreze în totalitate această alură non-politică un Consiliu care trebuie să se preocupe de probleme eminamente cu caracter politic? Eliminaţi, vă rog, această prerogativă de monitorizare a campaniilor electorale şi veţi vedea că atât Dragoş Vicol, cât şi colegii nu vor mai deveni interesanţi pentru clasa politică. Cu această prerogativă noi ne-am transformat practic într-un apendice al CEC.”

Felul în care Consiliul Audiovizualului a monitorizat campaniile electorale a fost una din obiecţiile deputaţilor. Socialistul Adrian Lebedinschi a amintit, între altele, că în campania locală din 2018 patru televiziuni din holdingul democraţilor şi-au încălcat propriul angajament de a nu reflecta campania, fiind sancţionate abia după finalizarea cursei electorale. Dragoş Vicol a menţionat că instutiţia trebuie să ţină cont de termenele legale privind monitorizările, să obţină şi reacţia posturilor TV ceea ce îngreunează procesul.

Deputata Blocului ACUM Maria Ciobanu a criticat inacțiunile reglementatorului faţă de televiziunea publică la care s-a instaurat o „cenzură feroce”, precum şi lipsa unei reacţii prompte a Consiliului faţă de refuzul postului public de a reflecta evenimentele din recenta criză politică. În replică, preşedintele Consiliului Audiovizualului, Dragoş Vicol, a menționat că instituţia nu poate interveni în politica editorială a postului public și că Teleradio-Moldova a fost avertizată marţi pentru modul în care a reflectat criza politică.

### Vezi și... ### Compania Teleradio Moldova a respins acuzația că televiziunea Moldova 1 ar fi controlată de putere

Şase din şapte deputaţii prezenţi la şedinţa comisiei de profil au respins prin vot raportul Consiliului Audiovizualului, care urmează a fi audiat şi în plenul Parlamentului. Totodată deputații au decis să creeze un grup de lucru pe lângă comisia de profil care să monitorizeze problemele din mass-media.