Cele mai multe secții, 29 la număr, sunt în Italia, acestea fiind amplasate în 26 de localități. În Federația Rusă vor fi deschise 17 secții de votare, în România – 13, iar în Statele Unite – 12. În Franța sunt 8 secții, în Marea Britanie – 7, în Germania – 6, iar în Spania – 5.
### Vezi și... ### Covid-19 și votul diasporeiÎn 2016, pentru alegerile președintelui Republica Moldova, peste hotare au fost deschise 100 de secții de votare, iar la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 – 125 de secții.
În România, pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt deschise secții de votare în București (două secții), Iași, Bacău, Suceava, Galați, Constanța, Craiova, Brașov, Sibiu, Cluj Napoca, Timișoara și Oradea.
În România se aplică restricții sanitare la nivel local, iar președintele Klaus Johannis asigura cu câteva zile în urmă că, dacă regulile sunt respectate, nu va fi nevoie de o carantină națională. Capitala București și marile orale sunt deja în așa-numitul scenariu roșu, cu o rată de contaminări de bine peste trei noi cazuri, la mia de locuitori, în ultimele șapte zile. Mai multe: romania.europalibera.org
În Italia, spre deosebire de situația din primăvară, guvernul se gândește la noi măsuri regionale de carantină pentru a limita creșterea numărului de noi contaminări cu coronavirus. Marile orașe din Italia s-ar pregăti de un „lockdown” încă de luni, iar prima metropolă ar putea fi Milano, informează presa italiană, preluată de Digi24. Este vorba, între altele, de o limitare drastică a libertății de circulație, combinată cu închiderea magazinelor, cu excepția celor esențiale.
În discuție ar mai fi Napoli, Bologna, Torino și Roma.
De duminică, 1 noiembrie, Belgia intră în carantină timp de o lună, pe fondul înmulțirii numărului de cazuri de coronavirus, în al doilea val al pandemiei care lovește puternic Europa.
Măsura a fost luată pe fondul lipsei de personal medical şi a paturilor de la ATI. Spitalele şi laboratoarele de testare şi-au depăşit capacitatea, dincolo de limitele lor, arată Mediafax. Se închid magazinele neesenţiale și se limitează drastic libertatea de a vizita familia și prietenii.
Şcolile vor rămâne de asemenea închise, timp de două săptămâni.
Restricţiile pe timpul nopţii erau deja în vigoare, iar barurile şi restaurantele au fost închise încă de la începutul acestei luni.
Franța se află de vineri în carantină națională, iar în Germania, de luni, 2 noiembrie, intră de asemenea în vigoare o serie de măsuri antiepidemice drastice, menite să limiteze contactele sociale și implicit răspândirea pandemiei de coronavirus. În Franța, președintele Emmanuel Macron a declarat, vineri, că rezultatele carantinei vor fi examinate după două săptămâni, iar dacă numărul de noi infectări scade s-ar putea redeschide toate magazinele. Pentru moment, funcționează numai cele esențiale.
### Vezi și... ### Mai multe guverne europene au decis să revină, total sau parțial, la măsura carantinei naționaleSpania a decis prelungirea stării de urgență sanitară, ceea ce dă autorităților regionale posibilitatea de a impune restricții la nivel local.
Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a anunțat sâmbătă un „lockdown” parțial, începând de marți, pentru combaterea celui de-al doilea val de COVID-19, cu restricții de circulație pe timp de noapte și închiderea pentru o lună a barurilor, restaurantelor și sălilor de sport în nordul țării și regiunea Attica, ce include capitala Atena.
### Vezi și... ### Marea Britanie, a treia țară europeană care va intra în carantină naționalăȘefa Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, și cancelarul german Angela Merkel spun că granițele interne ale Uniunii Europene nu trebuie închise pentru transportul de bunuri, în ciuda creșterii vertiginoase a numărului de infectări cu Covid-19 pe continentul european. Iar joi, după summitul online al Uniunii Europene, von der Leyen a asigurat că toate țările membre vor primi în același timp și în aceleași condiții vaccinul anti-Covid, când va fi pe piață.
În Rusia erau anunțate sâmbătă peste 18 mii de noi cazuri de coronavirus, aducând totalul la peste 1 milion 600 de mii. Vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului declara că în toate regiunile din țară este penurie de doctori în lupta cu pandemia.
Iar joi, președintele Vladimir Putin anunța că producția în masa a vaccinului anti-Covid, autorizat deja în Rusia din august, este încetinită de lipsa de echipament. Se relata în presă că și testele în masa a vaccinului din așa-numita fază 3 au fost suspendate din lipsă de echipament. Tot Putin asigura joi că în Rusia nu se va impune o carantină națională pentru că măsurile antiepidemice, luate la nivel local sau regional, vor fi eficiente, permițând și continuarea activității economice.
### Vezi și... ### Rusia speră să înregistreze al doilea potențial vaccin anti-COVID în octombrieUngaria și Polonia au înregistrat noi numere record de infectări cu coronavirus, în timp ce Slovacia este prima țară europeană care a lansat un program de testare a întregii populații, de la 10 ani în sus. Campania va dura două săptămâni.
În Polonia, numărul de cazuri noi crește constant de cinci zile, s-au înregistrat 280 de noi decese legate de Covid-19 iar peste 16 mii de bolnavi sunt tratați în spital.
Cu toate acestea, zeci de mii de polonezi au continuat să protesteze împotriva recentei decizii a Curții Constituționale de a interzice aproape total avortul. Autoritățile au încercat în zadar să pună capăt protestelor, invocând pandemia de coronavirus.