România se confruntă „destul de des” cu provocări venite dinspre Rusia, a spus ministrul apărării,Mihai Fifor. Declarația oficialului român vine după ce săptămâna trecută avioanele britanice militare (Typhoon) care operează la baza aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța au reacționat prompt la prezența unui bombardier rusesc (Su-24 FENCER) suspectat că se îndrepta spre spațiul NATO din Marea Neagră.
Your browser doesn’t support HTML5
La aeroportul Kogălniceanu se află de aproape patru luni patru avioane de vânătoare din Royal Air Force și 160 de militari britanici, care împreună cu piloții români fac misiuni de poliție aeriană în cadrul operațiunii NATO de întărire a securității la granița estică a Alianței.
Fifor a explicat că Rusia testează capacitatea de intervenție a NATO în spațiul aerian autohton și că provocările rusești se intensifică de fiecare dată când România găzduiește operațiuni NATO de recunoaștere și descurajare. El susține de asemenea că România ar fi pregătită „să facă față oricărei amenințări” sau provocări în această zonă, atât pe mare, cât și în aer.
Provocările Rusiei s-au întețit după anexarea Crimeei de Federația Rusă în 2014, mai spune ministrul român al apărării, adăugând că Moscova vrea să demonstreze că poate controla întregul bazin al Mării Negre.
Întâmplător sau nu, declarațiile oficialului român vin în continuarea anunțului președintelui Vladimir Putin că marina militară rusă va achiziționa până la sfârșitul anului 26 de nave de război.
Șase dintre acestea se vor adăuga arsenalului maritim din Sevastopol, potrivit lui Alexander Moiseev, comandantul Flotei Mării Negre.
Ministrul Fifor a lansat la rândul lui știrea că România va face în septembrie plata pentru al doilea sistem Patriot: un sistem de apărare sofisticat, de tip sol-aer, care poate fi folosit împotriva unui atac cu rachete balistice sau de croazieră. În plus, a mai precizat el până la sfîrșitul lui 2018 vor mai fi recepționate 36 de transportoare blindate Piranha5. Toate fac parte din planul de achiziții pe termen mediu în care Bucureștiul va investi în total cam 10 miliarde de dolari.
Ambasadorul român la Washington, George Maior a anunțattot pentru luna septembrie o vizită a ministrului Fifor în Statele Unite pentru a discuta oferta României de a găzdui o bază militară americană permanentă.
Militarii Statelor Unite folosesc deja aeroportul militar Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, iar în sudul țării la Deveselu există, scutul de apărare antirachetă, de care Rusia se plânge de mai multă vreme, socotindu-l o posibilă armă de atac împotriva sa.
NATO a precizat de mai multe ori că e vorba despre o umbrelă defensivă, dar marți seară ministrul român al Apărării a vorbit despre „rachetele balistice” de la baza americană Deveselu, care n-au cum să-l „încânte” pe Vladimir Putin.
Rachetele balistice pot purta inclusiv încărcătură nucleară și ating ținte de până la 5000 de kilometri.
Miercuri, Mihai Fifor a revenit spunând că a fost o eroare „de interpretare”.
Firește că România nu poate fi o amenințare pentru Rusia, dar șicanele de care are parte la Marea Neagră îi pun probleme, mai cu seamă că puterea militară rusească de la Pontul Euxin nu are rival. Statele riverane la Marea Neagră care sunt aliate NATO n-au fost în stare să-și alcătuiască o flotă de război comună, iar Aliaților le va fi foarte greu să apere zona, devreme ce pot traversa Strâmtorile doar în condițiile restrictive ale Convenției de la Montreux. Rusia ar vrea să-și reia influența pierdută în Europa de Est și încearcă prin toate mijloacele să-și atingă acest scop, de la propagandă, la intimidarea militară.
Întreaga regiune se înarmează, chiar dacă în viitorul imediat este improbabil un război fierbinte. Premierul ungar, Viktor Orban care a enunțat în programul său de până în 2030 consturirea unei noi armate, i-a propus României armonizarea politicilor de apărare și dezvoltarea în comun a capacităților militare. Deocamdată nu a primit niciun răspuns, fiindcă militarii români sunt îngrijorați mai degrabă de ceea ce se întâmplă la Marea Neagră, decât de ambițiile statelor din Europa Centrală.