Your browser doesn’t support HTML5
Decizia Guvernului de la Chișinău de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persoana non grata a fost printre cele mai comentate subiecte politice din această săptămână.
Este pentru prima dată când Republica Moldova declară o oficialitate de rang înalt din Rusia persona non grata, fapt ce a stârnit un interes sporit și în presa internațională.
Rogozin a fost declarat indezirabil în R.Moldova după ce a făcut mai multe comentarii ofensatoare la adresa Chișinăului, a spus ministrul moldovean de axterne, Andrei Galbur.
Veaceslav Berbeca, expert la Institutul Viitorul nu exclude ca această decizie să fie urmată de reacții cu mult mai dure din partea Rusiei:
„Prin gura lui Rogozin dar și a altor oficialități au fost anunțate anumite măsuri care ar putea fi luate împotriva Republicii Moldova, drept răspuns la declararea lui Rogozin persoană non grata. Dacă vă aduceți aminte, s-au referit și la faptul că în Rusia lucrează foarte mulți cetățeni ai Republicii Moldova, au fost invocate și alte probleme de ordin econonimc cu care ar putea să se confrunte Republica Moldova etc.”
După încercarea eșuată a lui Rogozin să ajungă în Moldova săptămâna trecută, dar și după declararea lui persona non grata, se pare că relațiile dintre guvernul moldovean și Kremlin nu trec printr-o perioadă prea ușoară, mai observă Berbeca.
Totuși, mai spune el, asta nu înseamnă că președintele pro-rus Igor Dodon va întâmpina dificultăți în comunicarea sa cu Moscova. Mai mult, Veaceslav Berbeca crede că Igor Dodon ar putea încerca să speculeze pe marginea unor astfel de momente, în prag de campanie electorală pentru alegerile din anul viitor:
„Nu este exclus ca aceasta deteriorare a relațiilor, care ar putea să fie dupa declararea lui Rogozin persoană non grata, ar putea fi folosită de către ruși dar și de către Igor Dodon în folosul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.”
Președintele Igor Dodon va încerca să recupereze sâmbătă întâlnirea ratată de săptămâna trecută cu Dmitri Rogozin.
Întrevederea este programată la Teheran, acolo unde Igor Dodon va participa la ceremonia de învestire a preşedintelui iranian.
Igor Dodon a plecat în Iran după ce săptămâna aceasta a petrecut-o în Grecia, alături de mai mulți membri și simpatizanți ai Partidului Socialiștilor.
Nici de această dată, nu a fost foarte clar cine a acoperit cheltuielile de călătorie ale președintelui.
Am discutat despre acest subiect cu Lilia Zaharia, jurnalistă la portalul Moldovacurata.md :
„Atunci când vedem că un șef de stat se plimbă de mai multe ori în stațiuni luxoase sau zone costisitoare, publicul ar trebui să-și pună întrebarea de unde are demnitarul aceste sume de bani, în contextul în care venitul familiei este mic, în comparație cu costurile pe care le are atunci când pleacă în diferite deplasări.”
Europa Liberă: Dacă sunt bani proveniți din surse private, așa cum de multe ori răspund oficialii?
Lilia Zaharia: „Inclusiv că sunt obținuți din salarii, afaceri sau alte metode private, așa cum le numesc politicienii... atunci când este vorba de o persoană publică, ea nu trebuie să se eschiveze de la prezentarea veniturilor, dar totodată să ne spună și care este schimbul, cum a avut loc negocierea cu aceste persoane private pentru a intra în posesia anumitor beneficii scumpe. Ne dăm seama că o vacanță nu este dată gratuit unui oficial. Atunci când se ascund anumite aspecte... de unde vin banii și cum au fost obținuți, atunci este vorba de probleme de integritate.”