Linkuri accesibilitate

Valentin Dediu: „Mă aştept la înrăutăţirea situaţiei din ţară, încurajată de Rusia” (VIDEO)


Valentin Dediu: „Mă aştept la înrăutăţirea situaţiei din ţară, încurajată de Rusia”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:26:47 0:00

Interviu cu fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate.

Fostul şef interimar al SIS crede că Moscova ar putea recurge la sancţiuni împotriva Republicii Moldova, urmare a deciziei guvernului de la Chișinău de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persoană indezirabilă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:20:40 0:00
Link direct

Europa Liberă: V-am invitat să discutăm despre această decizie, adoptată de către Guvernul de la Chișinău, declarându-l persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Din 2011, la indicația domnului Putin, el a ajuns să fie și reprezentantul Federației Ruse pentru Transnistria. Dvs. cum vedeți acest gest făcut de Cabinetul de Miniștri?

Valentin Dediu: „Rogozin, viceprim-ministrul, merita să fie taxat, să i se spună lui că nu procedează corect vizavi de o republică independentă și suverană. Ultimele acțiuni pe care le-a întreprins Rogozin față de Republica Moldova, în ultimii ani, lasă multe semne de întrebare – dacă el era numit și își îndeplinea cu succes misiunea de reglementare a conflictului, dar nu de întărire a regimului separatist.”

Europa Liberă: Republica Moldova a știut că el a luptat în ’92 cu arma în mână de partea regimului secesionist împotriva unui stat, Republica Moldova. Despre asta chiar el a declarat.

Valentin Dediu: „Da, a știut. Și atunci…”

Europa Liberă: De ce l-a acceptat?

Valentin Dediu: „Deseori, conducerea republicii spunea: Nu trebuie să-i supărăm pe ruși, mai bine să cedăm, mai bine să plecăm capul, fiindcă avem multe probleme economice, financiare, de altă natură să soluționăm împreună cu Federația Rusă și nu e bine să ne certăm cu Federația Rusă. Așa și este.”

Europa Liberă: Dar capul plecat nici soarele nu l-a văzut în relația dintre Chișinău și Moscova?

Valentin Dediu: „Așa e, așa e! De aceea, greșeala care a fost făcută atunci, ea dă de știre și astăzi. Dar acum suntem în situație și trebuie să vedem care vor fi consecințele acestei decizii.”

Europa Liberă: Va fi un război politic, economic între cele două state?

Valentin Dediu: „Că vor fi luate niște măsuri drastice vizavi de Republica Moldova, nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Ei, dacă au promis, vor face. Care vor fi…”

Europa Liberă: Deci, ca răspuns concret, ce ar putea să ia Moscova în calcul?

Valentin Dediu: „Ce ar putea? Este greu astăzi de prevăzut și mie îmi este greu azi să spun ce va fi, însă, în linii generale, aș spune așa: Cred că imediat a fost dată indicația unui grup anumit de persoane din Moscova, din Kremlin sau din alte instituții, în special, din Ministerul Afacerilor Externe și administrația președintelui, care studiază care măsuri ar fi necesar să fie luate împotriva Republicii Moldova, însă de la aceasta are de câștigat numai Rogozin.”

Europa Liberă: De ce credeți că doar Rogozin ar avea de câștigat?

Valentin Dediu: „De ce? Fiindcă, în ultimul timp, în formatul „5+2”, practic, Federația Rusă nu a avut succes. Toate măsurile care au fost propuse de către ei nu s-au realizat. S-a propus ca automobilele să circule liber cu numere transnistrene. Nu s-a realizat. S-a propus ca toate instituțiile să primească diplome din Chișinău. Nu s-a realizat. Să fie recunoscute, și cei care învață în instituțiile de învățământ din Transnistria să aibă dreptul, cu document din Republica Moldova, să învețe în altă parte. Mai mult ca atât, situația economică în Transnistria este foarte și foarte grea. Rogozin de mai mult timp venind în Moldova, mai mult se afla în Tiraspol și a promis foarte multă susținere, foarte multe investiții.”

Europa Liberă: Dar el a și ajutat să ajungă ajutorul umanitar în proporții destul de mari?

Valentin Dediu: „A ajutat, a ajutat! De regulă, era susținut regimul mai mult. Vedem că bugetul din Transnistria este în minus foarte mare, un deficit de 70 la sută a bugetului. Cu jumătate de an în urmă, ei cereau 30 de milioane, mi se pare că de dolari sau trei miliarde careva… Astăzi am auzit altă cifră. Mai mare. Acum vedem…”

Europa Liberă: Știți care e paradoxul, domnul Dediu? Că în Republica Moldova instituțiile statului înțeleg în mod diferit cum trebuie să fie gestionată relația cu Federația Rusă. Guvernul și Parlamentul înțeleg într-un fel, iar instituția prezidențială – cu totul în alt fel. Igor Dodon a reacționat bolnăvicios, după ce s-a luat această decizie în cadrul Cabinetului de Miniștri – de a-l considera persoană indezirabilă pe Rogozin în Republica Moldova. Ce va fi mai departe? De partea cui va fi Moscova – de partea Președinției, de partea altora?

Valentin Dediu: „Evident că nu este bine și pentru mine, ca cetățean al Republicii Moldova, mă simt foarte rău când în structurile puterii de stat nu au aceeași viziune pe anumite probleme strategice pentru Republica Moldova. Faptul că președintele Dodon a învinuit Guvernul că este la cheremul altui stat și se conduce de indicațiile din exterior, asta este, totuși, foarte rău…”

Europa Liberă: Și chiar a numit Statele Unite ale Americii, că Guvernul ar fi marioneta SUA.

Valentin Dediu: „Și vreau să spun că niciodată în activitatea mea de câți ani am fost în Serviciul de Informații și Securitate, având relații de cooperare atât cu Federația Rusă, cu serviciile speciale, cât și cu serviciile speciale din Statele Unite, nu am observat și nu am avut nicio informație că Statele Unite ar fi sfătuit Moldova să înrăutățim relațiile. Din contra, ei au spus că noi trebuie să avem relații foarte bune cu Federația Rusă, fiindcă suntem pe același continent, suntem aproape, mulți cetățeni de-ai noștri activează acolo. Ce va fi? Eu, totuși, cred că situația în relațiile cu Moldova vor fi înrăutățite din partea Federației Ruse. Deci, inițiativa va veni din partea Federației Ruse. Pe mai multe aspecte. Posibil, acele probleme care au fost discutate în cadrul Comisiei economice, unde este copreședinte Rogozin și copreședinte este ministrul Economiei din Republica Moldova, acele probleme vor fi stopate și din contra pot să fie înrăutățite. Cred că vor fi niște măsuri de embargou față de legumele și fructele din Republica Moldova. De ce nu, și față de vinul nostru? Și de la aceasta are de pierdut atât economia Republicii Moldova, cetățenii Republicii Moldova, cei care produc, cât și cetățenii din Federația Rusă, fiindcă majoritatea din ei cunosc gustul fructelor și legumelor noastre, al vinului nostru care a devenit, în ultimul timp, foarte și foarte calitativ și foarte gustos.”

Europa Liberă: Dar credeți că Rusia nu ar putea să-i găsească un înlocuitor domnului Rogozin, pentru ca să fie continuată cooperarea dintre Chișinău și Moscova?

Valentin Dediu: „Nici nu am îndoieli că nu va fi găsită o altă persoană, fiindcă, oricum ar fi, nu se oprește viața la o singură persoană, Rogozin, sau să fi fost altul. Practica noastră de toate zilele ne-a demonstrat că nu persoana hotărăște relațiile. Când aveam noi conflictul în faza activă cu Transnistria, spuneam că, uite, Smirnov este de vină, că el face… Și atunci, mi-am pus întrebarea: Dacă nu era Smirnov, nu se întâmpla tot același lucru? Tot aceleași lucruri au avut să se întâmple. Asta este o politică.”

Europa Liberă: Dar de fapt, pe moment, Dmitri Rogozin, ca vicepremier al Federației Ruse, se răzbună pe Republica Moldova sau pe unul dintre politicienii influenți de la Chișinău și numele lui e Vladimir Plahotniuc, pentru că el în interviuri a vorbit anume despre această persoană?

Valentin Dediu: „Posibil este. Eu am auzit și această versiune. Îmi este greu să spun: așa este sau nu. Însă, în fine, totuși, relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă au de suferit. Expulzarea celor cinci diplomați și anunțarea lor ca persona non grata nu a fost legată cu aceasta. Deci, aici noi vedem mai mult niște acțiuni din partea Federației Ruse, care nu corespund cu viziunile noastre, în primul rând, și nu corespund tratatelor internaționale. Vedeți, când i-au reținut în flagrant și au spus că timp de șapte zile ofițerul trebuie să plece și vă prevenim că la ceremonie în Transnistria nu trebuie să plece șeful misiunii…”

Europa Liberă: …atașatul militar.

Valentin Dediu: „…atașatul militar, da, nu trebuie să plece. Ei au ignorat. Deci, ignorarea acestor sfaturi este o sfidare a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar și ambasadorul rus a mers în stânga Nistrului?

Valentin Dediu: „Și ambasadorul merge. Deci, a fost o situație în Republica Moldova când s-a luat o decizie ca orișice deplasare a ambasadorilor, a corpului diplomatic al oricărei țări care este prezentă în Republica Moldova și din exterior să fie coordonată cu Ministerul de Externe al Republicii Moldova. Și a fost o mare și o mare învălmășeală, protest din partea Federației Ruse, în primul rând, dar mai mult ei le ațâțau pe alte ambasade să facă boicot, să spună că Republica Moldova încalcă drepturile internaționale ș.a.m.d., pe când ei pleacă singuri. Deci, nesupunerea când autoritățile Republicii Moldova previn: Nu este convenabil de realizat această măsură… Nu, ei din contra, realizează! Faptul că a fost reîntors Rogozin din zbor, pentru asta el s-a bucurat, eu cred că, fiindcă avea motiv să spună că, uite, eu nu pot să vin în Transnistria, fiindcă moldovenii nu-mi ajută. Acum ce poate să se mai întâmple? Poate să se întâmple că în formatul „5+2”aceste ședințe să nu mai aibă loc, și de vină vor fi moldovenii, Chișinăul.”

Europa Liberă: De atâta că i-au interzis lui Rogozin să ajungă în Republica Moldova?

Valentin Dediu: „Nu de atâta.”

Europa Liberă: Și l-au declarat persona non grata?

Valentin Dediu: „De aceea că vor spune că, uitați-vă, moldovenii nu-i permit persoanei care este responsabilă…”

Europa Liberă: Domnul Rogozin nu reprezenta Rusia în formatul de negocieri „5+2”.

Valentin Dediu: „Dar el este reprezentantul președintelui pentru reglementarea…”

Europa Liberă: Pentru Transnistria?

Valentin Dediu: „Pentru Transnistria. Mai mult ca atât, vor învinui că reglementarea conflictului este imposibilă astăzi, fiindcă Chișinăul este de vină. Mă aștept la înrăutățirea situației în interiorul republicii. Deci, vor apărea mai multe elemente negative, de revoltă. Ce poate să fie? Transnistrenii vor avea o poziție mai dură în comunicarea cu autoritățile Republicii Moldova; în stânga Nistrului, probabil cel mai mult va fi că școlile cu predare în limba română vor avea mari probleme să înceapă anul de studii. Am auzit de acum că pământul care le aparține aici, la Dubăsari, le aparține cetățenilor moldoveni, va fi privatizat și ei nu vor avea acces. Este de așteptat ca să se ridice unele persoane, mai mult extremiste din Găgăuzia. Același, îl numesc, Burgudji Ivan, care până acum tace. Eu cred că degrabă trebuie să apară și el în… Deci, eu văd o agravare a situației înăuntrul Republicii Moldova, dictată, susținută și încurajată din exterior și, în special, de Federația Rusă.”

Europa Liberă: Și finalitatea acestui scenariu despre care vorbiți Dvs. la ce ar putea să aducă?

Valentin Dediu: „Asta va aduce la schimbarea eșichierului politic din Republica Moldova. Eu cred că în viitorul apropiat vor apărea mai multe materiale compromițătoare, și nu numai, care vor…”

Europa Liberă: La adresa liderilor politici?

Valentin Dediu: „La adresa liderilor politici din Republica Moldova și, în special, a Partidului Democrat și celor de la guvernare. Așa cum a apărut și acum și a fost dezbinată clasa politică din Republica Moldova. Vor apărea mai multe. Și materiale care pot sta probă la unele dosare penale, care vor fi transmise prin anumite persoane din anturajul Partidului Socialiștilor. Scopul principal este ca alegerile din anul viitor să fie câștigate de către un partid pro-rus și puterea în Republica Moldova – prezidențială, legislativă și executivă – să aparțină acestor forțe care vor asculta ce va spune Moscova.”

Europa Liberă: Lăsați să se înțeleagă că pe mai departe Igor Dodon și Partidul Socialiștilor ar putea să se bucure de cel mai mare sprijin din partea Rusiei aici, în Republica Moldova?

Valentin Dediu: „Ei și până acum au avut cel mai mare sprijin și după cum vedem, și sprijinul este din partea Federației Ruse, și susținerea poziției Federației Ruse de către acest partid și de către Igor Dodon.”

Europa Liberă: Și această divizare a societății, devenind mai pronunțată, ar putea să arunce Moldova într-o situație de destabilizare?

Valentin Dediu: „Într-o situație de destabilizare, unde nu vor veni investiții din exterior, unde starea economică va deveni mai precară și pot să apară niște conflicte înăuntrul Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dar ce sugestii ați avea Dvs. – în jurul cărei idei să se unească acum cetățenii, pentru că crește frica, crește teama că ar putea să escaladeze situația?

Valentin Dediu: „Știți, cetățenii astăzi sunt puși într-o situație dificilă. Ei obțin informația de la posturi de televiziune și radio și o iau ca informație veridică. Deci, lor le este foarte greu. Oamenii care au fost în politică, care au fost la anumite posturi în conducerea republicii greu se descurcă în lupta aceasta între partide, care există astăzi, dar cei de la țară iau de bază acea informație care este difuzată. De aceea este necesar…”

Europa Liberă: Domnul Dediu, spuneți-ne clar – Rusia e capabilă să schimbe vectorul politicii externe a Republicii Moldova?

Valentin Dediu: „Astăzi este capabilă. Eu cred că astăzi este capabilă. Cu o singură condiție va fi incapabilă – cu condiția ca forțele democratice din Republica Moldova să se așeze la masa de negocieri, să explice care este beneficiul vectorului european, să lucreze din casă în casă, cu fiecare persoană și să-i explice că lupta cu corupția și cei care au fost la conducere până astăzi, până în 2015, după 2015, acestea sunt niște elemente corupte și asta nu este politica instituțională a anumitor partide, adică, nu partidele au politica să fie corupte, dar sunt anumite elemente din partid și acum merge o curățare a partidelor și toți care rămân astăzi în funcții vor activa bine, în interesul poporului. Și aceste partide care sunt astăzi și la guvernare, și în opoziție, ele trebuie să câștige încrederea populației ca să fie votate.”

Europa Liberă: Rolul coloanei a cincea, despre asta se discută foarte mult acum în societatea moldavă. Iată, cum să înțeleagă adevăratul rol al acestor agenți ai altor state, în primul rând, ai Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova?

Valentin Dediu: „Tot timpul, coloana a cincea a avut în spate un stat sau o politică care o conducea. Și coloana a cincea a fost susținută și financiar, și material, și din toate punctele de vedere.”

Europa Liberă: Dar ei sunt infiltrați și în instituțiile statului, și în…

Valentin Dediu: „Ei nu sunt infiltrați, ei n-au fost infiltrați. Ei există aici, ei există de mai mult timp. Asta ne vorbește încă o dată de faptul că agitația și propaganda din Uniunea Sovietică au fost la cel mai înalt nivel. Practic, aceste persoane au rămas prizonieri ai acestei propagande. Și este foarte greu să-i întorci în alt vector și, în special, pe cei de la țară, care foarte puțin au informație. Și coloana a cincea trebuie…”

Europa Liberă: Ea ruinează statalitatea Republicii Moldova?

Valentin Dediu: „Ruinează, da, dacă luăm anumiți vectori. Vectorul european este cel mai corect vector în dezvoltarea Republicii Moldova. Dacă ei subminează acest vector, deci, ei ruinează și Moldova.”

Europa Liberă: Domnul Dediu, dar vă dați prea bine seama că Rusia n-o să facă un pas înapoi, să cedeze influența din această zonă, unde-i situată și Republica Moldova?

Valentin Dediu: „Rusia astăzi, în condițiile în care ne aflăm noi și, reieșind din ceea ce spune Federația Rusă și conducerea Federației Ruse, ar fi cazul ca ei să cedeze și ar avea mai multă simpatie din partea populației Republicii Moldova, dacă ar face acest lucru. Dacă ne-ar permite să ne dezvoltăm noi singuri – cu greșeli, cu anumite abateri, dar noi singuri să ne descurcăm cu problemele care sunt, fără să ne influențeze, fără să susțină extremiștii din Republica Moldova. Vedeți, când se pune întrebarea de retragere a forțelor militare, imediat suntem dușmani, fasciști ș.a.m.d. Când propunem să înlocuim forțele pacificatoare, nu, ei stau acolo, nu doresc. Și iarăși suntem numiți cu diferite vorbe.”

Europa Liberă: Dar șantajul economic poate fi aplicat și pe mai departe? Dacă revenim și ne amintim declarațiile pe care le făcea Dmitri Rogozin cu altă ocazie, spunea că nu uitați că vine iarna și ați putea să înghețați.

Valentin Dediu: „Asta este. Conducerea republicii ar trebui să vadă ce contracte avem, în special, pe segmentul energetic, cu gazele, fiindcă aici suntem mai vulnerabili. Pentru mulți este semnul de întrebare – de ce tocmai în 2019 se construiește al doilea gazoduct Iași-Chișinău? De ce nu mai repede se va face acest lucru? De ce până astăzi nu suntem conectați la energia electrică din România, de la Cernavodă? Deci, sunt foarte multe întrebări. Și iată aici cred că cum Federația Rusă, v-am spus că cred că a fost o indicație, de acum un grup de experți lucrează cum să ne facă niște probleme, așa și în Republica Moldova, Guvernul ar trebui să convoace un grup de experți, să determine care sunt vulnerabilitățile și pericolele pentru economia noastră și să luăm măsuri de prevenire. Să nu ajungem în decembrie când nu vom avea gaz, când nu vom avea energie electrică, când cu stocuri de producție de-a noastră vor fi pline depozitele ș.a.m.d.”

Europa Liberă: În câteva zile, Dmitri Rogozin, vicepremierul rus, va merge la Teheran, acolo unde va fi și Igor Dodon, ca și președinte, la învestirea președintelui iranian. Ce vor discuta ei, după ceea ce s-a întâmplat, declarându-l persona non grata pe Dmitri Rogozin?

Valentin Dediu: „Cred că vor discuta poziția Guvernului nostru, vor fi numiți cu diferite cuvinte acolo și unul, și altul. Cred că vor accepta aceste cuvinte, dar cel mai probabil, vor discuta pașii pe viitor care ar fi să-i întreprindă Igor Dodon, așa să fie coordonați cu cei de la Moscova și mă aștept că în viitorul apropiat să mai fie invitate și din Republica Moldova unele persoane, care stau în umbră, care tot vor primi niște indicații din anumite regiuni. Cei din Tiraspol numaidecât vor pleca la Moscova să primească indicații ce ar trebui să mai facă.”

Europa Liberă: Dar cum credeți, de ce și ce îl face pe Igor Dodon să apere mai mult interesele Federației Ruse în Republica Moldova, decât ar apăra interesele naționale?

Valentin Dediu: „Devotamentul și cuvântul care a fost dat cred că față de conducerea din Moscova îl fac astăzi să meargă în acea direcție. Niște presupuneri s-ar putea de avut că, totuși, asta nu este numai voința lui Dodon, presupun, asta e o presupunere, el nu este liber în acțiunile sale. Este cred că șantajabil pe anumite poziții; este șantajabil și de aceea el merge în direcția aceea.”

Europa Liberă: Și cetățenii înțeleg acest lucru?

Valentin Dediu: „Cred că nu. Așa cum cetățenii nu înțeleg și alte guverne care au fost până acum, altă conducere care nu avea o poziție mai statală față de anumite acțiuni, care veneau din partea Federației Ruse și care erau în detrimentul atât economic, cât și în detrimentul securității naționale a Republicii Moldova.”

XS
SM
MD
LG