Partidul Socialiștilor mai are o ședință internă vineri pentru a decide definitiv asupra pașilor de mai departe, sugerând între timp că o înțelegere pentru formarea Guvernului cu Partidul Democrat nu este posibilă. Dar cum se vede impasul postelectoral moldovean de la Moscova și București?
Your browser doesn’t support HTML5
Chiar dacă șeful statului, Igor Dodon, a dezmințit că s-ar confrunta cu presiuni din partea Kremlinului pentru a se opune unei coaliții între aliații săi socialiști și democrații lui Vlad Plahotniuc, politologul Victor Josu, stabilit de mai mulți ani în capitala Rusiei, spune că revenirea președintelui la Moscova nu este întâmplătoare și că Kremlinul ar avea mai multe așteptări:
Victor Josu: „Moscova așteaptă să vadă ce efect vor avea investițiile pe care le-a făcut atât în președintele Igor Dodon, cât și în Partidul Socialiștilor, al cărui lider este Dodon. Și au fost investiții nu puține, au fost investiții de imagine – numai întâlnirile cu președintele Putin cât fac! –, au fost investiții mediatice, vreo trei posturi de televiziune; s-au oferit și posibilități de a pune în mișcare niște scheme economice legate de exportul în Rusia a producției agricole moldovenești și investiții de altă natură, gen KAMAZ-uri și nu numai. Va să zică, acum rușii vor să vadă efectul de la toate acestea. El care va fi? Deși, dacă pornim de la realitățile din Republica Moldova, eu zic că degeaba mai vor.
Efectul maximal pe care l-ar putea avea la ora actuală Moscova de la toate aceste investiții ar putea fi, ipotetic vorbind, niște alegeri parlamentare anticipate, la care, așa pare la prima vedere, socialiștii moldoveni vor obține un scor mai mic decât cel pe care l-au obținut la 24 februarie. Lucru, apropo, pe care l-a confirmat și Dodon. Concluzia la care ajung eu este că investițiile făcute de Moscova în Igor Dodon și în Partidul Socialiștilor din start erau sortite eșecului.”
Europa Liberă: Vlad Bătrâncea, unul din exponenții Partidului Socialiștilor, a spus astăzi, după ce au început discuțiile cu deputații blocului ACUM, că, în cazul în care dialogul dintre cele două formațiuni va eșua, atunci, cel mai probabil, vor fi alegeri parlamentare anticipate. Asta înseamnă că PSRM nu discută cu PD?
Victor Josu: „Și Bătrâncea, și Ceban, și Greceanîi pot spune orice, dar situația este de așa natură că noi vedem cum se zbate în prezent liderul lor, Igor Dodon. Iată și azi se vorbește că este la Moscova, ieri a fost în Belarus, câteva zile în urmă iarăși a fost la Moscova. Deci putem presupune că dânsul încearcă totuși să convingă factorii de aici, de la Moscova, că o coaliție eventuală a socialiștilor cu democrații ar fi, poate, răul cel mai, cel mai, cel mai, cel mai mic. Însă sunt și alți factori care deja nu depind nici de Dodon, și sunt pozițiile de aici, inclusiv vizavi de Plahotniuc. În ceea ce privește alegerile anticipate, eu zic că da, îi posibil să se ajungă la ele.”
### Vezi și... ### Alegerile anticipate, laitmotivul invitațiilor la dialogul fără dialog din ultimele zileEuropa Liberă: O coaliție PSRM-PD o excludeți sau are șansă la viață această idee?
Victor Josu: „Eu cred că, cel puțin deocamdată, această coaliție este lucrul cel mai posibil, cel mai probabil.”
Europa Liberă: Și cine pierde, și cine câștigă, dacă se face o majoritate democrato-socialistă?
Victor Josu: „Eu cred că nu PSRM-ul va fi prima vioară în această coaliție, nu socialiștii vor fi. Oricum se menține regimul de stat capturat, în care rolul principal îl va juca Partidul Democrat și liderul acestuia, Vladimir Plahotniuc.”
De peste Prut, politologul Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice la Universitatea din București, spune că România ar fi pierdut interesul pentru situația politică din Republica Moldova:
Radu Carp: „Spre deosebire de momentele în care se discuta foarte intens formarea coaliției Alianța pentru Integrare Europeană, de mai multe ori, și unde existau declarații ale liderilor politici de la București, existau și inițiative din partea mass-media, astăzi pare că există un dezinteres foarte pronunțat în legătură cu instabilitatea politică din Republica Moldova. Practic, subiectul lipsește de pe agenda decidenților politici.”
Europa Liberă: Atunci când se vorbește despre scenariile postelectorale, se acreditează două idei: fie că se formează o majoritate parlamentară, dar nu se știe cine cu cine, ori se ajunge la alegeri anticipate. Dvs. care scenariu credeți că ar fi mai cu șansă?
Radu Carp: „În primul rând, este scenariul alegerilor anticipate, dar niciun partid nu dorește, de fapt, alegeri anticipate, pentru că asta înseamnă cheltuieli în plus. Problema este că partidele sunt incompatibile unele cu altele. Socialiștii sunt incompatibili cu democrații, pentru că așa li s-a trasat directiva de la Moscova și vor să realizeze un obiectiv cât mai aproape de dorințele Kremlinului, socialiștii sunt incompatibili și cu cei din ACUM; s-a văzut foarte clar, pe orientările geopolitice există diferențe foarte mari. Deci, practic, nu există niciun fel de alianță posibilă decât printr-o negociere foarte îndelungată, iar interesul Partidului Democrat este tocmai să se mențină actuala instabilitate, pentru că în definitiv ei rămân la guvernare.
### Vezi și... ### Primarii și criza politicăDeci, partidul respectiv e singurul care poate să forțeze negocierile respective, or, dacă acest partid nu are acest interes și preferă această situație, nici nu cred că se va debloca prea curând.”
Europa Liberă: Credeți că acum în Republica Moldova totul depinde de vrerea și puterea dlui Vladimir Plahotniuc?
Radu Carp: „Nu! Totul în Republica Moldova depinde de capacitatea de negociere a partidelor, capacitatea de a recunoaște un anumit scop comun; asta lipsește din actualele negocieri – ideea că există un scop comun al Republicii Moldova dincolo de partide și dincolo de opiniile liderilor lor...”
Europa Liberă: Dar care ar trebui să fie acest scop comun?
Radu Carp: „Păi, scopul comun este foarte simplu. Republica Moldova nu are deocamdată - și nu are pe termen lung - alternativă la integrarea europeană, nu există din punct de vedere economic alternativă la integrarea europeană.”