Proiectul de lege a fost discutat, pe 8 aprilie, la consultările publice organizate de comisia juridică numiri și imunități din Parlament.
Potrivit proiectului, în preambulul Constituției ar urma să fie introduse două sintagme: „reconfirmând identitatea europeană a poporului Republicii Moldova” și „declarând integrarea în Uniunea Europeană obiectiv strategic al Republicii Moldova”.
De asemenea, Constituția ar putea fi completată cu un compartiment nou – „Integrarea în Uniunea Europeană”. Acesta prevede că „aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se stabilește de Parlament prin lege organică”, iar, după aderare, reglementările obligatorii ale uniunii vor avea prioritate față de legile naționale.
Președinta comisiei, deputata PAS Veronica Roșca, a explicat că, în decurs de 10 zile, Curtea Constituțională urmează să dea un aviz dacă acest proiect corespunde rigorilor necesare. Ulterior, Parlamentul o să adopte o hotărâre privind inițierea referendumului în baza acestui proiect. După aceasta, cetățenii vor avea la dispoziție șase luni pentru a lua cunoștință de prevederile proiectului și a decide dacă îl susțin sau sunt împotrivă.
- Te-ar putea interesa și: Dincolo de știri | Care sunt riscurile organizării referendumului despre UE
Proiectul de modificare a Constituției va intra în vigoare în ziua în care în Monitorul Oficial va fi publicată hotărârea Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului.
„Acest instrument, numit referendum constituțional, din păcate, nu a fost utilizat niciodată până la bun sfârșit, pentru a produce efecte juridice”, a spus Roșca.
Prezent la consultările publice, fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a salutat inițiativa de an introduce în Constituție prevederea că poporul Moldovei aparține de spațiul valoric european, dar s-a pronunțat pentru o formulare creativă a obiectivului de integrare în UE.
„Poate să apară o întrebare: dacă în 10 ani Uniunea Europeană nu va mai fi, cum va fi citit acest preambul?”, a spus Tănase, menționând că este necesar de a găsi „o formulă mai plastică”, cum ar fi „ireversibilitatea parcursului european”.
Pe 18 martie, președinta Maia Sandu a cerut Parlamentului să inițieze procesul de organizare a referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană și a lansat campania pro-UE.
- Te-ar putea interesa și: Referendum, în octombrie. Maia Sandu anunță site-ul și sloganul campaniei pentru aderarea la UE
În acest weekend, mai mulți membri PAS au mers prin localitățile țării, îmbrăcați în veste albastre, au împărțit ziare promoționale și au vorbit oamenilor despre avantajele aderării la UE.
În decembrie 2023, Maia Sandu a cerut să fie organizat, în toamna următoare, un referendum despre aderarea Moldovei la UE, anunțând și că va candida pentru un nou mandat. În scurt timp, majoritatea deputaților partidului de guvernământ PAS a modificat Codul Electoral astfel încât referendumul să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale și parlamentare.
Socialiștii și comuniștii din Parlament au contestat atunci modificarea legislativă, iar pe 22 martie 2024, Curtea Constituțională a răspuns că referendumul poate avea loc concomitent cu un scrutin. Între timp, opoziția pro-rusă a anunțat că își va îndemna susținătorii să boicoteze referendumul.
### Vezi și... ### Curtea Constituțională: referendumul poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile