Linkuri accesibilitate

Parlamentul a votat o declarație în sprijinul integrării europene a Republicii Moldova


La ședința parlamentului din 21 martie, a fost adoptată o declarație potrivit căreia aderarea la Uniunea Europeană este un „proiect de prioritate națională”.
La ședința parlamentului din 21 martie, a fost adoptată o declarație potrivit căreia aderarea la Uniunea Europeană este un „proiect de prioritate națională”.

Parlamentul a adoptat, pe 21 martie, o declarație cu privire la integrarea europeană a R. Moldova, care spune că aderarea la Uniunea Europeană este un „proiect de prioritate națională”. Deputații din opoziție au acuzat majoritatea parlamentară că face campanie pentru referendumul din toamnă.

Declarația votată doar de deputații partidului de guvernământ „Acțiune și Solidaritate” (PAS) arată că „numai aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană va asigura viitorul țării în calitate de stat suveran, neutru, integru și democratic”.

Parlamentarii fac apel către întreaga societate, inclusiv toate forțele politice, să se solidarizeze „în numele acestui obiectiv strategic” și cer guvernului să ia toată măsurile necesare pentru a organiza procesul de aderare.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a explicat că această declarație este un document politic și o adresare către cetățenii R. Moldova „care vor să trăiască în spațiul păcii, și nu al barbariei, războiului, pe care îl propagă Rusia în Europa”.

Pe de altă parte, mai mulți deputați de opoziție, din fostul Partid Șor sau din Partidul „Renaștere”, au acuzat că, prin această declarație, guvernarea încearcă să-și impună părerea cetățenilor înainte de referendumul privind aderarea la UE, care va avea loc în toamnă.

Comuniștii și socialiștii părăsiseră sala mai devreme, în semn de protest față de aprobarea votului prin corespondență în SUA și Canada.

R. Moldova a semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană în 2014. În martie 2022, Chișinăul a depus o cerere de aderare la UE, iar în iunie 2023, R. Moldova a devenit țară candidată, alături de Ucraina.

La sfârșitul anului trecut, liderii UE au luat decizia politică de începere a negocierilor de aderare cu R. Moldova și cu Ucraina, dar a lăsat deschis calendarul concret al acestora, cerând ambelor țări să ducă la bun sfârșit condițiile primite odată cu statutul de candidate.

O evaluare interimară a arătat că R. Moldova a îndeplinit opt din cele nouă cerințe, cu excepția alegerii unui nou procuror general și a încheierii procesului de verificare a judecătorilor.

XS
SM
MD
LG