Evenimentele politice tratate cu umor

Curcan aruncat de un suporter PD peste gardul președinției. 9 iunie 2019

Pauză de prânz cu pizza în faţa sediului PD, poezii scrise de adjunctului IGP şi glume pe seama curcanilor de la președinție.

„Am să beau, să beau, să beau, să beau/ Până face mâța miau/ Și cocoșul cucurigu'/ La PD e tot câștigul…”

Your browser doesn’t support HTML5

Evenimentele politice tratate cu umor


Rețelele sociale și, în general, mediul on-line își îndeplinește misiunea de a reacționa netrivial la întâmplările cele mai vizibile, și întrucât criza politică din Republica Moldova a devenit știre de top, actorii principali ai celei mai recente bătălii politice sunt prinși imediat în păienjeniș. Materialul brut pentru tot felul de bășcălii ori, dimpotrivă, diverse comentarii patetice, e un zăcământ inepuizabil. Cum e și secvența audio pe care tocmai ați auzit-o realizată de vloggerul Andrei Bolocan care îl imită pe liderul democraților, Vlad Plahotniuc, protagonistul unei filmări de la un eveniment de partid în care cântă cu poftă o manea. În ultima sa emisiune, vloggerul Andrei Bolocan recunoaște că nu poate ține pasul cu fluxul de știri și evenimente:

„Pe mine mă macină mai multe sentimente, nu știu dacă voi treceți prin asta, dacă voi aveți sentimente de îndoială, sentimente de frică sau o cantitate de nebună de întrebări la care încă nu aveți răspunsuri și tot frunzăriți și dați feed-ul de știri în jos și spuneți: băi, când se oprește, stai oleacă! Ieri te bucuri pentru polițiști care au ieșit la rampă și au susținut Guvernul Sandu. Zici: ia uite, crapă, crapă, crapă, oameni din sistem prind la curaj, prind la voce. Azi te trezești de dimineață și îi vezi dați afară pe geam”.

Polițiștii la care se referă vloggerul stabilit în Canada și-au declarat marți atașamentul față de Guvernul Maiei Sandu. A doua zi au fost suspendați din funcție pe motiv că au încălcat jurământul polițistului, făcând declarații politice.

Azi dimineața, adjunctul Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a publicat pe Facebook, cu dedicație pentru oamenii legii, poezia întitulată „Polițistul devotat”. Polițistul devotat/ Este important în stat/ Jurământ de când a dat/ Tot la post, cinstit a stat”.

​Cum era de presupus, poemul a declanșat o avalanșă de replici versificate, cu o paletă largă de epitete, metafore, aluzii și mesaje de ură.

Nu au scăpat de ochiul internauților și protestatarii care au recunoscut că primesc câte 500 de lei pentru șederea în corturi, în preajma instituțiilor de stat. La începutul acestei săptămâni, pe Facebook, au apărut poze cu bancnote de 500 pe care se poate citi, în limba rusă, următorul mesaj: „să fii om este mai important decât 500 de lei”.

Inițiatorul este Anton Perkin, unul dintre fondatorii „Generator Hub”, primul spațiu creativ de co-working din Republica Moldova, unde profesioniști din diferite domenii, contra unei sume modeste, pot beneficia de un spațiu în care să lucreze. Omul de afaceri recunoaște sincer că nu este de partea niciunei formațiuni politice și nici nu a votat la alegerile trecute. „Mă adresez oamenilor: 500 de lei pe zi, în soare, nu vă fac mai fericiți și nici nu vă crește în ochii copiilor voștri. Dar dacă protestați din convingere, cât stați acolo, vă rog să citiți Constituția”, a scris, între altele, omul de afaceri pe pagina sa de Facebook.

Astăzi, au protestat în stilul lor neordinar și membrii mișcării civice Occupy Guguță, care au mers la sediul Partidului Democrat pentru… a mânca pizza. Deloc întâmplător, spune Ana-Maria Popa, una dintre activistele Occupy Guguță, or, zilele trecute premierul în exercițiu Pavel Filip și președintele PD, Vlad Plahotniuc, au postat un selfie mâncând pizza, iar imaginea a fost însoțită de comentariul „Cina cu echipa”.

„Am ales sediul PD din mai multe motive. În primul rând, este unul din puținele spații foarte libere și calme în aceste zile, unde nu se întrunește nimeni, din considerentul că celelalte instituții sunt capturate de PD și protestează tot oamenii PD-ului. Am hotărât că este cazul să venim aici. În al doilea rând, ne-am gândit că în ultimele zile au apărut tot mai multe mesaje negative împotriva PD-ului, lumea este destul de supărată. Noi am vrut să aducem o notă mai pozitivă și să facem un prânz aici, un prânz de susținere, de încurajare să plece mai ușor de la putere”.

Reacțiile de pe rețelele sociale arată și o altă față a mediului on-line, constată sociologul Ion Jigău. Până nu demult, se credea că internetul și rețelele sunt platforme utilizate mai ales pentru difuzarea știrilor menite să distragă atenția publică de la probleme cu adevărat importante. Astăzi, dimpotrivă, internauții tratează „cu sare și piper” evenimentele la zi, spune directorul casei de sondaje CBS-Axa:

Ion Jigău

„Majoritatea absolută a cetățenilor noștri nu se descurcă în ceea ce se întâmplă. Rețelele dau posibilitatea cetățenilor noștri cumva să se exprime, ceea ce nu era până acum. Vocea lor nu prea era auzită. Acum însă, datorită rețelelor, vocea lor este auzită, măcar în rețele. Dar, totul ține de credibilitatea oamenilor care oferă informații și dacă oamenii aceștia sunt credibili, atunci impactul este mai mare”.

Totuși, „cartea de vizită” a degringoladei din ultima săptămână o reprezintă aruncarea curcanilor peste gardul președinției de către simpatizanții democrați. Unii au comparat acest gest cu un ritual al clanurilor mafiote, alții ca pe un act de cruzime desprins parcă din Evul Mediu. Dar condamnat la unison, cu fața gravă, așa cum a făcut-o mâna dreaptă a lui Plahotniuc, ex-spicherul Andrian Candu, ori în stilul Chalie-Hebdo cu sarcasm amestecat cu lacrimi de neputință.